Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 15. 12:06

Hét érv a Windows Phone 7 ellen

A Microsoft a hét elején lebbentette fel hivatalosan a fátylat a Windows Phone 7 operációs rendszerről. A felfokozott várakozás közepette megpróbáltuk számba venni, milyen tényezők szólnak a Windows Phone 7 sikere mellett, illetve ellen. Jöjjenek a negatívumok.

A Windows Phone 7 erényeit és hiányosságait firtató kétrészes sorozatunk a második részéhez érkezett, az első részben áttekintettük az erősségeket, ebben a részben az új mobilos platform gyengeségeit vesszük számba. Lássuk azokat a tényezőket, amelyek miatt a Microsoftnak nehéz dolga lesz a versenytársak ellenében.

1. Kötött kezelőfelület

Az első részben az erények között említettük a teljesen új felfogású kezelőfelületet, de ezt a fejlesztést felfoghatjuk hátrányként is. A Windows Phone 7 kinézete teljesen újszerű, szakít a desktop operációs rendszerek és az iPhone, illetve az Android által képviselt iránnyal, és egészen más utakat jár. Egy ilyen nagy változásban pedig benne van a bukás lehetősége is, hiszen elképzelhető, hogy a felhasználóknak nem fog tetszeni, elsőre nem fogják érteni, a státuszsorhoz és parancsikonokhoz idomult szokásaikat nem változtatják meg a Microsoft kedvéért.

A kezelőfelület ráadásul nem csak vadonatúj, hanem kötött is, a felhasználó mindössze választhat néhány színséma közül, és módosíthatja a képelemek sorrendjét a kezelőfelületen. Az új mobil Windows ebben a tekintetben nem túl megengedő, és a Microsoft sem az a mobilgyártókkal szemben, amelyek nem húzhatnak saját bőrt az operációs rendszerre. Emlékezzünk vissza, a HTC-féle Sense vagy akár az SPB Mobile Shell milyen csodát művelt az őskori Windows Mobile 6.x-szel, és meddig tartotta életben az operációs rendszert. Ennek most vége, a redmondiak (Steve Jobshoz hasonlóan) azt mondják a vásárlóknak, és a gyártóknak: "eszed, nem eszed, nincs más". A Windows Phone 7 megjelenésén nemigen lehet változtatni, testre szabhatósága nagyon korlátozott., ami egyúttal a telefongyártók mozgásterét is lecsökkenti.

2. Csak drága hardveren fut

A Microsoft által diktált hardverspecifikációk is bekerültek előző cikkünkbe előnyként. A cég konkrétan előírja, milyen processzornak, milyen felbontású kijelzőnek, mekkora memóriának kell egy készülékben lennie, hogy Windows Phone 7-tel forgalomba lehessen hozni. Ennek azonban a hátulütője, hogy a magas hardverkövetelmények miatt az új platform csak a felső kategóriás készülékeken fut, amelyek szükségszerűen drágák is. Jövőre jöhetnek a kisebb kijelzővel és 320x480 pixeles felbontással rendelkező modellek, de a processzorra, memóriára vonatkozó megkötéseket ezek sem hághatják át, vagyis sokkal olcsóbbak legfeljebb úgy lehetnek, ahogy a Microsoft által meghatározott paramétereket teljesítő hardverek lassan az alacsonyabb árkategóriába kerülnek át, köszönhetően a mikroelektronika fejlődésének.

Itt említendő meg még, hogy a Windows Phone 7 a memóriakártyák támogatásával is hadilábon áll. Míg az első tesztkészülékek nincsenek a kezünkben, ezt nem tudjuk megerősíteni, de a hírek alapján az operációs rendszer nem úgy bánik a telefonok cserélhető háttértárával mint ahogy azt megszoktuk: az első behelyezés után birtokba veszi azokat, és soha többé el nem engedi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a memóriakártya-foglalattal rendelkező windowsos mobilokban a kártyát nem lehet adatvesztés nélkül cserélgetni, mint egy symbianos Nokia vagy egy androidos készülék esetében, ami főleg azoknak okozhat problémát, akik sok médiatartalmat (zenét de főleg filmet) szeretnének a telefonjukon élvezni.

A kötött hardverspecifikációk egy további hátránya, hogy a mobilgyártók megint csak nehezen tudják  megkülönböztetni magukat a többiektől: a Windows Phone 7 szoftver mindegyiken ugyanaz és ugyanúgy is néz ki, és a hardveres mozgástér is igen szűk. Az okostelefon-piacon egy ideje kialakultak a meghatározó "formátumok", teljes érintőképernyős vagy kihúzható QWERTY-s kivitelű a legtöbb készülék - két cég azonos operációs rendszerre épülő, hasonló kialakítású modelljei között néha alig-alig lehet különbséget tenni (nézzük csak meg a fenti Samsung és a lenti LG mobilt). A gyártók legfeljebb a formatervben vagy az árban dobhatnak nagyot, vagy olyan, saját fejlesztésű szoftvereket kell kínálniuk, amelyek elegendően vevőcsalogatóak. Az igazán jó ötleteket viszont biztosan ellesik a versenytársak, így idővel ez az előny is odaveszhet.

3. Fájó hiányosságok a szoftverben

A Windows Phone 7 számos fájó hiányossággal küzd, amelyek a konkurens rendszerekben vagy soha nem is voltak jelen, vagy pedig pótolták őket a fejlesztőik. Ezek közé tartozik a copy-paste hiánya, vagy éppen a multitasking támogatás mellőzése. A lista azonban ezzel még nem teljes, a vásárlóknak együtt kell élnie azzal, hogy a Windows Phone 7-es készülékeket nem tudják USB-s meghajtóként használni, az állományokat csak a Zune szoftveren keresztül tölthetik a mobiljukra,  nem lehet Blueooth-on keresztül fájlt küldeni, emellett internet "tethering" támogatás sincs, vagyis a mobiltelefon a 3G vagy Wi-Fi kapcsolatot nem tudja más eszköznek továbbosztani.

Az Apple készülékeitől sokan pont ilyen hiányosságok miatt maradtak távol és fordultak az Android felé, és az almás cég számos fricska céltáblája is volt emiatt. Steve Jobs vállalata kezdetben mindent megtett, hogy a hiányosságokat előnyként állítsa be, a lelkes követők pedig meg voltak győződve arról, hogy a copy-paste felesleges, a multitasking pedig egyenesen az ördögtől való. Később aztán az Apple is jobb belátásra tért, és az iOS 4-be már beépítette ezeket a képességeket. Úgy tudjuk, a Microsoftnál már dolgoznak például a copy-paste funkció implementálásán, amelyre 2011 elején egy szoftverfrissítés keretén belül kerülhet sor. Ettől függetlenül tény, hogy induláskor az operációs rendszer nem tudja ezeket, ami miatt jogosan lehet élcek céltáblája.

4. Nincs sem Flash, sem Silverlight

A mobil Internet Explorer böngészőt ugyan jelentősen felfrissítette a Microsoft, az első tapasztalatok alapján szép és gyors is, de egyelőre hiányzik belőle a két legnépszerűbb webes multimédiás platform, az Adobe Flash és a Microsoft Silverlight támogatása. Noha az Adobe már dolgozik a Windows Phone 7-en futó Flash-en és a Microsoft is valószínűleg elkészíti saját böngészőjéhez a Silverlightot, ez a hiányosság elegendő lehet ahhoz, hogy a sokat internetező vásárlókat más platformok felé kezdjenek el nézelődni.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a ma elterjedt okostelefonos platformok közül csak az Android 2.2-es verzióján futó beépített böngészőben látható a weboldalakba ágyazott összes Flash tartalom, animáció, film vagy alkalmazás. A Flash hiánya pedig láthatóan nem zavarja a többi operációs rendszer vásárlóit sem. Ez főleg igaz az iOS-alapú készülékekre, amelyekről Steve Jobs minden rendelkezésére álló eszközzel távol tartja az Adobe platformját, ennek ellenére a web elérésére legigyakrabban használt mobil eszközök jelenleg az iPhone-ok, az iPad és az iPod touch.

Sok olyan dolog maradt ki az új mobil Windowsból, ami legfeljebb a geekeknek fáj (pl. tethering, Silverlight, USB mass storage mód, stb), de azt is el kell fogadni, hogy a nagy tömegek vásárlási szokásait éppen a geekek, a korai befogadók véleménye, benyomása alakítja - jó példa erre a Windows Vista bukása, vagy az Android elsöprő mértékű sikerei. Az érdeklődés induláskor a legnagyobb a Windows Phone 7 iránt és biztosan sokan elkönyvelik maguknak, hogy milyen "buta" a rendszer. A szoftveren könnyen, de a percepción nagyon nehezen lehet későbbi szoftverfrissítésekkel változtatni.

5. Nagyon kevés alkalmazás

Nincs navi

Különösen fájó hiányosság, hogy a Windows Phone 7-hez nem érhető el egyetlen "igazi" navigációs alkalmazás sem. Az amerikai vagy nyugat-európai vásárlóknak jó lehet a Bing Maps, amely náluk részletes térképpel és nagy adatbázissal rendelkezik már most, itt Kelet-Európában azonban távolról sem nyújtja ugyanezt - "turn by turn" navigációt pedig nem is nyújt.
A Windows Mobile platformon nálunk szinte egyeduralkodó Nav N Go sem tervezi, hogy az új operációs rendszeren a felhasználók számára elérhetővé tegye az iGót, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha valamelyik készülékgyártó vagy mobilszolgáltató külön megállapodás keretében megrendeli és vevőinek árusítja. Úgy tudjuk, a Nav N Go a jövőben kizárólag az iTunes App Store-ban lesz jelen az iGóval, más platformokon végfelhasználók nem vehetik meg navigációs szoftverét.

Hiába a fejlesztők számára ismerős környezet és használhatók az elterjedt eszközök (Visual Studio, XNA Game Studio, stb), egy jó ideig biztos kevés alkalmazás lesz elérhető a Windows Phone 7-en. Az App Store 250 ezer feletti kínálatával vagy a Google Market 90 ezres számával nagyon nehéz lesz versenyezni, ráadásul  a Microsoft által üzemeltetett alkalmazás-piactér sem érhető el hivatalosan több országból, így Magyarországról sem. Ezt egyelőre nem is érdemes sajnálni, ugyanis a Mobile Marketplace maroknyi programot tartalmaz mindössze. Egy okostelefon alkalmazások nélkül nem sokat ér, a felhasználók azokhoz a platformokhoz vonzódnak, amelyek bőséges alkalmazás-kínálatot tudnak felmutatni.

A két legnagyobb piactér, az Apple App Store és a Google Android Market  is a nulláról kezdte, ez igaz, de a Microsofthoz képest több éves előnnyel indultak, ráadásul nem kellett olyan kiélezett körülmények között versenyezniük mint most a redmondiaknak. Az Apple App Store-nak induláskor nem volt ellenfele, kategóriát teremtett, a Google Android Market alig egy évvel az App Store után jött létre és máris nagy hátrányt szenvedett el. A Microsoft most rajtoló platformja ezek mellett a Nokia Ovi Store-ral és a BlackBerry App Worlddel is meg kell küzdjön a fejlesztők kegyeiért, és akkor még nem is említettük a MeeGo-szoftvereket is tartalmazó Intel AppUp piacteret, a Samsung saját Bada-áruházát, illetve a több mint 5 ezer alkalmazás felsorakoztató WebOS áruházat.

6. A fejlesztők másra figyelnek

A mobilos alkalmazásfejlesztők kegyeire tehát sok cég ácsingózik, de az iOS és az Android vonzereje különösen nagy. Egyrészt a világban már tízmilliós nagyságrendű iOS-t és Androidot futtató mobiltelefon található, másrészt ezek a platformok óriási lendületben vannak, hatalmas és folyamatos körülöttük a médiaérdeklődés, ami az eladásokon is meglátszik. A fejlesztők ezen  platformok körül csoportosulnak, mert itt várhatják a legnagyobb megtérülést. Hiába a Microsoft kapcsolati- és tőkeereje, a méretgazdaságosság egyelőre az Apple és a Google oldalán van.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az okostelefonok piacán ugyanakkor még évekig kétszámjegyű bővülés várható, a telítődés még nagyon messze van. Kérdés, a Microsoftnak mennyire fog fájni az elvesztegetett idő, behozható lesz-e valaha az Apple iOS és a Google Android előnye, ami a fejlesztői figyelmet illeti. A redmondi óriásnak a tyúk és tojás problémát kell feloldania, amíg nincs sok Windows Phone 7 készülék a felhasználóknál, nemigen jönnek a független fejlesztők, amíg kevés az alkalmazás, kevesen veszik a telefonokat.

7. Korlátozott vállalati használhatóság

Sokan a pokolba kívánják a Windows Mobile 6.x verzióit, azt azonban még a legvehemensebb kritikusok is elismerik, hogy ha vállalati használatról van szó (főleg Windows környezetben), az operációs rendszernek nincs párja. A készülékek minden szempontból úgy működnek mintha kis Windows kliensek lennének, akár tartományba is léptethetők, a Microsoft eszközeivel távolról felügyelhetők, Exchange-környezetben az adatok szinkronizálása sima, alkalmazást pedig bármilyen forrásból lehet telepíteni rá, akár távolról is. Nem hiába, a Windows Mobile 6.x eleve vállalat felhasználásra termett, a PDA-król indult szoftver.

Ezzel szemben a Windows Phone 7-et bevallottan a lakossági piacra szánja a Microsoft, ami megnehezítheti a vállalati elterjedést, és a vállalat még azokról a helyekről is kiszorulhat, ahol most még tartja magát a Windows Mobile-lal. Fontos eltérés a Windows Mobile 6.x verzióhoz képest hogy a készülékek nem léptethetők tartományba, és egyelőre az sem világos, a vállalatok hogyan telepíthetik fel saját fejlesztésű alkalmazásaikat a telefonokra, mivel egyelőre csak a Microsoft Windows Marketplace-ről történő letöltés engedélyezett. Mi lesz azokkal az országokkal, ahol a piactér hivatalosan nem elérhető? Nem véletlen, hogy az új platform megjelenésével együtt nem tűnik el a régi, hanem továbbra is megmarad a 6.x vonal, kimondottan a céges felhasználók igényeit szem előtt tartva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról