Szerző: Folyó Gergely

2011. március 17. 09:16

Robotok is segítenek Japánban

Bár a múlt pénteki földrengés és szökőár kétségkívül óriási károkat okozott, a robotok és a fejlesztőik számára a katasztrófa egy újabb alkalmat jelent, hogy bizonyíthassák rátermettségüket a mentési feladatok terén. Már két kutatócsoport is részt vesz a túlélők utáni kutatásban, mindketten teljesen eltérő típusú robotot használnak.

Japánban még mindig több ezer embert keresnek a múlt heti katasztrófa után, feltehetően rengetegen a romok között ragadtak, amiket még megközelíteni is nehéz az omlásveszély miatt. Az IEEE Spectrum magazin értesülései szerint már legalább kettő csapat tervezi, hogy robotokat vet be az eltűnt túlélők utáni kutatásban, ezt Dr. Robin Murphy, a Texas A&M Egyetem CRASAR (Center for Robot-Assisted Search and Rescue) intézetének igazgatója is megerősítette.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Satoshi Tadokoro, a Tohoku Egyetem csapatával egyenesen Sendaiba, a földrengés és a cunami által legsúlyosabban érintett térségbe ment, míg a Chiba Technológiai Intézetet képviselő Eiji Koyanagi Tokióban fog dolgozni. Ha minden igaz, további csapatok segítségére is lehet számítani, az viszont még nem derült ki, hogy például a Fukushima atomerőműnél bevetnek-e majd ilyen robotokat.

A kígyó és a lánctalpas

A most használt két típus közül a szokatlanabb megoldásnak mindenképpen az Active Scope Camera tűnhet, ezt Dr. Tadokoroék fejlesztették ki abból a célból, hogy a robot a lehető legszűkebb, akár 3 centiméter szűk résekbe is beférkőzzön egy épület összeomlása után. Az Active Scope Camera egy kigyóra emlékeztet, aminek az orrán kamera kapott helyet: az ebbe befutó kábelt beépített rezgőmotorok révén fel-le mozgó csillók borítják, ezek bírják mozgásra a 8 méter hosszú testet. A szükség esetén távirányítással vezérelhető robot első prototípusa legfeljebb 47 millimétert tud megtenni másodpercenként, 20 fokos emelkedőre is felküzdi magát, továbbá némi szabad hellyel a 180 fokos fordulás és a 20 centiméteres akadályok sem okoznak neki gondot.

Dr. Koyanagi és a Future Robotics Technology Center csapata a Quince nevű robotot készülnek bevetni. Az 1 méter hosszú, 26,4 kilogrammot nyomó gép kis túlzással bármilyen terepen átküzdi magát, és a lépcsőzés is megy neki. A robotra hat lánctalpat szereltek, a két vastagabb a testen fut végig, míg a másik négy a sarkokhoz illeszkedik - a Quince ezekkel tudja felhúzni magát az akadályokra, s bár a videó alapján nem éppen a leggyorsabb eszköz, a fejlesztők szerint kevésbé viszontagságos körülmények között másodpercenként 1,6 métert is meg tud tenni akár. Míg az Active Scope Camera egy finom felderítő eszköz, addig ez a robot lényegesen jobban bírja a strapát: akár 90 kilogrammot is el tud cipelni a hátán, ami azt is feltételezi, hogy a véletlenül ráeső törmelékekkel is megbirkózik.

Újabb alkalom a bizonyításra

Az Active Scope Camera és a Quince nem egészen új fejlesztések, sőt maguk is voltak már éles bevetésen - legutóbb a tavalyi haiti földrengés után -, viszont a japán földrengés egy újabb alkalmat jelent számukra a bizonyításra. Dr. Murhpy - aki többek között a 2001. szeptember 11-i terrortámadás és a Katrina hurrikán pusztítása után is részt vett hasonló akciókban - a két robot mellett további típusok alkalmazását is hasznosnak találná, szerinte például robothelikoptereket és négyrotoros helikoptereket lehetne küldeni a magasabban fekvő helyek megvizsgálásához, vagy távirányítású vízalatti járműveket a vízzel borított területeken történő felderítéshez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról