Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 15. 15:26

Forró vízzel hűtött szupergép épül Németországban

A Bajor Tudományos Akadémia megrendelésére egy 3 petaflops teljesítményű szuperszámítógép épül Németországban, amelyet tudományos kutatások támogatására vetnek be.

A SuperMUC fantázianévre hallgató szuperszámítógépet 2011 elején kezdik el építeni Garching városban, a Leibniz Supercomputing Centre-ben, és a tervek szerint 2012 közepére készül el - a teljes projektre 135 millió eurót, azaz mai árfolyamon 38 milliárd forintot szánnak, a költségvetést a német  és a bajor tartományi kormány állja. A rendszer nevét a közeli München repülőterének szabványos légiforgalmi rövidítéséről (MUC) kapta.

A szuperszámítógép ugyanarra az IBM iDataPlex rendszerre épül mint Magyarország legerősebb gépe, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálatnál helyeztek üzembe idén tavasszal. Az IBM iDataplex egy kimondottan nagy teljesítménysűrűsűgre méretezett szerverformátum, amely szakít a hagyományos rack kivitellel. A megoldás érdekessége, hogy a szabványos rackszekrény 90 fokban elfordított, maguk a gépek pedig rendkívül rövidek. Ennek a megközelítésnek köszönhetően egy 42U magas szekrénybe nem 42 hanem 84 szerver fér be. További érdekesség, hogy az iDataplex esetén az összes kábelezés elöl van, ami könnyű hozzáférést és szervizelhetőséget eredményez.

2009-ben kezdődött a SuperMUC épületének építése, itt tart jelenleg

A SuperMUC-hoz speciális hűtést is igénybe vesznek, amely nem hideg, hanem meleg vizet keringet - a technológiát az IBM zürichi kutatóközpontjában dolgozták ki egy svájci egyetemmel közösen. Az Aquasar trükkje, hogy nem a víz relatíve alacsony hőmérsékleten tartásával igyekszik jelentős hőmennyiséget elvonni, hanem a gyors keringetéssel. A rendszer forró, legfeljebb 60 Celsius fokos vizet áramoltat, és a kimeneti 65 fokos vízzel az épület fűtőkörét melegíti egy hőcserélőn keresztül, és hűl ezzel vissza 60 fokra, hogy az ismét megkezdhesse a hűtést.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az IBM és az Zürichi Szövetségi Technológiai Intézet (ETHZ) állítják, a forróvizes megoldással akár 80 százalékkal csökkenthetők a hűtési energiára fordított költségek, melyek a teljes felhasználás felét teheti ki - vagyis az egész rendszerre vetítve 40 százalékkal volna mérsékelhető egy forróvizes hűtésű számítógép energiafelvétele, miközben a korábban hulladékként végző hő is hasznosulhat, így további megtakarítások jelentkezhetnek az épületüzemeltetés oldaláról.

A SuperMUC összesen 14 ezer nyolcmagos Intel Xeon processzor erejét mozgósítja, memóriája 320 terabájt, háttértára pedig 12 petabájt kapacitású lesz. A gép elméleti maximális teljesítménye 3 petaflops körül alakul, a HWSW becslései szerint az iparágban sztendernek számító Linpack benchmark alatt ennek mintegy felét adhatja le a SuperMUC, ezzel jelenleg a harmadik legerősebb szuperszámítógép lenne a Top500 listán és Európa legerősebbje.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.