Szerző: Koi Tamás

2011. április 1. 10:35

Nem adnak több pénzt a tagállamok az európai GPS-re

Nem kívánnak több pénzt fizetni a tagállamok az európai műholdas helymeghatározó rendszer, a Galileo elindítására. A projekt késve és az eredetileg tervezettnél csak jóval drágábban valósulhat meg - a költségvetésbe azonban már nem tudják beilleszteni a hiányzó 1,9 milliárd eurót.

A Galileo projekt beindításához nélkülözhetetlennek tekintett 1,9 milliárd eurót az Európai Unió közös költségvetéséből kell kifizetni, legalábbis erről döntöttek csütörtökön az uniós tagállamok közlekedési miniszterei - írta meg a Bruxinfo. A tegnapi tanácsülést követően Siim Kallas közlekedési biztos elmondta, a Bizottság a 2013-ig tartó pénzügyi tervezési ciklusban nem tud ekkora összeget rendelkezésre bocsátani, mivel azonban a Galileo stratégiai fontosságú projekt az EU számára, a pénzt, vagy legalábbis annak egy részét a tartalék alapból kell előteremtenie a Bizottságnak.

Ezt már a magyar elnökség nevében nyilatkozta a Bruxinfónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési államtitkára, Völner Pál, aki hozzátette, a Tanács egyben arra is felszólította a Bizottságot, hogy próbáljon faragni a költségeken, hogy ne legyen szükség a teljes 1,9 milliárdos pótlólagos beruházásra. A Bizottság egyébként mostanáig 3,4 milliárd eurót költött a Galileóra, de eddig még egy műholdat sem lőttek fel, jóllehet a rendszernek már négy éve üzemelnie kellene.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Amint arról korábban beszámoltunk, Antonio Tajani, az Európai Bizottság illetékes alelnöke január közepén kifejtette, az eddig elköltött 3,4 milliárd eurón felül további 1,9 milliárd euróra lesz szükség 2014-ig ahhoz, hogy a harminc műholdból álló hálózatot üzembe állíthassák. A biztos akkor úgy nyilatkozott, hogy  a nem várt anyagi teher ellenére hiba lenne leállítani a Galileót. Tajani ezzel együtt igyekezett biztosítani a nyilvánosságot arról, hogy az eddigi anyagi erőforrásokkal jól gazdálkodtak az illetékesek: A szerződések értelmében 18 műholdat biztosan fellőnek a következő években (az első idén állhat pályára), ezek jelentős részét - 14 darabot - egy német-angol konzorcium, az OHB-System gyártja majd.

A jelenlegi tervek szerint az alapszolgáltatás 2015-ben indulhat, bár van olyan uniós tagország (Belgium), amely jelezte, hogy ennél korábban számít arra, hogy használatba vehesse az európai helymeghatározó szolgáltatást. A Galileo kivitelezése az évtized végére fejeződhet be, ekkor a rendszer a jelenlegi elképzelések szerint már 30 műholdból fog állni. A jelenleg világszerte használt, az Amerikai Légierő által fenntartott GPS rendszer 1994-ben indult, és ma egy szintén 30 műholdból álló hálózatot alkalmaz.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.