Szerző: Koi Tamás

2011. február 10. 08:33

Nem kaphatnak milliós büntetéseket a hazai blogok írói

Nem kell a blogíróknak attól tartaniuk, hogy az általuk közölt tartalmak alapján a médiahatóság korrekcióra fogja felszólítani őket, vagy milliós büntetést kiszabni rájuk.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tegnapi sajtótájékoztatóján Dr. Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője elmondta, az új médiatörvény által meghatározott feladat szerint az internetes sajtótermékekről 2011-től nyilvántartást vezet a hivatal. A korábbi sajtónyilvántartásban nem szereplő, de a médiatörvény hatálybalépésekor már működő netes sajtóorgánumok idén június 30-ig kötelesek nyilvántartásba vetetni magukat, ellenkező esetben felszólítást várhatnak a hatóságtól. A blogokat nem kell nyilvántartani, mivel nem számítanak sajtóterméknek, ezért nem tartoznak a médiatörvény hatálya alá.

A hatóság honlapjáról letölthető bejelentő nyomtatványon lehet kérelmezni az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételét, a weboldalon pedig egy kitöltési tájékoztatót is elhelyeztek, valamint az NMHH ügyfélszolgálatán, az info@nmhh.hu e-mail címen vagy a 06 1 468 0673-as telefonszámot felhívva kérhetnek segítséget. Fontos, hogy a nyilvántartásba vétel jelenleg még ingyenes, de könnyel elképzelhető, hogy az erre vonatkozó rendelet megszületését követően később igazgatási szolgáltatási díj fejében regisztrálhatnak csak az internetes portálok - mondta el a HWSW kérdésére Kiricsi.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Médiatanács szóvivője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a blogok nem tartoznak a médiatörvény hatálya alá, ezért a szerzők nem tartoznak bejelentési kötelezettséggel. Kiricsi ezzel gyakorlatilag azokat az előzetes félelmeket is eloszlatta, melyek szerint a blogokat is szemlézi a hatóság, és a neki nem tetsző tartalmak miatt önkényesen akár több tízmillió forintra is bírságolhatja a szerzőket.

Mint ismeretes, az új médiatörvény értelmében a Médiatanács hatáskörébe a jogelődnek tekintett Országos Rádió- és Televízió Testülettel ellentétben már nem csak a tévéadók és rádiócsatornák, hanem a nyomtatott, időszaki lapok, és az interneten publikált médiatartalmak felügyelete is beletartozik. A törvény rendelkezik arról is, hogy a jogsértőnek talált nyomtatott és online sajtótermékeket végső esetben 25 millió forintra, a piacon "túlsúlyos" tévéket és rádiókat viszont 50, de akár 200 millió forintra is megbüntethetik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról