Szerző: Koi Tamás

2011. május 18. 10:41

A szolgáltatóknak tetszik az Apple miniatűr SIM-je

Új szabvány előterjesztésével igyekszik a legtöbb mobilkommunikációs terminál elválaszthatatlan részét képező SIM-kártya méretét tovább csökkenteni az Apple.

A mobiltelefonokban és egyéb, mobilkommunikációra képes eszközökben (például tabletekben) használt SIM-kártyák új generációját igyekszik megalkotni az Apple több szolgáltatópartnerének támogatásával, illetve aktív segítségével, írja a Reuters. Az újfajta kártya az iPhone 4-ben és az iPadekben is alkalmazott Micro-SIM-eknél is kisebb, a funkciója azonban azonos - a méretcsökkenés révén az eszközök is vékonyabbak, vagy könnyebbek lehetnének.

Az Apple a múlt héten nyújtotta be az új kártyaformátumra vonatkozó előterjesztést a telekommunikációs szabványokat gondozó európai szabványügyi testületnek (ETSI), a szabványalkotási folyamat elindítása azonban akár egy évig is tarthat, az első olyan eszközök pedig, melyekbe már az új kártya passzol, legkorábban jövőre kerülhetnek a boltokba. Az ETSI illetékesei szerint sok múlik azon, hogy az iparági szereplők körében mekkora az egyetértés az új kártyaformátumot illetően, ezen a téren azonban a jelek szerint nem várható komoly érdekkonfliktus.


Micro-SIM az iPhone 4-ben: még kisebbet akarnak

Erre utal legalábbis, hogy az Apple néhány szolgáltatópartnere, így elsősorban a France Telecom tulajdonában álló Orange máris jelezte, támogatja az új kártyaformátum megjelenését. A szolgáltatók részéről a támogatás már csak azért is kulcsfontosságú, mivel a mobilokban található SIM-ek nem az előfizetők, hanem a mobilszolgáltatók tulajdonát képezik, így értelemszerűen minden módosításhoz az operátorok beleegyezése, illetve egyetértése szükséges.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cupertinói cég és az operátorok viszonya az új kártyaméret közös bevezetésével véget vethet több korábbi nézeteltérésnek is. Emlékezetes, hogy az Apple tavaly megpróbálta keresztülverni a szolgáltatókon, hogy a SIM-eket teljes mértékben száműzzék a készülékekből, vagyis a kártyákon tárolt, ügyfélazonosításhoz használt információk az eszköz fixen beépített memóriájába kerüljenek. Az operátorok végül ellenálltak, az Apple pedig visszavonulót fújt.

A SIM-kártyák mérete a technológiai evolúció során fokozatosan csökkent a mobiltelefónia bevezetése óta. Az első generációs SIM-ek akkorák voltak mint egy bankkártya, a modern mobilkommunikációs eszközök 99 százalékában használt Mini-SIM-ek viszont már jóval kisebbek, a Micro-SIM - melyet szintén az Apple hatására vezetett be a legtöbb szolgáltató, többek közt itthon is - pedig már köröm méretű.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról