:

Szerző: Koi Tamás

2011. január 19. 10:08

Irgalmatlan sok pénzt emészt fel az európai GPS

Hatalmas pénzösszegeket emészt fel Európa saját műholdas helymeghatározó rendszerének, a Galileónak az üzembe állítása - a projekt költségvetése jelentősen túllépi majd az eredeti keretet.

A legilletékesebb körök beszámolója szerint is jóval többe kerül a Galileo-projekt Európának mint eredetileg tervezték: Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke tegnapi nyilatkozatában kifejtette, az eddig elköltött 3,4 milliárd eurón felül további 1,9 milliárd euróra lesz szükség 2014-ig ahhoz, hogy a harminc műholdból álló hálózatot üzembe állíthassák. A biztos szerint a nem várt anyagi teher ellenére hiba lenne leállítani a Galileót.

Tajani ezzel együtt igyekezett biztosítani a nyilvánosságot arról, hogy az eddigi anyagi erőforrásokkal jól gazdálkodtak az illetékesek: A szerződések értelmében 18 műholdat biztosan fellőnek a következő években (az első idén állhat pályára), ezek jelentős részét - 14 darabot - egy német-angol konzorcium, az OHB-System gyártja majd. A konzorcium vezetőjének egyébként éppen hétfőn kellett távoznia, miután nyilvánosság elé került, hogy egy háttérbeszélgetésen "hülye ötletnek" és pénzkidobásnak nevezte a Galileót, emellett kijelentette, hogy a projekt létrehozása valójában csak a franciák érdekeit szolgálja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Galileo startja ezzel az eredetileg tervezett 1,8 milliárd eurós költségvetéshez képest végül 5 milliárd eurót emészt majd fel várhatóan, ráadásul a 2007-es indulás is évekkel - az sem kizárt, hogy egy évtizeddel - kitolódik. A műholdas rendszer kifejlesztése, a gyártás, a szatellitek fellövése és üzemeltetése jelenlegi becslések szerint a következő húsz évben összesen húszmilliárd eurójába kerül majd az európai adófizetőknek.

A rendszer a várakozások szerint pontosabb helymeghatározásra lesz majd alkalmas mint a mára kissé korosodó GPS, azonban - akárcsak a GPS-nél - a legfejlettebb helymeghatározási funkciókat csak a hadsereg, valamint a fizetős ügyfelek vehetik majd igénybe. Szakértők szerint Európa számára elsősorban üzleti/stratégiai kérdés a Galileo létrehozása, ezért egyértelmű, hogy az Unió gyakorlatilag minden pénzt és támogatást meg fog adni a műholdas rendszer beüzemeléséhez.

A GPS egyébként kitűnő üzletnek bizonyul Észak-Amerikában, az üzleti felhasználók után minden évben több tízmilliárd dollárt kaszál az amerikai kormányzat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.