Szerző: Koi Tamás

2010. november 3. 17:40

Nokia N8 - 2008 legjobb okostelefonja

A Nokia új, N-szériás csúcskategóriás újdonsága a létező legrosszabb időzítéssel került piacra, pont akkor, amikor a világsajtó a Windows Phone 7-re épülő okostelefonoktól hangos. Az N8 ezért bizonyára jóval nagyobb durranás lett volna korábban - sokkal korábban. Mondjuk 2008 elején.

A HWSW rendhagyó nosztalgiautazásában több mint két évvel visszapörgetjük az idő kerekét abba az évbe, amikor a Windows Phone 7 még csak a mérnökök fejében létezett legfeljebb, és az Android térnyerése sem volt olyan nyilvánvaló, mint manapság. Hogy könnyebben át tudjuk magunkat helyezni az akkori idősíkba, következzék néhány hasznos - immár történelmi - tény 2008-ból: az év elején megszűntek Magyarország északi és nyugati határsávjai, ebben az évben szavaztunk a vizitdíjról, Kína megrendezte történetének első olimpiáját, Spanyolország pedig megnyerte második EB-aranyát futballban. Ennyi felvezetés után következzék a beszámoló az év egyik meghatározó technológiai újdonságáról, a Nokia N8-ról:

Nokia N8 - az év legjobb okostelefonja

Koi Tamás, 2008. március 03. 09:39

Nem telik el úgy év, hogy a világ vezető mobilgyártójának számító Nokia ne bizonyítaná be, hogy utcahossznyi előnye a mezőny előtt okkal akkora, amekkora. Idén az egyik legfőbb bizonyíték erre az N8, a cég első teljes érintőkijelzős okostelefonja.

A Nokia multimédiás mindenesekből álló N-sorozatának legújabb tagja több szempontból is korszakalkotó lehet. Egyrészt ez az első teljes érintőkijelzős modell az N-sorozatban (ráadásul a kijelző AMOLED technológiával készül, ami abszolúte megelőzi a korát), másrészt a Nokia igyekezett megújítani a kissé öregecske Symbian S60 platformot a Symbian^3 bevezetésével. Az N8 tehát kívül-belül új, és bár - mint később kiderül - egyelőre korántsem tökéletes, több szempontból is sokkal jobb megoldás, mint a tavalyi év messiásként ünnepelt sztárja, az iPhone.

Érintőkirály

A Nokia N8 tehát teljes érintőkijelzős okostelefon, vagyis a gyártó pusztán néhány, bizonyos funkciók eléréséhez feltétlenül szükséges nyomógombot hagyott meg a készülék előlapján és oldalán. A formaterv alapvetően nem jelent különösebb újdonságot azok számára, akik láttak már ilyen mobilt, ettől függetlenül érdemes hozzátenni, hogy az N8 jól eltalált arányokkal rendelkező készülék, a kijelző pont középen helyezkedik el, az előlapot nem csúfítja el semmi oda nem illő elem, talán a pulzáló (a világítást kikapcsolhatja az, akit zavar) menügomb elhelyezése lehetne egyedül szerencsésebb - a gombot hüvelykujjal kell nyomogatni, de mivel túlságosan alulra került, nem a legkényelmesebb a kezelése.

A telefon felépítése egy a Nokiától kevéssé megszokott különlegességet is rejt: az N8-nak a piacon elérhető mobilok túlnyomó többségével ellentétben nem távolítható el a hátlapja, aminek két fontos velejárója van: egyrészt az elöregedett akkumulátort csak a szerviz tudja cserélni, másrészt a SIM-kártya behelyezését is máshogy oldották meg. A kártyát a készülék bal oldalán található nyílásba kell becsúsztatni, közvetlenül mellette található a microSD-foglalat. A levehető hátlap nélkül az N8 robusztusabb benyomást kelt, a telefon amúgy is jól össze lett rakva, a burkolat nagyobb része fém, a felső és alsó élek azonban műanyagból készültek, ami azért lehet rossz hír, mert ha leesik a mobil, törvényszerűen ezek a felületek kapják a legnagyobb ütést.

Az N8-at kétféle módon lehet tölteni, egyrészt a telefon alsó részén található, Nokia-specifikus csatlakozón át, valamint microUSB-porton keresztül - utóbbinál elméletileg valamivel lassabban töltődik az akkumulátor, különösen, ha számítógépről tápláljuk az eszközt. A mobilt egyébként sűrűn kell tölteni, átlagos használat mellett nem árt naponta enni adni neki. A felső részen található a 3,5 milliméteres headset-csatlakozó, mellette egy HDMI-kimenet, amivel LCD- vagy plazmatévékkel köthető össze az N8 - ez szintén egyedülálló képesség a mobiltelefonok mezőnyében.

Az N8 kétségtelenül legfontosabb alkotóeleme az előlap nagy részét elfoglaló, 3,5 hüvelyk képátlójú AMOLED-érintőkijelző. Minden elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy a 640x360 pixeles felbontású kapacitív kijelző páratlan megjelenítési képességekkel ruházza fel a Nokia új üdvöskéjét. Az alkalmazott technológiának hála a kijelző kontrasztja és színvisszaadása messze jobb, mint a hagyományos TFT-knél, emellett tapasztalataink szerint nagy környezeti háttérfényben is jól látható a tartalom.

Variációk kezdőképernyőre

A tartalomnál maradva, a Nokia szerencsére olyan kezelőfelületet tudott ráhúzni az N8-cal debütáló Symbian^3-ra, mely minden szempontból megfelel a kor követelményeinek. A mobil három úgynevezett főképernyőt kínál, melyekre maximum hat blokkba tetszőleges elemeket - például óra, naptár, e-mail kliens -, vagy alkalmazásokat helyezhetünk el. A főképernyők közt oldalra lapozással lehet váltani, a folyamat kellően gyors, akkor is, ha a kijelző tájolását változtatjuk (igaz utóbbi csak az egyik irányba működik).

A kezelőfelület esetében érdemes kiemelni a legtöbb menüben megjelenő, nagyon látványos kinetikus görgetést, igaz, a névjegyzék esetében kicsit csal a készülék, hiszen például a kapcsolathoz rendelt képeket nem jeleníti meg addig, amíg nem állt meg a lista mozgása. Szintén hatásos látványelem az alkalmazások indításakor és a programokból való kilépéskor látható áttűnés-effektus - ez tapasztalataink szerint kissé lelassítja a programok indítását, még szerencse hogy kikapcsolható.

Az újabb kezelőfelület mellett a Symbian^3 sok kézzel fogható újítást nem jelent a felhasználó, annál inkább a fejlesztők számára, hiszen ez az első teljesen nyílt forráskódú Symbian operációs rendszer. Egyelőre korai lenne eldönteni, hogy hosszú távon mindebből mennyit tud profitálni a világ legnépszerűbb mobilplatformja, a nyílt(abb) platformok felé törekvés azonban a Google ambiciózus terveit ismerve időszerűnek tűnhet a Nokia részéről.

Az új Symbian megjelenése egyelőre nem hozta el a Nokiának a webes böngészés forradalmát, az N8 gyári böngészője nem lett jobb vagy lényegesen gyorsabb annál, amit a korábbi készülékeken megszoktunk, ettől függetlenül az oldalak tördelésével és megjelenítésével nincs gond. Az érintőkijelzőnek hála a zoomolást két ujjal végezhetjük, épp úgy, ahogy az iPhone-nál láthattuk - csak éppen az N8 jóval gyorsabban végez a weboldalak betöltésével, mint a 3G-s hálózatokkal egyáltalán nem boldoguló Apple-mobil.

Ami a külső fejlesztésű alkalmazásokat illeti, dicséretes, hogy a Nokia úgy dobja piacra az N8-at itthon, hogy számos magyar vonatkozású fejlesztést is találni a szoftvercsomagban. Ezek egy része a Telekom-csoporthoz köthető, így van például külön iWiW- és origo-alkalmazás, vagy a 3G-s hálózatot de inkább WLAN internetkapcsolatot igénylő mobiltévé. Utóbbi használatával komolyan meggyűlt a bajunk, az alkalmazások olykor vagy el sem indultak, vagy a streamet nem voltak hajlandóak betölteni, pedig a szép kijelzőn amúgy jól mutatnak a műsorok.

A másik probléma a tévés tartalmakkal az aktualitásuk. Mivel a rendszer úgynevezett catch-up üzemmódban működik, ezért nem élő adást, hanem rögzített és eltárolt műsorokat látunk, olykor olyanokat is, melyek teljesen irrelevánsak - ki kíváncsi például egy öt nappal korábbi híradóra, ráadásul úgy, hogy közben a tegnap esti adást sem tudjuk megnézni? A mobiltévé bosszantó velejárója, hogy bizonyos tévés alkalmazások egyszerűen nem hajlandók 3G-s kapcsolaton keresztül üzemelni a szűkös sávszélességre hivatkozva - akkor sem, ha amúgy megfelelő hálózat áll rendelkezésre.

Házimozi-komponens

A streamelt tartalmakkal tapasztalható botladozást az N8 a statikus tartalmak lejátszása esetén szerencsére kompenzálja. A Nokia újdonsága a videolejátszás terén egészen hihetetlen dolgokra képes, így például minden különösebb probléma nélkül játszott le a készülék 720p felbontású DiVX-videót, tévére kötve. A lejátszás szinte teljesen folyamatos volt, csak a gyors mozgásokat ábrázoló jeleneteknél tűnt fel, hogy a 680 MHz-en ketyegő ARM 11 feldolgozóegység képességeinek határát feszegeti a mozizás. A HDMI-csatlakozón keresztüli az N8 akár 5.1-es Dolby hangot is képes kiadni magából, természetesen ez csak akkor használható ki, ha az átviteli láncba közbeiktatunk egy HDMI-csatlakozókkal ellátott házimozi-erősítőt is.

Az alkalmazásoknak, videóknak, képeknek és más médiatartalmaknak van bőséggel hely, az N8 16 gigabájtnyi flashmemóriás háttértárral rendelkezik, amiből 14,5 gigabájt vehető igénybe a felhasználó számára. Érdekesség, hogy a mellékelt toldókábel csatlakoztatása után az N8 USB-s hosztként is használható, vagyis csatlakoztatható hozzá például pendrive is, amiről szintén be tudja olvasni a tartalmakat a mobil. A telefon 256 megabájtnyi rendszermemóriája bár elsőre túlzóan soknak tűnhet, huzamosabb használat - értsd ha például ha egyáltalán nem kapcsoljuk ki a mobilt napokig - esetén hajlamos arra, hogy teleszemetelődjön, ilyenkor előfordul, hogy a felület másodpercekre lefagy, vagy bármiféle hibaüzenet nélkül egyszerűen nem indulnak bizonyos alkalmazások. Később, szoftverfrissítés útján remélhetőleg orvosolni fogja ezt a problémát a Nokia.

A Nokia N8 bár nem elsősorban kommunikátor készülék, robusztus e-mail kezelő rendszerrel igyekszik kiszolgálni a felhasználók igényeit. A Nokia Messaging kompatibilis a legtöbb elterjedt céges, vagy webes levelezőplatformmal, az e-mailek frissítése automatikusan, a felhasználó által megadott időközönként, vagy manuálisan történhet. Sajnos az érintőkijelzős telefonok egyik legnagyobb rákfenéje, a nehézkes gépelés az N8 esetében is jelentkezik, aki nyomógombos készülékről próbál átszokni érintőkijelzősre, annak eleinte meg kell küzdenie a fizikai gombok hiánya jelentette akadállyal. A Nokia készüléke annyiban segíti a gombokhoz szokott felhasználókat, hogy érintésre rezgő visszajelzést ad a felület. A beviteli lehetőségekhez hozzátartozik, hogy sehogy sem sikerült magyar ékezetes karaktereket előcsalogatni a mobilból, és egyelőre nem is tudni, lehet-e majd valaha ékezetesen írni az N8-cal.

Az N8 egyik legnagyobb durranásáról, a fénykép- és mozgóképfelvételi rendszerről mindeddig nem esett szó, pedig pusztán a technikai paraméterek láttán garantáltan elkerekedik bárkinek a szeme, aki kicsit is ért a digitális fotózáshoz: Az N8 tizenkét (!) megapixeles felbontású képrézékelővel ellátott kamerát kínál, az optikát pedig a Carl Zeiss gyártja a finneknek. A hatalmas felbontású érzékelő ellenére az N8-at hiba lenne összekeverni egy akár ennél jóval szerényebb képességekkel rendelkező digitális kompakttal, ettől függetlenül tény, hogy a mobil - korlátaihoz mérten - gyönyörű képeket készít. A 16:9-es képarányú felvételek maximum 9 megapixelesek lehetnek, a mobil csak 4:3-as képaránnyal tud 12 megapixeles (vagyis 4000x3000 pixeles) fotót rögzíteni.

A képek minősége mellett a fotózásra használható felület már annál inkább hagy maga után kívánnivalót. A digitális zoom nem kellőképpen folyamatos, az autófókusz pedig csak a kép közepére tud fókuszálni (illetve képes arcfelismerésre is). Emellett bonyolult előcsalogatni bizonyos funkciókat (például a kép felbontásának állítása), más funkciók pedig teljesen hiányoznak a repertoárból (például panorámakép készítés). A kamerával 720p felbontású videó is rögzíthető MP4 formátumba, másodpercenként 25 képkocka felvételi sebességgel, az elkészült videók akár a telefonon is megvághatók.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Nokia N8-ból csúcskategóriás készülék lévén nem hiányozhat az aGPS helymeghatározó rendszer és a digitális iránytű sem. A mobilra gyárilag az Ovi Térképek 3.04-es verziója kerül, mely gyalogos és autós navigációra egyaránt használható, emellett  földrajzi koordináták alapján képes a rendszer felderíteni a közelben található szórakozóhelyeket, éttermeket, stb. Ehhez vagy a külföldi fejlesztésű, hatalmas világméretű adatbázissal rendelkező Lonely Planetet, vagy az est.hu Magyarországra szakosodott alkalmazását lehet használni - mindkét program a gyári szoftverválaszék része.

2008 legjobbja

Az N8 néhány nap aktív használat után bebizonyította számunkra, hogy a finn telefongyártó nem az a lomha és lassan mozduló multi, amelyik nem tud időben reagálni a piacra begyűrűző változásokra, és igenis képes meglepetést okozni olyan megoldásokkal, melyekkel eddig vagy senki, vagy csak igen kevesen hozakodtak elő. A Symbian^3-mal a Nokia megteremtette az alapot a jövő talán legnépszerűbb nyílt forráskódú mobilplatformjának, e platform alá ráadásul elsőre egy olyan hardvert épített, melyet aligha fog egyhamar elfelejteni az iparág.

A gyönyörű AMOLED-kijelző, a 720p felbontású videokimenet, a 12 megapixeles kamera, a hatalmas flashmemóriás háttérkapacitás, a szép kezelőfelület csupa olyan előny az N8 oldalán, amit a konkurenciának nehéz lesz behoznia az elkövetkezendő időszakban. A Nokia N8 természetesen ettől még nem tökéletes okostelefon, de ha a finnek ebben az irányban haladnak tovább, nem kell semmi rosszra számítaniuk az évtized végén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról