Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az SAP adatelemző célgéppel készül az Oracle ellen

Bizó Dániel, 2010. október 25. 09:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nagyteljesítményű adatelemző célgépek érkezése várható a november végére, amelyek az SAP szoftverrétegére és független hardvergyártók szervereire épülnek. A német szoftvervállalat az Oracle Exadata koncepciója elé akar ugrani technológiailag, ezért az adatokat a memóriába strukturáltan tárolja.

hirdetés

Tavasszal az SAP világossá tette, hogy egészen más utat választott, mint legnagyobb riválisa az Oracle, mind üzletileg, mind technológiailag. Míg az amerikai gyökerű vállalat az új IBM-mé akar válni, és a teljes szoftver- és ahhoz szükséges hardverréteget szállítani az ügyfeleknek, ezzel lényegében minden korábbi partnerével versenyre is kelve, addig az SAP pragmatikusan megerősítette fókuszát az üzleti alkalmazásokon és a partnerkapcsolatokon. Akkor a vállalat a felhők és a munkaerő mobilizálódása mellett harmadikként a valós idejű üzleti adatelemzést jelölte meg harmadik pillérként, és kritizálta a rivális vertikálisan integrált megközelítését, mondván, az Oracle a múlt megoldásait konszolidálja.

Ebbe a csapásirányba illeszkedik a Sybase felvásárlása is, amely rendelkezik memóriában tárolt (in-memory) adatbázis technológiával, valamint analitikai szoftverrel, sőt, a Sybase már az analitikai célberendezés (appliance) koncepcióját is magáévá tette, és az IBM-mel közösen kínált ilyen terméket. A cél kétségtelenül nem más, minthogy az üzletvitel valós időben, lényegében jelentős késleltetés nélkül tudja követni a vállalat állapotát, és az alkalmazottak összetett elemzéseket, kereséseket másodpercek alatt tudjanak lefuttatni.

Mi az a HANA?

A Sybase technológiájára építkezik tovább az SAP a nyáron bejelentett HANA-val, amely a High-Performance Analytics Appliance mozaikszava. A HANA alapja az SAP Business Analytics Engine szoftver, amely a kereső-elemző motor mellett adatmodellező és -kezelő eszközökkel is rendelkezik. A szoftverrel az SAP nem ígér mást, minthogy az üzleti felhasználók valós időben tanulmányozhatják a tranzakcionális és webes adataikat is, miközben elemzéseket futtathatnak anélkül, hogy ezzel kihatással volnának más rendszerekre, mint például az adattárházak. A rendszer megkeresi és betölti magának a máshol tárolt adatokat, így hozzáilleszthető majd a meglévő rendszerekhez, ígéri a cég.

A HANA-t az SAP kétségtelenül a BusinessObjects üzleti intelligencia szoftverek gyorsításához szánja, és mindent megtesz majd a kapcsolt eladás érdekében, ugyanakkor leszögezte, hogy más gyártók eszközeivel is együttműködik. A HANA a memóriába töltve, oszlopokba rendezve tárolja az adatokat az elemzéshez. Az adatok származhatnak adattárházból, OLAP rendszerből, relációs adatbázisból, szöveges, XML dokumentumokból, vagy a webről.

A szoftver működését az SAP jelenleg Intel Nehalem-EX processzorokra optimalizálja, amelyek megfelelő műveleti párhuzamossággal és memóriakapacitás támogatásával rendelkeznek a memóriában történő gyors adatelemzéshez. A HP, az IBM, a Fujitsu mind rendelkeznek megfelelően skálázható rendszerekkel, hogy HANA célgépeket kínáljanak, így mindegyik képes akár 8 processzorfoglalatot (64 processzormag, 128 szál) és akár 2 TB memóriát is lekezelni - az IBM ex5 rendszerei Max5 memóriabővítő modullal akár 2,5 terabájtig is képesek nyújtózni. Az első HANA termékek november 30-ára várhatóak, ugyanakkor kezdetben csak limitált számú ügyfél számára, az általános hozzáférhetőséghez néhány hónapra szükségük lesz a gyártóknak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.