:

Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 16. 13:57

ASTRA2connect - tányéros internet türelmeseknek

Magyarország azon szerencsés országok közé tartozik, ahol a földrajzi viszonyok kedveznek a különféle kommunikációs hálózatok kiépítésének, legyen szó vezetékesről, vagy mobilról. De még itthon is van olyan hely, ahová nem jut el sem vezeték és térerő sincs - az ilyen végpontok utolsó mentsvára a műhold.

A műholdas kommunikáció évtizedek óta ismert és a lakosság által is széles körben használt megoldás, elsősorban tévéműsorok vételére. A műholdas rendszerek a XX. század végének egyik meghatározó tévés elosztóivá váltak, hiszen az akkor még csak szárnyukat bontogató kábeles hálózat hiányában sokaknak nem adódott más lehetőség a tévézésre, hacsak nem elégedtek meg a földfelszíni sugárzás által nyújtott néhány csatornával, vagy nem voltak olyan szerencsések, hogy a körzetükben mikrohullámú adók működtek.

Ahol nincs más lehetőség

A műholdas internet hasonló célközönségnek szól, vagyis ahová nem jut el semmilyen vezetékes internet, és nincs mobil térerő sem, oda jó eséllyel még mindig lehet telepíteni szatellites rendszert, melynek működéséhez áramon kívül más nem kell. A műholdas net természetesen nem új keletű találmány, korábban több cég is szolgáltatott - többnyire horror áron - ilyen technológiával, ezek a rendszerek azonban egy irányban kommunikáltak csak a műholddal, az adatok feltöltéséhez ugyanúgy kellett a vezeték.


Az ASTRA 3B távközlési műhold (Forrás: SES ASTRA)

A 2007-ben több nyugat-európai országban elindult ASTRA2connect szolgáltatás már kétirányú műholdas kommunikációs platform, mely a vezetékes és mobil szélessávú technológiákkal összemérhető letöltési és feltöltési sebességeket kínál, akár otthoni felhasználók számára is elérhető áron. A jellemzően vidéki területek szélessáv-ellátottságát növelő szolgáltatás a SES Astra 3B kommunikációs műholdja által lefedett európai országokban különböző partnerszolgáltatókon keresztül jut el a végfelhasználókhoz - Magyarországon idén július óta érhető el a rendszer, Vannet néven.

Az RG Networks által továbbértékesített ASTRA2connectet az országban elsők közt volt alkalmunk kipróbálni. A szolgáltató a rendszer indulását követően pár napon belül egy tekintélyes méretű csomaggal lepett meg minket, mely tartalmazta a műholdas internet használatához szükséges  terminált, annak minden tartozékával együtt. A kezdőcsomag egy 80 centiméteres parabolatükröt, egy modemet és egy kétirányú kommunikációra is képes fejet (iLNB) tartalmaz, emellett az összeszereléshez szükséges leírás (egyelőre csak németül), valamint a szerelékek (csavarok, kábelek) rejtőznek még a dobozban.

Szereld magad parabola

A rendszer telepítése elvileg pofonegyszerű, bár azért némileg bonyolultabb, mint egy "szereld magad" ADSL üzembe helyezése. Az RG Networks éppen ezért ha kell, szakembert küld a beállításhoz és a parabolatükör felszereléséhez - mi természetesen saját kútfőből próbáltuk meg beüzemelni a műholdas netet, ezzel nem csak saját képességeinket, hanem a felhasználóbarátnak nevezett telepítési rendszert is próbára téve.

A műholdas kommunikációs rendszerek telepítése mindig az antenna elhelyezésére leginkább alkalmas helyszín kijelölésével kezdődik, nincs ez másként az ASTRA2connect esetében sem. A kommunikációs átjátszó műhold, az ASTRA 3B a keleti hosszúság 23,5 fokán áll geostacionárius pályán, a tükörnek Magyarországról a déli irányba kell néznie úgy, hogy lehetőség szerint ne legyen takarásban a műhold. A kezdeti beállításhoz szükséges egy tájoló, melyet vagy a szolgáltatótól kapott értékek, vagy a műholdas tájolóréteggel ellátott térképek alapján kapott adatok adatok szerint kell beállítani.

Hogyan működik a műholdas net?

Az ASTRA2connect műholdas internet az ASTRA 3B műholdjával kommunikáló kétirányú internetes platform. A feladóállomás, a műhold és a végpontok közt DVB-S2 formátumba kódolva utazik a jel, a fejegység 500 mW-os vivőjellel továbbítja az adatokat a szatellitnek.

A HWSW irodájának erkélyéről szerencsére takarás nélkül látszik a műhold, ezért már csak a tükör rögzítéséhez megfelelő megoldást kellett megtalálnunk. A telepítési folyamat egyszerűségéről sokat elárul, hogy ezzel a fázissal volt a legkomolyabb problémánk, az épület falát ugyanis nem szívesen fúrtuk volna meg azért, hogy felszereljünk egy fali kart, ráadásul a szükséges szerszámokkal (fúrókalapács) sem rendelkeztünk. Szerencsére az RG Networks végül kisegített minket egy mobil árboccal, így pár napos késéssel elkezdtük a szerelést.

Tekintve, hogy a tükör pozicionálását fokra pontosan kell végezni, rendkívül fontos az árboc vagy fali kar megfelelő szintezése. Ezt követően kerülhet fel a tükörtartó kar, majd a tükör, végül a fej - ezeket a munkálatokat elvileg akár egy ember is elvégezheti bő fél óra alatt, a tükör felhelyezéséhez azonban jól jöhet a segítség. A következő fázis a kábelezés, valamint a modem beüzemelése, ezután jöhet a végső, egyben legérdekesebb telepítési lépés, a műholdkeresés.

Műholdvadászat

Miután a tükröt és a fejet sikerült beállítani a megadott pozícióba, egy egyszerű kis keresőszerkezet (pointer tool) csatlakoztatása, valamint a modem beállítása után következhet a finomhangolás, melyet a tükörtartó karon lévő csavarok segítségével végezhetünk el. A kereső mindeközben hangjelzésekkel adja tudtunkra, hogy mennyire járunk közel a helyes pozícióhoz - ha megfelelő vételt jelez, a modem segítségével még mindig tovább lehet javítani a vételi minőséget. Ha minden rendben van, végső lépésként az összes csavar meghúzásával, valamint a fejet és a modemet összekötő RX és TX kábelek megfelelő csatlakoztatásával le is zárult a telepítési folyamat.

A műholdas kapcsolat pár perc alatt felépül, ezután a modem a hálózati beállításoktól függően akár közvetlenül a PC-hez kapcsolva, akár router közbeiktatásával is használható, attól függően hogy csak egy, vagy több kliens számára akarjuk leosztani a rendelkezésre álló sávszélességet. A Newtec gyárából kikerülő modem kezelőfelülete amúgy rendkívül egyszerű, és jóformán csak a tájékoztatást szolgálja.

Az RG Networks a SES Astra többi partneréhez hasonlóan forgalomkorlátos és korlátlan csomagokban értékesíti a műholdas internetszolgáltatást, a maximális sávszélesség 4 Mbps letöltési irányban és 320 kbps feltöltési irányban. A műholdas sávszélesség rendkívül drága, ezért a szolgáltató szigorú fair use policyvel igyekszik megakadályozni, hogy valaki a teljes rendszererőforrást feleméssze egyetlen peer to peer klienssel. Ezzel együtt adott az a maximális sávszélesség is, mely eloszlik az összes előfizető közt - a műholdas net ezen a téren leginkább a mobilnet-szolgáltatáshoz hasonlít, ahol szintén limitált kapacitás oszlik szét a kliensek az adott cellában.

Mennyiségi letöltők kíméljenek!

A Vannet szolgáltatás által biztosított sávszélesség e két tényező függvényében jelentősen ingadozhat, attól függően hogy a netet mikor és mire használjuk. Saját méréseink szerint a letöltési sávszélesség napközben a legjobb esetben sem emelkedett 2,58 Mbps fölé, a feltöltési sávszélesség pedig maximum 340 kbps volt. A helyzet nem sokat romlott zsúfolt forgalmi időszakban sem, a legrosszabb mérések 1,41 Mbps letöltési és 160 kbps feltöltési sebességet mutattak.

A weboldalak böngészéséhez ez a sávszélesség megfelelőnek tűnik, csakhogy a rendszer egyik legnagyobb kerékkötője, a magas késleltetési idő alaposan lerontja az összképet még a böngészésnél is. A késleltetés, vagyis a ping méréseink szerint 500 és 1500 ms közt ingadozott a feladóközponthoz közeli német szerverre, az átlagos érték legalább 800 ms volt, ami a több száz elemből álló weboldalak esetében már jelentősen rontotta a megjelenítési sebességet, illetve bizonyos szolgáltatások igénybe vételére (például online játék) teljesen alkalmatlanná tette a rendszert.

A további, népszerűbb webes felhasználási módokat illetően vegyes benyomásaink voltak. A késleltetési időre többnyire kritikusan reagáló VoIP-rendszerek akadozás nélkül üzemeltek a műholdas internettel is, ami jó hír lehet azoknak a cégeknek, amelyek az internetes hívásokkal jelentős összegeket akarnak spórolni a nemzetközi vagy mobil tarifákon. Bár a rendszer állítólag IPTV-s felhasználásra is alkalmas, nem túl biztató előjel, hogy már az SD-s Youtube-videók streamelése is akadozott a műholdas nettel, nem beszélve a jobb minőségben feltöltött, ebből kifolyólag nagyobb sávszélességet igényló videókról.

A sávszélesség elszáll, a ping megmarad

Az ASTRA2connect műholdas internet tapasztalataink szerint ahhoz képest, hogy 37 ezer kilométerről kapja és oda is küldi a jelet, a vezetékes és mobil szélessávú rendszerekkel összemérhető teljesítményt nyújt, legalábbis ami a sávszélességet illeti. A kapacitás növelésével a sávszélesség és a rendelkezésre álló limit nőhet, a technológia sajátosságaiból adódóan azonban a magas késleltetés aligha fog számottevően változni, vagyis a műholdas netnek vélhetően megmaradnak a jelenlegi korlátai.

A Vannet szolgáltatások árát a fentiek alapján lehet túlzónak nevezni (a legolcsóbb csomag havi 13 ezer forint,a legdrágább 72 ezer, részletek itt), de olyan területeken, ahol nincs más lehetőség a szélessáv igénybevételére, mentőöv lehet azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik mindenképpen el akarják érni az internetet. Az RG Networks emellett egyedi megállapodás alapján bérbe is ad rendszereket, és olyan ügyfele is van, amely mobil rendszerrel járja Európát, és jóval olcsóbban kommunikál a mobilszolgáltatók túlárazott adatroaming-csomagjainál, pedig ehhez egy 37 ezer kilométerre található műholdat vesz igénybe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.