Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 30. 13:21

2015-re már a Windows Phone 7 is lenyomja az iOS-t

A következő években az IDC szerint az okostelefon-piaci trendek folytatódnak, s tovább nő az Android részesedése, az iOS csak a piaccal együtt növekszik, a Symbian eltűnik teljesen, a Windows Phone 7 viszont újra visszavezeti a Microsoftot a felső házba.

A Windows Phone 7 révén a Microsoft a piac nagy visszatérője lehet, hisz a Windows Mobile nagy sebességgel kopott ki, és a redmondiak részesedésének csökkenését egyelőre az új Windows Phone 7 sem tudta megállítani a folyamatot. Az IDC szerint  azonban a jövőben visszájára fog fordulni ez a tendencia és nem csak hogy megáll majd a csökkenés, hanem az új rendszer egyenesen vissza emeli a Microsoftot az okostelefon-piacon a vezető szereplők közé. Ennek egyik biztosítéka lehet a Nokia és a Microsoft közti szövetség, amivel 2012 után még nagyobb volumenben érkezhetnek Windows Phone 7-es mobilok. AZ IDC szerint 2015-ben az Android után a Microsoft platformja lesz a második legnagyobb szereplő.

Jön fel a WP7

Az IDC előrejelzései szerint a Windows Phone 7 évi 67,1 százalékos növekedéssel számolhat a következő években, ami azt jelenti, hogy öt éven belül átlépi a 20 százalékos részesedés küszöbét. Ekkorra a becslések szerint a már most is 32 százalékon lévő Android tovább erősödik, és a globális piacon az eladott okostelefonok 45,4 százaléka futtatja majd a Google szoftverét.

Ramon Llamas, az IDC egyik elemzője a kiadott sajtóközleményben azt mondja, hogy azoknak a mobilgyártóknak, akik az Androidot választották stratégiájuk alapjául, “2010 volt a bemutatkozó buli, az idei év pedig a koronázási parti lesz”. Ugyanezek a gyártók még szélesebb kínálattal, még jobban megerősítik majd pozícióikat, s egyúttal nagyon sok első körös okostelefon felhasználót érnek majd el, akik már egyből kiforrott termékekkel találkoznak majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezzel szemben a trendeket diktálni vágyó Apple csupán a piaccal együtt tud bővülni, azaz több és több készüléket ad el, de a részesedése a következő években némileg csökkenni fog. Az IDC kilátásai szerint a 2011-es 15,7 százalékról 2015-re 15,3-ra esik az Apple. Hasonló, bár némileg nagyobb csökkenést könyvelhet majd el a Blackberry is, ami a 2011-es 15,7 százalékról 14,9-re csökken piaci részesedés tekintetében. A piac bővülési ütemének tartása így is folyamatos, 17-18 százalék körüli növekedést jelent, stagnálásról tehát csak a részesedést tekintve lehet beszélni.

Ez azonban nem feltétlenül egy rossz hír még ezeknek a gyártóknak sem, hiszen az eladások őrült tempóban növekednek. Az IDC kalkulációi szerint a 2010-es 303,4 milliós eladásokat követően idén több mint 450 millió okostelefont értékesítenek majd világszerte, s ez a szám 2015-ig biztosan dinamikusan tovább nő. Az Apple számára ráadásul ez a 15 százalékos részesedés kényelmes is lehet, megtarthatja a prémium érzést a felhasználóiban, és a mostani modelljét továbbvíve a jövőben is igen nagy profitot érhet el a készülékeken, ellentétben azokkal a gyártókkal, akik olcsóbb modellekkel is szórják a piacot.

Elfelejtjük 2015-re a Symbiant

A képlet rossz oldalán a Symbian áll, ami a következő években teljesen eltűnik, és amennyiben a fogyasztói és szolgáltatói viselkedés feszesen és racionálisan követné a technológiai és üzleti folyamatokat, akkor már a következő 1-2 évben nem lenne egyáltalán kereslet a Symbianra, és nem is szerepelne a szolgáltatói kínálatban. Ehhez képest 2015-ig kell várni, hogy 0,2 százalékra csökkenjen a részesedése, bár a publikus jelentésből az nem derül ki, hogy az addig hátralévő években milyen ritmusban esik a nulláig, de az IDC szerint minden évben a piacának kétharmadát veszíti majd el átlagosan a Symbian 2015-ig. A jóslat szerint a mostani Symbian felhasználók jelentős része WP7-re migrál majd, amennyiben a WP7 tényleg világszerte mindenhol elérhető lesz - ez gyakorlatilag a Nokia-Microsoft ügylet legfontosabb hozadéka.

Hasonlóan rossz kilátásai vannak a HP webOS-nek, illetve az Intel MeeGo-nak is, amik a Symbiannal ellentétben nem már halottak, hanem még meg sem születtek. A következő 5 évben az elemzőcég a futottak még kategóriának a mostani 3,5 százalékosról 4,6-ra hízó részesedést jósol, de még ez is azt jelenti, hogy a webOS és a MeeGo is maximum 1 százalék körüli piaci részt szerez majd magának.

A piaci elemzés számai természetesen jó adag óvatossággal kezelendőek, a piaci trendek folyamatosan változó dinamikája és az egyes cégek eltérő piaci viselkedése akár az IDC számaitól jelentősen eltérő képet is mutathat. A Symbian eltűnését megjósolni természetesen nem nagy teljesítmény, a még idén is 20 százalékot kitevő platform helyére azonban sokan pályáznak, így az európai üzleti felhasználók találhatják azt, hogy a kidőlő Nokia okostelefonjuk helyére a filozófiában hasonló Blackberry-t vásárolják, mint a radikálisan új kezelést igénylő Windows Phone 7-es új finn termékeket. Az IDC sajnos a statisztikusoktól eltérően nem mellékel konfidencia-intervallumot a piackutatás mellé, így nem tudni, hogy mekkora esélyét látják e forgatókönyv kialakulásának.

a címlapról