Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 2. 17:02

Már a Thunderbolt utódját fejleszti az Intel

Már készül a következő generációs adatközlési protokoll az Intel laboratóriumaiban - jelentette be a chipgyártó óriás. A lézeres optikai átvitellel 50 gigabites sebességet céloztak meg, ezzel az új protokoll egyszerre lehet az USB 3.0, a Thunderbolt és a DisplayPort utódja.

Agresszíven fejleszti adattovábbítási megoldásait az Intel. Az 50 gigabites átviteli sebességre is képes új, egyelőre név nélküli protokoll 2015 környékén váltaná a csupán idén bemutatkozott Thunderboltot, amely a Light Peak kódnéven fejlesztett technológia gyakorlati megvalósítása lett. Az egyelőre csak Apple termékekben megtalálható Thunderbolt az USB 3.0 direkt riválisa, ez utóbbit ugyanis az Intel továbbra sem támogatja - idén pedig valószínűleg nem is fogja. A cég legújabb nyilatkozata szerint ugyanakkor versengésről szó sincs, a Thunderboltot expliciten professzionális felhasználásra szánják, a konzumer termékekben pedig csak később fog megjelenni.

Új határok

A fejlesztés azonban a Thunderbolt megjelenésével nem állt le, a laborokban már készül a következő generációs adatátviteli protokoll, amellyel 50 gigabites sebességet céloz meg az Intel. Az optikai adatátvitelen alapuló technológia akár 100 méteres távon is lehetővé teszi ennek a sebességnek az elérését, ez a hagyományos, rézkábel alapú megoldásokkal lehetetlen lenne. Az áttörést az Intel két fejlesztésének összevonása jelentette, a Light Peakhez képest jelentős változás, hogy az új protokoll aktívan épít a szilícium-lézer átvitelre, amelyet az Intel először tavaly nyáron mutatott be. A megoldás lényege, hogy a szilíciumlapkákra közvetlenül lehet integrálni a fénykibocsátó és fényérzékeny elemeket, így nincs szükség külön áramkörre, amely jelentősen megnövelné a méretet és csökkentené az átvitel sebességét.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fejlesztés eredetileg az integrált szilícium-lézer hibrid lapkák elkészítésére irányult, amelyekben a lapkán belüli kommunikációért eddig felelős réz vezetőket váltja ki az optikai átvitel. Az Intel azonban úgy találta, hogy a technológia a Light Peak kódnéven fejlesztett, majd Thunderbolt néven testet öltő technoklógiával is kombinálható, így gyakorlatilag azonnal sikerült ötszörös gyorsulás is elérni. Az Intel végcélja a terabites nagyságrendű átviteli megoldás kifejlesztése, ezzel elméletben egy merevlemez teljes tartalma néhány másodperc alatt átvihető lenne - amennyiben annak írási és olvasási sebessége felérne az adatátvitelhez. Bizonyos alkalmazások azonban már most hasznát tudnák venni az extrémen gyors átvitelnek, így a nagyon nagy felbontású kódolatlan videojelek továbbításához is szükség van ilyen sebességre.

A most bemutatott prototípus Silicon Photonics Link ideiglenes névre hallgat és egy-egy küldő, illetve fogadó lapkából áll. A küldő oldalon négy egység dolgozza fel és kódolja az adatot, egyenként 12,5 gigabites sebesség mellett. A négy fénysugárból álló üvegszál átviteli sebessége így eléri az 50 gigabitet másodpercenként. A fogadó oldalon a négy sugarat szétválasztják és külön fotoreceptorokra irányítják, amelyek dekódolják az érkező adatokat és visszaalakítják elektromos jelekké.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról