Szerző: Koi Tamás

2010. november 16. 16:49

Itthon is nagyot zuhant a Blu-ray lejátszók ára

A lélektani 25 ezer forintos határ alá értek idén a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetére az asztali Blu-ray lejátszók ára. Az eszközök jó kiegészítői lehetnek a lapostévéknek, és bár a műsoros lemezek még mindig drágák, többségük a meglévő DVD-gyűjteményből is szebb képet varázsol.

HIRDETÉS

Az idei karácsonyi bevásárlási szezonban is folytatódhatnak a korábbi évek trendjei, így az egyik legkeresettebb családi karácsonyi termék továbbra is a lapostévé (Plazma, LCD) lehet a nagyáruházakban. Előrejelzések szerint az ilyen tévékészülékek száma az év végére elérheti az egymilliót Magyarországon, ezzel együtt várhatóan egyre többen döntenek úgy, hogy a tévé mellé más HD-s eszközt, így elsősorban asztali Blu-ray lejátszót vásárolnak.

Okosabbak és olcsóbbak

Az asztali Blu-ray lejátszók fogyasztói ára az elmúlt években arányait tekintve talán még a tévéknél tapasztalt mértéknél is jobban csökkent: míg 2008 végén éppen csak a lélektani ötvenezer forintos határ alá értek a lejátszók árai, addig tavaly már 35 ezer forintért, ma pedig már ennél akár tízezer forinttal olcsóbban is lehet ilyen eszközt vásárolni. Az árak csökkenése mellett ráadásul egyre többet is tudnak a berendezések, melyek mezőnyéből továbbra is látványosan távol maradnak a DVD-lejátszók piacán hódító egzotikus márkák.


Az egyik legolcsóbb típus, a Philips BDP2500

Ma a legolcsóbb asztali Blu-ray lejátszókat Magyarországon az árgép.hu tanúsága szerint ugyanaz a két cég kínálja, mint tavaly. A koreai LG Electronics és a holland Philips BD550, illetve BDP2500 típusú lejátszója egyaránt 25 ezer forintos árszinten szerezhető be a legolcsóbb árat kínáló kereskedőknél, de a Samsung legolcsóbb típusáért, a BD-P1580-ért cserébe sem kell sokkal több pénzt kiadni. Ezek a lejátszók ráadásul a tavalyi belépő modellekkel szemben már mind ismerik a BD Live funkciót, melynek segítségével az ezzel a rendszerrel kompatibilis lemezhez online extra tartalmak érhetők el az interneten keresztül.

Ezek a lejátszók kivétel nélkül képesek DVD-upscalingre, vagyis felskálázásra is, ami lényegében nem jelent mást, mint a meglévő DVD-filmek felbontásának különböző, képjavító algoritmusokon keresztüli megnövelését a HD-s kijelzők felbontásához igazítva. A funkció jól jöhet azoknak, akik nem tudják, vagy nem akarják DVD-gyűjteményüket lecserélni az új lejátszó vásárlásával a meglévő kiadványok Blu-ray változataira (amennyiben az egyáltalán elérhető).

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ez a művelet a hazai kiadványok továbbra is rendkívül magas árszintje miatt tekintélyes összegeket emésztene fel: itthon a lejátszók árának csökkenését továbbra sem követi a műsoros kiadványok árcsökkenése. Egy átlagos hollywoodi mozit tartalmazó lemez ára legtöbbször 6-7 ezer forint, míg Nagy-Britanniában a jóval szélesebb választékban 15-17 font, Németországban pedig 18-20 euró, vagyis 5000-5500 forint az átlagár.

A 3D sem elérhetetlen

Idén a háromdimenziós képet nyújtó tévék mellett újdonságként jelentek meg a választékban a 3D-s asztali Blu-ray lejátszók, ezek ára nagyjából ötvenezer forinttól indul, vagyis körülbelül ugyanannyiért lehet ma belépőszintű 3D-s modellt venni, mint 2008-ban egy teljesen fapados alaptípust. A kiadók által a magyar piacon forgalomba hozott 3D-s kiadványok száma ettől függetlenül egyelőre meglehetősen szegényes: az Xpress.hu online shop tanúsága szerint ma még csak két ilyen film kapható, karácsonyig pedig várhatóan további négy műsoros Blu-ray 3D lemez jelenik meg itthon, jellemzően tízezer forintos áron.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 05:11

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.