Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 16. 09:40

Windows 7-et is futtat a Fujitsu Atom-alapú okostelefonja

A legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo hamarosan felveszi kínálatába a Fujitsu okostelefonját, amely szinte minden jellemzőjében különleges: Intel Atom processzor van benne, 1024x600 pixeles a kijelzője és Windows 7 is fut rajta.

Régen volt már, amikor a legmeglepőbb mobiltechnológiai újdonságok Japánból érkeztek, a Fujitsu készüléke ismét egy ilyen kuriózum: igazi technológiai tűzijáték, a valódi használhatósága azonban minimum kérdéses.

A kihúzható billentyűzetes Loox F07C egy 4 hüvelykes érintőkijelzőt kapott, amelynek felbontása 1024x600 pixel - ez hüvelykenként közel 300 pixeles képpontsűrűséget jelent, ami szabad szemmel gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a sokak számára etalont jelentő Apple-féle Retina Displaytől. A mobilban 1,2 GHz-es Intel Atom processzor dolgozik, amelyhez 1 gigabájt operatív tár és 32 gigabájt flash háttértár tartozik, de microSD bővítési lehetőség is adott. A vezeték nélküli hálózati vezérlő a 802.11 b/g/n szabványokkal kompatibilis, az előoldali kamera VGA felbontású, a hátoldali pedig 5 megapixeles képeket készít.

Kép forrás: ASCII Japan

A Fujitsu Loox F07C szoftver terén legalább olyan érdekes mint hardver terén, ugyanis két operációs rendszer található rajta, amelyek közül indításkor lehet választani. Egyik ezek közül a Symbian, a másik pedig a Windows 7. Nem tévedés, a japán vállalat a Microsoft asztali operációs rendszerét telepítette a telefonra, amelyhez egy egyedi kezelőfelületet is tervezett, hogy viszonylag kényelmesen lehessen használni a 4 hüvelykes érintőkijelzőn. A japán Windows 7 Home Editionre előre telepítik az Office 2010-et is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A telefon két módban tud működni: Symbiant futtató "okostelefon" módban katalógusadatok alapján akár 600 óra készenlét és 440 perc beszélgetési idő is elérhető vele, Windows 7 alatt viszont már 2 óra alatt lemerül az akkumulátor - ha a töltöttség elér egy kritikus szintet, a Loox F07C automatikusan visszavált telefon módba. A telefonhoz egy USB- és HDMI-csatlakozóval egyaránt ellátott dokkolót is lehet vásárolni.

A Fujitsu Loox F07C afféle technológiai demonstrációnak, koncepciónak is elmenne, de itt nem erről van szó, a nyár folyamán megvásárolható lesz az NTT doCoMo kínálatában 70 ezer jenért, azaz mintegy 165 ezer forintért.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról