Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 19. 11:13

Elvesztette első helyét a Symbian

Tovább nő az okostelefonok részesedése a hagyományos készülékek rovására, köszönhetően a középkategóriás eszközök egyre népesebb szegmensének - jelentette a Gartner. A Symbian az első negyedévben globálisan is elvesztette az elsőségét, az Android hihetetlen tempóban szerez részesedést, szinte mindenkitől.

Folytatódik a mobiltelefonos piac gyors ütemű átalakulása, ahogy az okostelefonok egyre mélyebbre hatolnak a középkategóriás termékek között. A Gartner adatai szerint globálisan már 23,6 százalékos az okostelefonok aránya az összes eladott készülék között, szemben az egy évvel ezelőtt mért 12,75 százalékkal. A teljes mobilpiac 19 százalékkal, 427,8 millió eladott telefonra nőtt, az okostelefonok eladásainak növekedése 85 százalék volt egyetlen év alatt. Robert Cozza, a Gartner elemzője szerint a bővülés még nagyobb is lehetett volna, a készülékgyártók azonban számos új okostelefont beharangoztak a második negyedévre, a piac egy része pedig kivárja ezeket.

Folytatódik az átrendeződés

A mobiltelefonok világpiacán volument tekintve még mindig a Nokia vezet, 107 millió eladott készülékkel, részesedése azonban 30,6 százalékról 25,1 százalékra csökkent - 1997 óta nem volt ilyen alacsony. A Gartner elemzése szerint a Nokia okostelefonjainak agresszív árcsökkentésével fog reagálni a csökkenő keresletre, amíg az első Windows Phone 7 alapú termékek elkészülnek. A lépés tovább növeli majd az okostelefonok részarányát a Nokia eladásai között, és közvetetten a teljes piacon is.

A második helyen továbbra is a Samsung áll, 68 milliós darabszámmal, a dél-koreaiak jó negyedévet zártak. Ugyan részesedést vesztettek (18-ról 16,1 százalékra), az okostelefonok egyre magasabb részarányának köszönhetően az átlagos eladási ár jelentősen emelkedett. A dobogót az LG zárja kicsivel kevesebb mint 24 millió eladott készülékkel. Örömre sok okuk nem lehet, eladásaik darabszámban is csökkentek, részesedésük pedig 7,6 százalékról 5,6 százalékra esett. A piaci növekedés legnagyobb része az egyéb kategóriába tartozó gyártóktól került ki, akik együtt 104 millióról 154 millióra tudták növelni eladásaikat, ezzel részesedésük 29 százalékról 36 százalék fölé nőtt.

Tovább folytatódik a Motorola és a Sony Ericsson vesszőfutása, eladásaik jelentősen csökkentek, részesedésük pedig meredeken esik. A Motorola mindössze 8,7 millió telefont tudott eladni (szemben a 2010 hasonló időszakában eladott 9,5 millióval), minek következtében részesedése 2,7 százalékról 2,1 százalékra csökkent. A japán-svéd közös vállalat még rosszabbul áll, eladásaik 9,8 millióról 7,9 millióra estek, részesedésük pedig 2,7-ről 1,9 százalékra zuhant.

A nagy nyertesek közé az Apple és a HTC tartozik, a kizárólag okostelefonokat gyártó cégeket felkapta a növekedési hullám. Az Apple megduplázta eladásait, részesedése pedig már eléri a 3,9 százalékot a teljes mobilpiacon, a HTC pedig szinte megháromszorozta az eladott darabszámot (3,3 millióról 9,3 millióra), részesedése ezzel 2,2 százalék.

Robotkoronázás

Az Androidnak ebben a negyedévben sikerült először megvernie a Symbiant világszerte. Észak-Amerikában és Európában már az előző negyedévek során sikerült elhódítani a koronát, az Ázsiában új piacokat találó Symbiant azonban csak mostanra sikerült globálisan is megverni. Ahogy az ábrán is látható, az Android növekedésével egyetlen okostelefonos platform sem tudja felvenni a lépést, még az iOS duplázása is eltörpül az Android hétszeres növekedése mellett. A Google operációs rendszerét futtató telefonok 36 százalékos részesedéssel bírnak, a forgalmuk 5,2 millió darabról 36 millióra nőtt egy év alatt, miközben a Symbian részesedése hosszú idő óta 30 százalék alá került (28 millió eladott okostelefon mellett).

Okostelefon-piaci részesedés (százalék)

A piac 85 százalékos növekedését csak a Google-nak és az Apple-nak sikerült meghaladni, így mindenki más komoly részesedést vesztett. A RIM 20 százalékos részesedése 13 százalékra olvadt, a Microsoft pedig 6,8 százalékról 3,6 százalékra esett vissza - a Windows Phone 7 tehát egyelőre masszív kudarc. Bár abszolút értékben nőtt, 2,4 millióról 3,3 millióra emelkedett az egyéb rendszereket futtató telefonok piaca (ide tartozik a HP webOS is egyelőre), a részesedés 4,4 százalékról 3,3 százalékra esett.

Okostelefon-piac: darabszám (millió darab)

A hatalmas tempójú piacfoglalás később rendkívül komoly hatással lehet: minden egyes megvásárolt natív alkalmazással, minden feltöltött személyes adattal egyre jobban elköteleződik a felhasználó az adott platform mellett, az iOS és az Android aktuális részesedése így különösen fontos lehet a jövőben. A Nokia kezdetben lassú, majd egyre gyorsuló piacvesztése is elsősorban ennek tudható be: bár a régi vásárlókat jórészt meg tudják tartani, az új fogyasztók számára nem tudnak valódi alternatívát nyújtani.

A Windows Phone 7 egyelőre súlyos gondokkal küzd, az első negyedévben mindössze 1,6 millió eladott okostelefon futtatja ezt az operációs rendszert. Ez azt jelenti, hogy a rendmondiak előző, Windows Mobile rendszere 2 millió eladott darabbal még mindig fontosabb piaci tényező, mint az új, nagy reményekkel fejlesztett szoftver. Hosszútávon a Nokia támogatásával a Windows Phone beindulhat - egyelőre azonban a rendszer piaci fejlesztése kudarc.

Minden rendben

Bár a katasztrófa után számos találgatás látott napvilágot, a Japánt sújtó földrengés és cunami nem okozott fennakadást a mobiltelefongyártók számára. A Gartner értesülései szerint a raktárkészletek rendben vannak, átlagosan mintegy 8 hétre elegendő késztermék van a raktárakban, alkatrészekből pedig további négy heti gyártáshoz elegendő készletet halmoztak fel a gyártók.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról