Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 2. 08:22

Az IBM szállította Magyarország legerősebb számítógépét

A KFKI-ban üzembe helyezett GENAGRID nevű rendszer csak néhány hónapig volt Magyarország legnagyobb teljesítményű számítógépe. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál átadták azt az IBM konfigurációt, amely 14 teraflopsos sebességével jelenleg a leggyorsabb itthon.

Hazánk kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tavaly nyert el támogatást az Európai Uniótól. A fejlesztés célja, hogy az eddigi 7 régió helyett 174 kistérségre, külön-külön 1-3 órára előre időjárási riasztás készüljön, amelyek tartalmazzák  a várható legerősebb széllökést, a kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását. Az időben kiadott veszélyjelzés növelheti az esélyt az olyan megelőző lépések megtételére, melyek csökkenthetik az okozott károk mértékét, de akár emberéleteket is megóvhatnak.

Az első iDataPlex itthon

A most átadott rendszer lelke egy nagy teljesítményű IBM iDataPlex konfiguráció, amely összesen 280 darab 2,66 GHz-es Intel Xeon (Nehalem) processzorból áll, ez 1120 processzormagot jelent, ehhez 3,4 terabájt memória csatlakozik. A kétfoglalatos gépekből összeállított fürtözött rendszer csomópontjait DDR infiniband interfész kapcsolja össze, mondta el a HWSW-nek egy beszélgetés során Kohán Márk, az IBM kereskedelmi képviselője. A 140 darab \"compute node\" mellett 2 \"head node\" teljesít szolgálatot, amelyek a felügyeleti feladatokat látják és és biztosítják az átjárást az IBM DS3400 tároló felé.

Az IBM partnereként a KFKI nyerte el a megbízást, lepipálva a HP-t és az SGI-t. Kohán Márk szerint a kiválasztásnál a legfontosabb szempont volt az OMSZ által használt modellező algoritmusok (ALADIN, WRF, MM5) alatt mutatott teljesítmény, de az értékelésnél szerepet játszott a rendszer helyigénye, fogyasztása és a szállítói támogatás is. A leszállított konfiguráció majdnem megtölt két rackszekrényt, de még van hely a későbbi bővítésre. A compute node -ok fogyasztása egyenként 250 watt körül alakult a benchmark tesztek futtatása idején, ez alapján a szállított rendszer maximális teljesítményfelvétele 38 kilowatt körül van, árulta el a HWSW-nek Kohán Márk. A gépre 3 év emelt szintű (7x24) helyszíni garanciát vállalt az IBM.

Az IBM iDataplex egy kimondottan nagy teljesítménysűrűsűgre méretezett szerverformátum, amely szakít a hagyományos rack kivitellel. A megoldás érdekessége, hogy a szabványos rackszekrény 90 fokban elfordított, maguk a gépek pedig rendkívül rövidek. Ennek a megközelítésnek köszönhetően egy 42U magas szekrénybe nem 42 hanem 84 szerver fér be. További érdekesség, hogy az iDataplex esetén az összes kábelezés elöl van, ami könnyű hozzáférést és szervizelhetőséget eredményez, emelte ki Kohán Márk.

Élénkül a hazai piac

Az utóbbi 2-3 évben érezhetően felélénkült Magyarországon a nagy számítási teljesítményű mérnöki-tudományos rendszerek iránti igény és főleg az utóbbi egy évben számos nagy telepítés történt. A fejlődést jól mutatja, hogy 2009 nyarán a Széchenyi István Egyetemen üzembe helyezett HP rendszer 1 teraflops teljesítményével még az ország legerősebb gépe lehetett, a nem sokkal később beüzemelt GENAGRID elméleti maximális teljesítménye már 6 teraflops feletti, az OMSZ-ben átadott rendszer ennek több mint kétszeresére képes.

\"\"

Még idén várható három hazai egyetemen, Szegeden, Pécsen és Debrecenben 1-1 mérnöki-tudományos rendszer telepítése, amelyek teljesítménye egyenként legalább 10 teraflops lesz. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet tervei szerint a tendert még a nyáron lezárják és megkötik a szerződést a győztes szállítóval, az év végére pedig már üzembe is állítják a gépeket, amelyek a hazai akadémiai szektor igényeit szolgálják ki.

Kohán Márk szerint a mérnöki-tudományos rendszerek iránti élénkülő érdeklődés oka, hogy a kutatás-fejlesztési feladatokhoz jobbára nélkülözhetetlenné váltak az ilyen gépek. Eközben a technológiai fejlődésnek köszönhetően a számítási kapacitás egyre olcsóbb, a gépek beszerzését a hazai intézmények uniós források segítségével pedig már meg tudják finanszírozni. Az OMSZ által vásárolt rendszer ára 136 millió forint volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról