Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 26. 09:01

Hatodik születésnapját ünnepli a YouTube

Hatodik születésnapját ünnepli a YouTube. A világ legnagyobb videómegosztó oldala nem csak a felvásárlás árában döntött rekordokat, de azóta minden korábbi elképzelést felülmúlt a látogatások és videófeltöltések mennyiségében is.

2005 májusában indult el az első publikus bétája a pár hónappal korábban három volt PayPal-fejlesztő által alapított YouTube-nak - az első feltöltött videó mindössze 19 másodperc hosszú és egy állatkerti látogatást örökít meg, ezt azóta 5 millióan látták. Alig egy évvel később már napi 65 ezer videót töltöttek fel a felhasználók és 100 milliónál is több videót néztek meg az oldalon. Ezek a számok akkor még óriásinak tűnhettek, mostanra egy nagyságrendet ugrott a YouTube forgalma.

Az online video streaming világban domináns súllyal jelen levő YouTube növekedése nem állt meg, az elmúlt 12 hónapban is további 50 százalékkal nőtt a napi videóletöltések száma, jelenleg minden nap több mint 3 milliárd videót nyitnak meg az emberek világszerte. Ez akár azt is jelenthetné, hogy a világon minden harmadik ember megnéz egy-egy videót minden egyes nap. A comScore adatai szerint az amerikai közönség havonta 5,1 milliárd látogatást generál az oldalon, ami jól mutatja, hogy a szolgáltatás nem szorult be az USA-ba, hanem igazi globális siker lett. Ahhoz persze, hogy legyen mit nézni, fel is kell tölteni videókat, a felhasználók ezen a téren is serények, hiszen minden egyes percben 48 órányi videó kerül fel a videómegosztóra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy évvel ezelőtt ez még csak 35 óra volt, 2009-ben 24, 2008-ban 13, 2007-ben pedig 8. A növekedés üteme tehát némileg lassul,  két év alatt már “csak” duplázódott a mennyiség, de abszolút értékben még mindig elképesztő az ugrás. Magyarázatként az élő közvetítések lehetősége, a hosszabb videók engedélyezése, illetve a gyorsabb videófeldolgozási sebesség áll a Google közleményében. Ezek pörgethették a számokat tovább, bár a plafon sok országban már igen közel lehet. Az USA-ban havonta körülbelül 170 millió felhasználó néz online streamelt videót, s ebből 142 millióan a YouTube-ot is felkeresik, míg a második helyezett VEVO csak 55, a Yahoo 53, a Facebook pedig csak 46 millió felhasználót tud vonzani a comScore Video Metrix jelentése szerint.

A YouTube időközben pénzügyileg is sikeressé vált, sőt, a kezdeti nehézségek ellenére mostanra az egyik legígéretesebb alternatív pénzcsappá vált a Google számára. A Citi egyik elemzője szerint a YouTube árbevétele 2010-ben 825 millió dollár volt, 2011-ben 1,3, 2012-ben pedig 1,7 milliárd dollár árbevétel folyik be a szolgáltatóhoz - a a szolgáltatás üzemeltetési költségei azonban óriásiak, így a mai napig nem tudni, a YouTube mennyi profitot termel a Google-nak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról