Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 29. 15:28

Több mag és több utasításszál a MIPS-ben

Még az idén bemutatja új, saját tervezésű processzorarchitektúráját a MIPS - jelentette be a cég. Az új mag 64 bites lesz, ismeri majd a többszálú végrehajtást és többmagos konfigurációban is gyártható majd.

Nem kell saját implementációval fáradniuk a MIPS utasításkészletet licencelő vállalatoknak, a cég ugyanis most előállt a teljes processzormagokkal, amelyet a partnerek készen licencelhetnek. A MIPS-től licencelhető mag visszafelé kompatibilis a 32 bites kódokkal is, miközben a párhuzamos végrehajtást segítő megoldások bizonyos feladatok alatt jelentős gyorsulást eredményeznek. A mag a Prodigy család eddig egyetlen tagja, a bejelentés szerint azonban a termékcsalád később még számos specializált maggal bővül majd.

"A most bemutatott mag segítségével a partnereink gyorsabban és könnyebben implementálhatják a MIPS64 megoldásaikat, miközben időt és pénzt spórolhatnak meg a saját magok tervezéséhez viszonyítva. A partnereink nem csak a fejlett 64 bites Prodigy maghoz kaphatnak hozzáférést, hanem az azt körülvevő infrastruktúrához, valamint a széles és érett ökoszisztémához is." - mondta Art Swift, a MIPS Technologies marketingért felelős alelnöke.

A Prodigy elődjének számító MIPS R4400

Mint ismeretes, a lassan 30 éves MIPS architektúra hagyományosan jónak számít a magas energiahatékonyságot igénylő feladatokban, ilyen lapka található például a Sony PSP-ben is. A MIPS lapkák tipikus felvevő piacának mégis a komplex hálózati termékek, a tárolók és szerverek számítanak, ahol az egyes részfeladatok végrehajtása hárul ezekre a chipekre. Az ilyen workloadok tipikusan jól párhuzamosíthatóak, így logikus lépésként a MIPS Technologies előbb ilyen, mind utasításszál-szintű, mind magszintű párhuzamosságra felkészített magot mutatott be.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Prodigy család legfontosabb vonása, hogy problémamentes átjárást biztosít a MIPS32 és MIPS64-es utasítások között, köszönhetően a beépített visszafelé kompatibilitásnak - ez amúgy a legelső MIPS64-es lapkára, az 1991-ben bemutatott R4000-esre is igaz volt. A MIPS azonban időközben kiszorult a nagyteljesítményű munkaállomások és szerverek processzorpiacáról, és az alacsony energiafelhasználású, jellemzően 32 bites beágyazott rendszerekben talált otthonra. A cég szerint azonban elérkezett az idő, amikor már ezeknek a rendszereknek is szükségük van a 64 bit nyújtotta nagyobb címezhető memóriaméretre.

A MIPS agresszív (vissza)váltása a 64 bites processzorokra elsősorban a telekommunikációs és hálózati eszközök gyors fejlődésének tudható be. Az új generációs LTE mobilállomások switch-ei, illetve az 1 gigabites és 10 gigabites nagy kapcsolók már ki tudják használni a 4 gigabájtnál nagyobb memóriát, amelyet gyorsítótárként használhatnak. Érdekes, hogy a kisegítő munkakörre lefokozott MIPS architektúrát hamarabb éri el a 64 bites váltás, mint a számos divatos eszköz lelkének számító ARM lapkákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról