Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 31. 09:18

A UNIX-szerverek húzták le a piacot

Az első negyedévben alig nőtt az eladott szerverek száma, miközben az összértékük csökkent, derül ki a Gartner és az IDC által publikált adatokból.

Az első negyedévben 1,8 százalékkal 12,44 milliárd dollárra csökkent a szerverpiac értéke, adta hírül a Gartner piackutató vállalat, az eltérő számokkal dolgozó rivális IDC 2,4 százalékos visszaesést és 11,8 milliárdos forgalmat becsült. Az okok mindkét cég szerint ugyanazok, a gazdasági bizonytalanság, valamint a Xeon E5 chipek kései megjelenése. A két vállalat közül csak a Gartner hozott nyilvánosságra eladási darabszámokra vonatkozó információkat, amelyek 1,5 százalékos növekedést mutattak.

"2012 első negyedéve relatív gyenge növekedést hozott a szállításokban világszerte, ami regiónként változó megoszlást mutat" - mondta Jeffrey Hewitt, a Gartner elemzője. "Minden régióban nőttek a szervereladások, kivéve Nyugat-Európát, ahol 6,4 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. A piac értéke azonban a Távol-Keleten, a Közel-Keleten és Afrikában és Nyugat-Európában is csökkent. Ezek az eredmények nem túl meglepők a gazdasági körülmények tükrében."

Összeomló UNIX-piac

A szerverpiac gyatra teljesítményét még egy tényező nyakába lehet varrni. Az eladásokat régóta húzó x86 szegmens csupán 1,7 százalékkal bővült 2011 első negyedévéhez képest, amelynek oka, hogy az Intel Xeon E5 processzorokra épülő új generációs szerverek szállítása csak a negyedév vége felé kezdődött meg, így ezek a gépek érdemben nem tudtak beleszólni a piaci eredményekbe. Ez a jelenség a szervergyártók negyedéves eredményein is látszik, ugyanakkor minden vállalat állítja, az új Xeonra épülő kiszolgálók iránt időarányosan nagyobb a kereslet mint az előző generációs modellek iránt.

Az időszak nagy vesztesei egyértelműen a RISC/UNIX szerverek. A Gartner szerint az első negyedévben 15,2 százalékkal esett a UNIX-kiszolgálók forgalma, az eladott gépek száma pedig alig haladta meg a 45 ezret. Egyedül az IBM tudott némi növekedést elérni ebben a szegmensben és már a volumen közel felét tudhatja magáének, miközben az egymással az Itaniumos fejlesztések kapcsán jogvitában álló HP és Oracle is komoly visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, állítja az elemzőcég. A teljes RISC/UNIX piac csupán 2,2 milliárd dollárt tett ki, ami a szerverpiacnak 17,7 százaléka volt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Eközben nagyot nőtt a Linux. Az IDC statisztikái alapján éves szinten 16 százalékkal bővült a szabad operációs rendszert futtató kiszolgálók értéke, ami elsősorban a nagy HPC és cloud telepítéseknek tudható be. A linuxos szerverek forgalma 2,4 milliárd dollárra nőtt, vagyis már a UNIX-ot is felülmúlja ennek a szegmensnek az értéke, amely a teljes piac 20,7 százalékát teszi ki. Az operációs rendszerek között továbbra is toronymagasan a Windows vezet, bár az eladások itt csak 1,3 százalékkal nőttek. A windowsos szerverek forgalma azonban így is 5,9 milliárd dollárt tett ki, vagyis a redmondiak szoftverével szállított gépek értéke meghaladja a Linux és UNIX piacét együttvéve.

Már a térképen a Cisco

A gyártók versenyében is voltak mozgások. Az eladott szerverek értéke alapján felállított rangsorban az IBM vette át a vezetést, megelőzve a gyengélkedő HP-t, de a két cég között a különbség nem jelentős, a Nagy Kék szervereladásai 3,49 milliárd, a HP-é 3,45 milliárd dolláron állapodtak meg - a második negyedévben könnyen megfordulhat a sorrend, köszönhetően a nyolcadik generációs ProLianteknek. A harmadik legnagyobb szerverszállító érték alapján a Dell volt, megelőzve az Oracle-t és a Fujitsut. Érdemes megjegyezni, hogy a Fujitsu kivételével minden nagy gyártó bevétele visszaesett tavalyhoz képest.

A leszállított gépek száma alapján továbbra is a HP a piacelső, a Palo Altó-i vállalat 685 ezer gépet adott el három hónap alatt, utcahosszal előzve az 503 ezer szerveren túladó Dellt. A harmadik hely az IBM-é 267 ezer szerverrel, a negyedik pedig messze leszakadva a három nagytól a Fujitsu, amely 86 ezer gépet szállított. A Cisco történelmet írt, UCS gépeinek népszerűsége ma már annyira nagy, hogy több fogyott belőlük mint Sun/Oracle szerverből. Ez persze annak is betudható, hogy az Oracle szándékosan távol marad a kis nyereséggel értékesíthető tömegszerverek piacától és a nagy hozzáadott értékű rendszerekre (pl. Exa-család) koncentrál. A Fujitsu és a Cisco kivételével minden nagy szervergyártónál visszaesett a volumen, derül ki a Gartner adataiból.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.