:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 4. 11:15

Egyes HP nyomtatók már támogatják a Google Cloud Printet

A HP bejelentette, hogy elsőként támogatják a nyomtatógyártók közül a Google Cloud Print rendszert, a gyártó ePrint technológiával kompatibilis nyomtatói így mától önálló entitásként kezelhetőek a Google szolgáltatásával.

A HP csatlakozott először a Google Cloud Print rendszerhez, amely bármilyen, belépett Google-felhasználó számára megengedi az internetre közvetlenül, vagy számítógépen keresztül csatlakozó printer használatát. A támogatás a HP ePrint technológiával felszerelt nyomtatók esetében bizonyos fokig redundáns, ezek a nyomtatók saját email-címmel rendelkeznek, és az erre csatolmányként elküldött dokumentumokat kinyomtatják. Az ePrint nyomtatók a HP friss fejlesztései, az első ilyen termékeket júliusban jelentették be, a HP már akkor közölte, hogy tervezik az együttműködést a Google-lal.

eCloud

A HP támogatása ugyanakkor több szempontból fontos győzelem a Google számára. A Cloud Print széleskörű támogatása a hálózati nyomtatók felől ugyanis elengedhetetlen a rendszer elterjedéséhez és ahhoz, hogy megvalósíthassa a kitűzött célját, a számítógépre kapcsolt nyomtatók teljes eltüntetését. A vállalat elképzelése szerint a Cloud Print használatával bármilyen eszközön bármilyen alkalmazás bármelyik nyomtatóra tud majd nyomtatni, persze ennek feltétele az, hogy mindannyian kapcsolódjanak a Cloud Printhez.  Az elképzelések szerint a nyomtatás nem közvetlenül az alkalmazásokból történik majd, azok átadják a nyomtatási feladatot a Cloud Printnek, amely feldolgozza, továbbítja a felhasználó által kiválasztott nyomtatóra, majd a folyamat eredményét visszaküldi az alkalmazás számára.

A vállalat olyan nyitott API-kat fejleszt, amelyeken keresztül minden alkalmazás elérheti a Cloud Print szolgáltatást, vagyis nem csak a Google, hanem más gyártók is csatlakozhatnak hozzá, hogy egyszerűbbé tegyék a nyomtatást saját alkalmazásaikból, legyenek azok akár webes, akár helyben telepített programok. A Google tervei szerint teljesen egységes lesz a nyomtatási párbeszédablak is, a felhasználónak nem kell minden alkalmazás nyomtatási menüjét külön megtanulnia.

De hogy kapcsolódik a nyomtató?

A Cloud Print működéséhez az internethez csatlakozó "cloud-kompatibilis" nyomtató szükséges. A Google együtt fog működni a nagy gyártókkal ilyenek fejlesztésén, például hamar elérhetővé teszi számukra a Cloud Printtel kapcsolatos információkat, specifikációkat, amelyeket a cégek felhasználhatnak a firmware-eikben. Egyre több hálózatra kapcsolható nyomtató kerül piacra, amelyeket a gyártóik könnyedén kompatibilissé tehetnek a Google nyomtatási cloudjával, de hogy mikor jelennek meg az első eszközök vagy hogy melyik gyártók kínálatában lehet majd megtalálni őket, arról egyelőre nincs információ.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A ma kapható nyomtatókat egy PC-n vagy más hálózati eszközön futó szoftverrel lehet majd a Cloud Print szolgáltatáshoz kapcsolni. A Google a Chrome böngésző részeként biztosítani fog ilyen szoftvert, kezdetben Windowsra, később Linuxra vagy Mac OS X-re is. A telepítés után, a szolgáltatás bekapcsolásával az adott PC-n elérhető nyomtatók bekerülnek a Cloud Printbe és elérhetővé válnak az internet felől. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a PC-nek folyamatosan bekapcsolva kell lennie ahhoz, hogy a nyomtatási szolgáltatás elérhető legyen. Mivel a Cloud Print nyitott és bárki számára elérhető, a printerek kezeléséhez szükséges szoftverkomponensek akár az otthonokba szánt hálózati eszközökbe, routerekbe, switchekbe is bekerülhetnek idővel, vagy akár olyan céleszközökbe, amelyek a hálózatra kapcsolva cloud-kompatibilissé tesznek bármilyen nyomtatót.

A Cloud Printnek számos elméleti előnye mellett hátrányai is vannak. Az első, hogy a dokumentumnak meg kell járnia az internetet és a Google szervereit még akkor is, ha az asztalán vagy a szobája sarkában levő nyomtatóra szeretné a felhasználó elküldeni, ami egy nagyobb fájlt és szűkös sávszélességet feltételezve sokáig is eltarthat. A megoldás adatbiztonsági aggályokat is felvethet, de ha valaki amúgy is a Chrome OS-t használja, ahol minden alkalmazás webalkalmazás és egyáltalán nincs helyi adattárolás, az valószínűleg nem fogja bánni hogy a nyomtatás is a Google-on keresztül működik.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.