:

Szerző: Koi Tamás

2011. május 18. 10:41

A szolgáltatóknak tetszik az Apple miniatűr SIM-je

Új szabvány előterjesztésével igyekszik a legtöbb mobilkommunikációs terminál elválaszthatatlan részét képező SIM-kártya méretét tovább csökkenteni az Apple.

A mobiltelefonokban és egyéb, mobilkommunikációra képes eszközökben (például tabletekben) használt SIM-kártyák új generációját igyekszik megalkotni az Apple több szolgáltatópartnerének támogatásával, illetve aktív segítségével, írja a Reuters. Az újfajta kártya az iPhone 4-ben és az iPadekben is alkalmazott Micro-SIM-eknél is kisebb, a funkciója azonban azonos - a méretcsökkenés révén az eszközök is vékonyabbak, vagy könnyebbek lehetnének.

Az Apple a múlt héten nyújtotta be az új kártyaformátumra vonatkozó előterjesztést a telekommunikációs szabványokat gondozó európai szabványügyi testületnek (ETSI), a szabványalkotási folyamat elindítása azonban akár egy évig is tarthat, az első olyan eszközök pedig, melyekbe már az új kártya passzol, legkorábban jövőre kerülhetnek a boltokba. Az ETSI illetékesei szerint sok múlik azon, hogy az iparági szereplők körében mekkora az egyetértés az új kártyaformátumot illetően, ezen a téren azonban a jelek szerint nem várható komoly érdekkonfliktus.


Micro-SIM az iPhone 4-ben: még kisebbet akarnak

Erre utal legalábbis, hogy az Apple néhány szolgáltatópartnere, így elsősorban a France Telecom tulajdonában álló Orange máris jelezte, támogatja az új kártyaformátum megjelenését. A szolgáltatók részéről a támogatás már csak azért is kulcsfontosságú, mivel a mobilokban található SIM-ek nem az előfizetők, hanem a mobilszolgáltatók tulajdonát képezik, így értelemszerűen minden módosításhoz az operátorok beleegyezése, illetve egyetértése szükséges.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cupertinói cég és az operátorok viszonya az új kártyaméret közös bevezetésével véget vethet több korábbi nézeteltérésnek is. Emlékezetes, hogy az Apple tavaly megpróbálta keresztülverni a szolgáltatókon, hogy a SIM-eket teljes mértékben száműzzék a készülékekből, vagyis a kártyákon tárolt, ügyfélazonosításhoz használt információk az eszköz fixen beépített memóriájába kerüljenek. Az operátorok végül ellenálltak, az Apple pedig visszavonulót fújt.

A SIM-kártyák mérete a technológiai evolúció során fokozatosan csökkent a mobiltelefónia bevezetése óta. Az első generációs SIM-ek akkorák voltak mint egy bankkártya, a modern mobilkommunikációs eszközök 99 százalékában használt Mini-SIM-ek viszont már jóval kisebbek, a Micro-SIM - melyet szintén az Apple hatására vezetett be a legtöbb szolgáltató, többek közt itthon is - pedig már köröm méretű.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról