Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 30. 13:21

2015-re már a Windows Phone 7 is lenyomja az iOS-t

A következő években az IDC szerint az okostelefon-piaci trendek folytatódnak, s tovább nő az Android részesedése, az iOS csak a piaccal együtt növekszik, a Symbian eltűnik teljesen, a Windows Phone 7 viszont újra visszavezeti a Microsoftot a felső házba.

A Windows Phone 7 révén a Microsoft a piac nagy visszatérője lehet, hisz a Windows Mobile nagy sebességgel kopott ki, és a redmondiak részesedésének csökkenését egyelőre az új Windows Phone 7 sem tudta megállítani a folyamatot. Az IDC szerint  azonban a jövőben visszájára fog fordulni ez a tendencia és nem csak hogy megáll majd a csökkenés, hanem az új rendszer egyenesen vissza emeli a Microsoftot az okostelefon-piacon a vezető szereplők közé. Ennek egyik biztosítéka lehet a Nokia és a Microsoft közti szövetség, amivel 2012 után még nagyobb volumenben érkezhetnek Windows Phone 7-es mobilok. AZ IDC szerint 2015-ben az Android után a Microsoft platformja lesz a második legnagyobb szereplő.

Jön fel a WP7

Az IDC előrejelzései szerint a Windows Phone 7 évi 67,1 százalékos növekedéssel számolhat a következő években, ami azt jelenti, hogy öt éven belül átlépi a 20 százalékos részesedés küszöbét. Ekkorra a becslések szerint a már most is 32 százalékon lévő Android tovább erősödik, és a globális piacon az eladott okostelefonok 45,4 százaléka futtatja majd a Google szoftverét.

Ramon Llamas, az IDC egyik elemzője a kiadott sajtóközleményben azt mondja, hogy azoknak a mobilgyártóknak, akik az Androidot választották stratégiájuk alapjául, “2010 volt a bemutatkozó buli, az idei év pedig a koronázási parti lesz”. Ugyanezek a gyártók még szélesebb kínálattal, még jobban megerősítik majd pozícióikat, s egyúttal nagyon sok első körös okostelefon felhasználót érnek majd el, akik már egyből kiforrott termékekkel találkoznak majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel szemben a trendeket diktálni vágyó Apple csupán a piaccal együtt tud bővülni, azaz több és több készüléket ad el, de a részesedése a következő években némileg csökkenni fog. Az IDC kilátásai szerint a 2011-es 15,7 százalékról 2015-re 15,3-ra esik az Apple. Hasonló, bár némileg nagyobb csökkenést könyvelhet majd el a Blackberry is, ami a 2011-es 15,7 százalékról 14,9-re csökken piaci részesedés tekintetében. A piac bővülési ütemének tartása így is folyamatos, 17-18 százalék körüli növekedést jelent, stagnálásról tehát csak a részesedést tekintve lehet beszélni.

Ez azonban nem feltétlenül egy rossz hír még ezeknek a gyártóknak sem, hiszen az eladások őrült tempóban növekednek. Az IDC kalkulációi szerint a 2010-es 303,4 milliós eladásokat követően idén több mint 450 millió okostelefont értékesítenek majd világszerte, s ez a szám 2015-ig biztosan dinamikusan tovább nő. Az Apple számára ráadásul ez a 15 százalékos részesedés kényelmes is lehet, megtarthatja a prémium érzést a felhasználóiban, és a mostani modelljét továbbvíve a jövőben is igen nagy profitot érhet el a készülékeken, ellentétben azokkal a gyártókkal, akik olcsóbb modellekkel is szórják a piacot.

Elfelejtjük 2015-re a Symbiant

A képlet rossz oldalán a Symbian áll, ami a következő években teljesen eltűnik, és amennyiben a fogyasztói és szolgáltatói viselkedés feszesen és racionálisan követné a technológiai és üzleti folyamatokat, akkor már a következő 1-2 évben nem lenne egyáltalán kereslet a Symbianra, és nem is szerepelne a szolgáltatói kínálatban. Ehhez képest 2015-ig kell várni, hogy 0,2 százalékra csökkenjen a részesedése, bár a publikus jelentésből az nem derül ki, hogy az addig hátralévő években milyen ritmusban esik a nulláig, de az IDC szerint minden évben a piacának kétharmadát veszíti majd el átlagosan a Symbian 2015-ig. A jóslat szerint a mostani Symbian felhasználók jelentős része WP7-re migrál majd, amennyiben a WP7 tényleg világszerte mindenhol elérhető lesz - ez gyakorlatilag a Nokia-Microsoft ügylet legfontosabb hozadéka.

Hasonlóan rossz kilátásai vannak a HP webOS-nek, illetve az Intel MeeGo-nak is, amik a Symbiannal ellentétben nem már halottak, hanem még meg sem születtek. A következő 5 évben az elemzőcég a futottak még kategóriának a mostani 3,5 százalékosról 4,6-ra hízó részesedést jósol, de még ez is azt jelenti, hogy a webOS és a MeeGo is maximum 1 százalék körüli piaci részt szerez majd magának.

A piaci elemzés számai természetesen jó adag óvatossággal kezelendőek, a piaci trendek folyamatosan változó dinamikája és az egyes cégek eltérő piaci viselkedése akár az IDC számaitól jelentősen eltérő képet is mutathat. A Symbian eltűnését megjósolni természetesen nem nagy teljesítmény, a még idén is 20 százalékot kitevő platform helyére azonban sokan pályáznak, így az európai üzleti felhasználók találhatják azt, hogy a kidőlő Nokia okostelefonjuk helyére a filozófiában hasonló Blackberry-t vásárolják, mint a radikálisan új kezelést igénylő Windows Phone 7-es új finn termékeket. Az IDC sajnos a statisztikusoktól eltérően nem mellékel konfidencia-intervallumot a piackutatás mellé, így nem tudni, hogy mekkora esélyét látják e forgatókönyv kialakulásának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról