Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 10. 11:35

Vége a Guitar Herónak

Hatalmas sikert ért meg a 2005-ben indult Guitar Hero videojáték-sorozat, de minden sikernek vége szakad egyszer: az érdektelenség és az eladások meredek zuhanása miatt az Activision Blizzard úgy határozott, megszünteti a zenés játékokat fejlesztő stúdiót, és a True Crime sorozatot sem folytatja tovább.

Vegyes negyedéven van túl a világ legnagyobb független játékkiadója, az Activision Blizzard. Óriás sikert értek el az olyan húzócímek mint a World of Warcraft: Cataclysm és a Call of Duty: Black Ops, a ritmusjátékok azonban teljesen kifulladtak és a fejlesztésükre néhány éve létrehozott stúdiót bezárta a vállalat, és jelentős értékvesztési leírást is el kellett könyvelnie. A bejelentés nyomán a részvényárfolyam meredek zuhanásba kezdett, 7 százaléknál többet vesztettek értékükből a papírok.

A ritmusjátékok iránti érdeklődés és az eladások megcsappanása az Activision Blizzard bevételein is meglátszik. Az online értékesítéseket is figyelembe véve 2,55 milliárd dollár forgalmat bonyolított a cég a december 31-én véget ért negyedévben, alig többet mint az egy évvel korábban elkönyvelt 2,5 milliárd dollár. Az egy részvényegysége jutó profit 53 cent volt, ami 6 centtel magasabb a vállalat tervénél, de az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerinti mutatók már közel sem ilyen rózsásak, 1,4 milliárd dolláros bevétel mellett 233 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az Activision Blizzard, utóbbinak a fő oka a 326 milliós értékcsökkenési leírás. Egy éve 1,56 milliárdos bevétel mellett 286 milliós mínuszt mutatott a mérleg.

Hiába ment el egyetlen nap alatt 3,3 millió példány a WoW: Cataclysm kiegészítőből és fogyott a negyedév végéig 4,5 milió darab, amivel a legjobban rajtoló PC-s játékká vált, hiába döntött meg minden eladásai csúcsot a Call of Duty: Black Ops és termelt bőven 1 milliárd dollár feletti bevételt, az Activision Blizzard karácsonyi felhozatalából nagyon hiányzott egy sikeres "casual" játék - a 2009 végén rajtolt és a kritikusok által is jól fogadott Guitar Hero 5-ből még 1 milliónál több fogyott, tavaly a Guitar Hero: Warriors of Rock és a DJ Hero 2 még együtt sem érte el az 1 milliós példányszámot.

Nincs többé Guitar Hero: Sad but true...

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az ilyen játékok előállítási költsége magas, amit nem közvetlenül a fejlesztési költség, hanem a felhasznált dalokért kifizetett licencdíj, valamint a műanyag "hangszerek" gyártása magyaráz. Az Activision Blizzard szerint a rohamosan csökkenő példányszámok közepette már nem volt nyereséges a "Hero" sorozat,  A zenés-gitáros játékok korszakának alkonyát egyébként az jól mutatja, hogy a Viacom (MTV) decemberben megszabadult a Guitar Herót "kitaláló", később pedig a Rock Band és Dance Central sorozatot fejlesztő Harmonixtól, amely idén februárban jelentős átszervezésen esett át, és elbocsátotta dolgozóinak hatodát.

Az Activision Blizzard 2011-ben leginkább a Blizzard nagy dobásaitól várja a jó eredményeket, de a cég szokás szerint semmit sem árul el arról, ezek pontosan mikor várhatók - ami biztos, hogy a Blizzard dolgozik a Diablo 3-on, a Starcraft II következő epizódja (Heart of the Swarm), valamint egy teljesen új online multiplayer címen. Az Activision oldaláról az idei felhozatalt a Call of Duty letölthető tartalmai jelentik, valamint egy vadonatúj Bungie-játék, illetve több filmes átirat (X-Men, Transformers, Spider-man). Emellett a New York-i játékvásáron mutatkozik be egy új, játékokra és online tartalomra építő újdonság a cégtől, 2011 második felére várható megjelenéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról