Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 16. 12:00

PureSystems néven érkeznek az IBM integrált rendszerei

A vállalat szerint a technológia alapvetően átformálja az informatikáról alkotott elképzeléseinket, és új szakaszt nyithat az egyszerűséget, letisztultságot szem előtt tartó megoldások fejlesztésében - valójában előre integrált rendszerekről van szó.

Mindenből a legjobbat

A PureSystems rendszerekkel a Nagy Kék célja olyan integrált megoldások létrehozása volt, amelyek leveszik a megrendelők válláról a rendszerintegrációval járó feladatokat, valamint az üzemeltetésük is könnyebb mint a "hagyományos módon", különálló elemekből összeépített rendszereké. Az elgondolás hasonló az Oracle "Exa" rendszereihez, azonban nagy különbség, hogy a futtatható alkalmazások terén az IBM teljes szabadságot enged az ügyfélnek a szoftverek kiválasztása terén, illetve hogy az építőelemeket külön is meg lehet vásárolni.

Az egyedi tervezésű, az ügyfél igényeire szabott rendszerek előnye a teljes rugalmasság, a hátrányuk azonban a felépítésükhöz, konfigurálásukhoz szükséges idő és erőforrás - a tervezés, beszerzés, beüzemelés és integráció hetekig, hónapokig is tarthat, az idő pedig pénz, mint tudjuk. Ezt a problémát küszöbölik ki az appliance-ek, vagyis szoftverrel előre integrált hardverek (pl. IBM Netezza), ezek azonban csak egy feladatra használhatók. Mindkét problémára frappáns megoldást adnak a cloudok, azonban a nagyvállalatok adatbiztonsági okok miatt egyelőre tartanak a felhőktől. A Nagy Kék célja egy olyan termékcsalád létrehozása volt, amely egyesíti az egyedi tervezésű rendszerek, az appliance-ek és a cloudok előnyeit, miközben kiszűri a hátrányaikat.

Vas, infrastruktúra vagy platform

Az új termékcsalád fejlesztése mintegy 2 milliárd dolláros befektetést emésztett fel az IBM szerint, a PureSystems rendszerek emellett a vállalat által felvásárolt technológiákat is integrálnak. Az új termékcsalád két részre különíthető el: PureFlex néven érkeznek a szervereket, hálózati eszközöket és tárolókat tartalmazó virtualizált infrastruktúra-dobozok, ezekhez csatlakoznak a PureApplication System nevű rendszerek, amelyek az IBM middleware-eket (DB2, Tivoli, WebSphere) is tartalmazzák.

Mivel a vállalat nem érdekelt az üzleti alkalmazások piacán, szövetségeseket keresett. Az erőfeszítés eredménye a PureCentre nevű portál, ahonnan a PureSystems-felhasználók egyszerűen letölthetik és telepíthetik az üzleti alkalmazások optimalizált verzióit. "Az az ügyfélkapcsolat-menedzsment rendszer például, amelynek beüzemeléséhez korábban három napra volt szükség, most kevesebb, mint egy óra alatt használatba vehető" - fogalmaz a cég közleménye. A Nagy Kék tájékoztatása szerint több mint 100 ilyen "előre csomagolt" szoftver érhető el innen, a számuk pedig folyamatosan bővül, a "Ready for IBM PureSystems" programban részt vevő szoftvergyártók saját alkalmazásaikat is elérhetővé tehetik.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A hardveres alapokat teljesen új fejlesztésű szerverek adják. A PureSystems gépeket 10U magas, 14 "fél szélességű" blade befogadására alkalmas, 40 GbE csatlakozásra is felkészített keretekben helyezi el az IBM, ezekbe az ügyfél egyenként is összeválogathatja a neki tetsző komponenseket, rendelhet előre összeállított PureFlex kombinációkat, amelyeken Windows, Linux, AIX vagy i/OS (AS/400) operációs rendszer egyaránt futhat, a futtatni kívánt alkalmazástól függően. A virtualizációs köztesréteget is az ügyfél választhatja.

A PureFlex dobozok szállítása még ebben a negyedévben megkezdődik, és ugyanekkor jelennek meg a piacon PowerApplication System néven az IBM köztesszoftverrel telepített alkalmazásplatformok is, itt azonban már kevesebb konfigurációs lehetőség érhető el és a legkisebb konfiguráció is 48 processzormagot tartalmaz. A PureApplication System rendszereket kezdetben Xeon-alapú számítási csomópontokkal lehet megvásárolni, később csatlakoznak a Power7-alapú gépek, mondta el egy beszélgetésen a HWSW-nek Szűcs József, a termékkategóriáért felelős regionális kereskedelmi vezető.

x86 vagy Power

A PureSystems családban elérhetők két- és négyfoglalatos x86 szerverek a legújabb generációs "Sandy Bridge" Xeonokkal, két- és négyfoglalatos Power7 szerverek, a Blade Network Technology felvásárlásával megszerzett hálózati switchek, valamint a külső tárolók virtualizálására is képes StorWize V7000 storage-ok, emellett van még PCI Express bővítőmodul is. A PureFlex rendszerekből három modell érhető el (Express, Standard, Enterprise) - alapkiépítésben egyik sem tartalmaz szervereket, a különbségek a tároló konfigurációjában, a hálózati csatlakozások számában, a redundanciában, valamint a szolgáltatásokban vannak.

Üzemeltetés terén is igyekezett megkönnyíteni a felhasználók dolgát az IBM. Míg egy "hagyományos" IT-rendszert eltérő csapatok üzemeltetnek (pl. szerver, storage, hálózat, operációs rendszer, middleware adminok), a PureSystems esetében az alkalmazás- és szolgálatásközpontú menedzsment veszi át a főszerepet. A rendszerkomponensek egyetlen felületről kezelhetők, számos feladat pedig automatizált - mindazonáltal a PureSystems rendszerek nem jelentenek önálló menedzsment-szigetet, a felügyeletük integrálható a vállalat már meglevő menedzsment-megoldásaival (CA, BMC, HP, IBM, stb.).

a címlapról