Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Három és fél év után jelent meg az új GIMP

Bodnár Ádám, 2012. május 08. 16:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hosszas fejlesztés után megjött a GIMP 2.8. A széles körben elterjedt, nyílt forrású fotószerkesztőnek leginkább a felhasználói interfésze változott meg, de a gépházban is vannak kisebb-nagyobb változtatások.

Megjelent a GIMP fotószerkesztő alkalmazás 2.8-as verziója. Nem lehet a fejlesztőket azzal vádolni, hogy elkapkodták volna a verzióváltást, a legutolsó stabil kiadás, a 2.6 még 2008 októberében vált elérhetővé.

A GIMP 2.8 legfontosabb újdonságai a felhasználói interfészre koncentrálódnak, a leglényegesebb fejlesztés talán az "egyablakos" megjelenítési mód bevezetése. Amennyiben a felhasználó úgy szeretné, a GIMP különféle ablakai és eszköztárjai mostantól egyetlen ablakba rendezhetők, amelyben a különféle megnyitott fotók külön-külön füleken érhetők el, hasonlóan a modern webböngészők felépítéséhez. Szintén a megjelenéssel kapcsolatos változás, hogy a "dokkolható" eszköztárak már több oszlopba is rendezhetők, nem csak egymás alatt kaphatnak helyet. A fejlesztők szerint leginkább a többmonitoros konfigurációt használók fogják értékelni, akik az egyik monitorjukat teljes egészében az eszköztáraknak dedikálhatják, ha akarják.

Vannak azért funkcionális újdonságok is, végre csoportokba lehet rendezni a rétegeket, ezt a funkciót API-n keresztül scriptelni is lehet. Szintén fontos fejlesztésnek számít, hogy szöveget már közvetlenül a "canvason" is lehet szerkeszteni, nem csak önálló ablakban. A felhasználókat eleinte valószínűleg az őrületbe fogja kergetni a mentés funkció változása: a 2.8-as GIMP kizárólag saját (xcf) formátumába képes menteni a képeket, ha más formátumban szeretnénk tárolni munkánk eredményét, arra mostantól az "export" menüt kell használni. Eleinte biztos idegesítő lesz, ugyanakkor az exportálás során a GIMP nem teszi fel a szokásos kérdéseit a rétegekkel kapcsolatban.

A képek átméretezését segíti egy új lehetőség, mostantól akár képletek is beírhatók a méreteket megadó beviteli mezőkbe, így a felhasználó helyett a GIMP számolja ki, hány pixelre kell alakítani a kétszeres, háromszoros, stb. nagyításhoz vagy kicsinyítéshez. Az új verzióban minden eszköztárat a Cairo grafikus könyvtár segítségével rajzol ki a program, így azok modern megjelenésűek. A GIMP 2.8 összes újdonságát a kiadási jegyzék sorolja fel, amelyet itt lehet megtekinteni, a program maga pedig itt érhető el Windowson, Linuxon és OS X-en futó változatban, valamint forráskódként.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.