Szerző: Koi Tamás

2011. február 22. 10:03

Belépett a tévépiacra a német Vodafone

A hosszas tesztüzemet követően múlt héten elindította hibrid tévészolgáltatását Németországban a Vodafone. A telekommunikációs cég multiplatformos szolgáltatása még a német piacon is egyedülálló.

A Vodafone TV-nek nevezett szolgáltatás különlegessége, hogy három különböző platformot gyúr egybe, a rendszer ezek közül azt használja, amelyik adott körülmények közt éppen a legjobb vételt nyújtja, mindezt a felhasználó beavatkozása nélkül, ugyanazon a beltéri egységen keresztül. A tévészolgáltatás analóg kábeltévére, digitális műholdas vételre és IP-alapú rendszerre (IPTV) épül, a repertoárban pedig többek közt online videotéka és elektronikus műsorújság is tartozik.

A szolgáltatás megrendelését követően a végponton több kábelt húznak be, valamint egy műholdas antennát szerelnek fel a kivitelező cég emberei: az alapcsomaggal 16 Mbps letöltési sávszélességet kínáló internetelérés, valamint 50 SD és 12 HD-csatorna jár, a 320 gigabájtos merevlemezzel ellátott beltéri egység bérletét tartalmazza a 40 eurós, vagyis körülbelül 11 ezer forintos havidíj. Az IPTV használatához minimum 5 Mbps letöltési sávszélességet, a HD-s adásokhoz legalább 12 Mbps sávszélességet igényel a rendszer. Ha ez a sávszélesség nem áll rendelkezésre, a HD-s tartalmak esetében műholdas vételre áll át a berendezés.

A Vodafone a több tucatnyi tévécsatorna mellett online videotékát is kínál majd a szolgáltatáshoz, a cég ígérete szerint több száz mozifilm lesz majd a kínálatban, erről azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre bővebb részletek. A Vodafone TV egyébként a tervek szerint a szolgáltató mobilkommunikációs megoldásaival egybecsomagolva is elérhető lesz majd az ügyfelek számára.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A német tévépiacon a mobilszolgáltatók és nagy telekommunikációs multik eddig viszonylag kevés vizet zavartak, ez törhet most meg a Vodafone törekvésével, illetve azzal, hogy a Deutsche Telekom február elején megállapodott a Sky Deutschlanddal arról, hogy a két cég társasházak és lakóközösségek számára együtt értékesít műholdas tévészolgáltatást. A Deutsche Telekom előtte jobbára Entertain nevű IPTV-szolgáltatásával volt jelen a német piacon.

Itthon a Vodafone egyelőre egyáltalán nem rendelkezik tévéadások továbbítására alkalmas infrastruktúrával, illetve nem kötött partneri megállapodást olyan vállalatokkal, melyek segítségével ilyen irányban terjeszkedhetne, jóllehet DSL-elérést (kizárólag üzleti ügyfeleknek) kínál az Invitellel karöltve. A Deutsche Telekom hazai leányvállalata, a Magyar Telekom ellenben igazi nagykutya a hazai tévészolgáltatások mezőnyében, a cégnek analóg és digitális kábeltévé, IPTV és műholdas szolgáltatása egyaránt van, előfizetőinek száma pedig a vonzó áron kínált triple play és quad play szolgáltatások révén dinamikusan nő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról