Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 30. 11:32

Saját interfészt fejlesztett SSD-khez az OCZ

Az OCZ megelégelte a SATA és SAS interfészek lassú fejlődését, amely szerinte gátolja az igazán gyors SSD-k elterjedését. A vállalat saját tárolóinterfésszel jelentkezett, a PCI Expressre épülő HSDL sávszélessége másodpercenként 20 gigabit.

Teljesen új interfészt tervezett legnagyobb teljesítményű SSD-ihez az OCZ. A memóriamoduljairól ismertté vált cég nem volt megelégedve a jelenleg elterjedt megoldások (SATA, SAS) teljesítményével, ezért létrehozta saját, High-Speed Data Link (HSDL) technológiáját. "Az SSD-k átviteli sebessége olyan mértékben növekszik, amit a jelenlegi tárolóinterfészek már nem tudnak kiszolgálni, így a tárolóprotokollok gyorsan a teljesítmény szűk keresztmetszetévé válnak" - mondta Ryan Petersen, az OCZ Technology vezetője. "A nagy számítási teljesítményt igénylő mérnöki alkalmazások és a vállalati adattárolás igényeit szem előtt tartva kifejlesztett HSDL [...] forradalmasítja az adattárolást."

A jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű flash memóriás meghajtók sebességét is korlátozhatja a SATA vagy SAS interfész adatáteresztő képessége, amely a legfrissebb szabványok esetében 6, illetve 3 gigabit másodpercenként. Az OCZ által kifejlesztett HSDL ennek több mint háromszorosára, 20 gigabitre képes egy csatornán, és akár több csatorna is összefogható a teljesítmény további fokozása érdekében.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A HSDL a PCI Expressre épül és gyakorlatilag nem más mint egy speciális SAS kábel, amelyen 4 PCI Express csatorna vihető át, a HSDL-kompatibilis meghajtókban pedig 4 darab PCIe felületű kontroller található. Mivel a szabvány nyílt, más gyártók is felhasználhatják: az OCZ  már együttműködik partnerekkel annak érdekében, hogy elterjedhessenek a HSDL-t használó tárolók. A vállalat szeretné, ha a szerveralaplapokra is rákerülnének a HSDL-portok, így nem lenne szükség külön bővítőkártyák használatára.

Az első, HSDL-alapú OCZ tárolók az IBIS meghajtók lesznek, amelyek a még nagyobb teljesítmény elérése érdekében négy darab SSD-t tartalmaznak RAID konfigurációban, egy szabványos, 3,5" házban. Az IBIS-ek kapacitása kiviteltől függően 100-960 gigabájt, az árak pedig 530-2800 dollár (108-572 ezer forint) között alakulnak. Az árban benne foglaltatik a szükséges PCI Express felületű vezérlőkártya is, amelyet minden IBIS-hez mellékel az OCZ, de a cég forgalomba hoz olyan vezérlőkártyát is, amelyekhez négy IBIS kapcsolható RAID-ben. A termékek várhatóan néhány hónapon belül kerülnek piacra.

A HSDL-alapú IBIS teljesítményéről az Anandtech tesztjében lehet bővebben olvasni.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról