Szerző: Koi Tamás

2011. május 9. 13:16

A Huawei presztízspiacává válhat Nagy-Britannia

Jelentős értékű megrendelést kaphat Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatójától, az Everything Everywhere-től a Huawei - jelentette be a hálózati berendezéseket gyártó kínai cég egy elemzők számára tartott konferencián.

A kínai gyártó a konferencián közölte, rendkívül közel a megállapodás, illetve az eredményhirdetés abban a beszállítói tenderben, melyet a jelenleg közel 30 millió előfizetővel rendelkező Everything Everywhere, a T-Mobile és az Orange angol leányainak vegyesvállalata írt ki. A Huawei a tendergyőzelemmel amellett, hogy jelentős bevételre tehetne szert, komoly presztízsértékű győzelmet arathatna mind európai (pl. Ericsson), mind pedig helyi (pl. ZTE) riválisaival szemben.

A Huawei ráadásul uniós viszonylatban is a legnagyobb megrendelést kaphatná az angol piacvezető szolgáltatótól, mert bár a kínai gyártó több európai országban is részt vett beszállítóként az LTE-hálózat kiépítésében, sőt országos szintű hálózatmodernizációban, ilyen kiterjedt projektet eddig még sehol sem bíztak rá. Az Everything Everywhere helyzete ráadásul nagyon speciális, hiszen a cég ügyfelei jelenleg két, korábban egymástól teljesen különálló hálózatot egyaránt használhatnak, a rendszer mostanra teljesen átjárhatóvá vált, a műszaki háttér azonban jelentősen különbözik, hiszen a két tulajdonos korábban különböző beszállítókkal dolgozott.

A kínai gyártó számára a tendergyőzelem feledtethetné az londoni metróhálózat internet-ellátottságának megoldásával kapcsolatos kudarcos projektet is: az angol főváros márciusban mondott nemet a kiterjedt hálózatépítési munkálatokra, melyekhez ráadásul ingyen biztosította volna az eszközöket a Huawei. A kormány akkor nemzetbiztonsági okokra hivatkozva utasította vissza a kínai cég nagylelkű ajánlatát, mellyel a 2012-es Londoni Olimpia sikeréhez kívánt volna hozzájárulni a vállalat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két feltörekvő ázsiai piaci szereplő, így a Huawei mellett a ZTE a tengerentúlon nemrég hasonló okok miatt bukott el: az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Sprint Nextel tavaly novemberben mindkét beszállítót kizárta a több milliárd dollár értékű tenderből. A cég döntésében egyes információk szerint szerepet játszott, hogy  a washingtoni törvényhozás és a Védelmi Minisztérium részéről korábban biztonsági aggályok merültek fel - kiszivárgott információk szerint ezzel együtt a szolgáltató legfelső vezetésénél nem hittek benne, hogy a két beszállító képes egy ekkora hálózat rekonstrukcióját elvégezni.

Itthon mindkét fentebb említett kínai cégnek vannak érdekeltségei: a Huawei évekkel ezelőtt kötött beszállítói szerződést a Vodafone Magyarországgal, a korábban csak a 3G-s hálózat és a maghálózat elemeire vonatkozó szerződést idén év elején kiterjesztették a mobilhálózati infrastruktúra összes elemére. A ZTE tavaly nyert beszállítói tendert a Telenor Magyarországnál, a hálózatmodernizációs munkálatok ezt követően nem sokkal, ősszel indultak. Mindkét cég várhatóan jövőre zárja le a projekteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról