Szerző: Bizó Dániel

2010. július 13. 12:20

Távolról is szemmel tarthatók a BlackBerryk

A Research In Motion okostelefonjaihoz hamarosan elérhető lesz a Protect nevű szolgáltatás, amely lehetővé teszi a készüléken tárolt adatok mentését és visszaállítását vezeték nélküli hálózaton keresztül, illetve az elvesztett vagy ellopott telefon megtalálását, legrosszabb esetben pedig a rajta tárolt adatok törlését.

Az okostelefonok értékesek, gyakran célpontjai a tolvajoknak. A készülékeknél azonban bizonyos esetekben jóval értékesebb a rajtuk tárolt információ, például személyes adatok, jelszavak vagy akár csak a teljes hozzáférés a mobilon beállított e-mail fiókhoz. Számos olyan szolgáltatás létezik ma is BlackBerrykhez (pl. SmrtGuard), amelyek lehetővé teszik egy elvesztett vagy ellopott készülék helyzetének követését és a rajta levő adatok törlését. A Research In Motion a BlackBerry Protect keretében ezt ingyen kínálja.

A Blackberry Protect segítségével a RIM okostelefonok felhasználói teljes titkosított mentést készíthetnek az adataikról, amelyekről később pedig rendszeres (heti, havi, stb.) biztonsági mentés is lehetséges anélkül, hogy a készüléket PC-hez kellene csatlakoztatni. A vezeték nélküli, mobilhálózaton vagy Wi-Fi hálózaton történő mentés a legfontosabb adatokat (névjegyzék, naptár, üzenetek, könyvjelzők, tennivalók, emlékeztetők) helyezi biztonságba, ezeket aztán később ugyanígy, vezeték nélkül vissza is lehet állítani, akár egy másik BlackBerry mobilra is.

A szolgáltatás akkor lehet a leghasznosabb, ha valaki elveszti a telefonját vagy ellopják. A BlackBerry Protect már akkor is képes segíteni, ha valaki csak a lakásban vagy az irodában felejtette ott valahol a készüléket. Ilyenkor a legtöbben megkérnek valakit, hogy hívja fel a telefont, majd a kicsengés irányából próbálják megtalálni a készüléket. Ez a módszer persze csődöt mond ha a készülék le van halkítva. A Protect lehetőséget ad a tulajdonosnak arra, hogy egy webes felületre bejelentkezve 1 perces hangos csengést indítson el a telefonon függetlenül attól, hogy milyen csengetési profil van beállítva, illetve a csengetési profilt is át lehet állítani távolról, hogy a "felhívós" módszer célt érjen.

Ha valaki elhagyja a készülékét, a webes felületen keresztül, távolról letilthatja a hozzáférést, jelszóval zárolhatja a mobilt, illletve kiírathat egy tetszőleges üzenetet a kezdőképernyőre, például hogy a telefon kinek a tulajdona és a megtaláló kit értesíthet, vagy hogy mekkora jutalom jár annak, aki visszaszolgáltatja. A telefon helyzete eközben egy térképen láthatóvá válik, Ha ez a módszer nem ér célt és a készülékkel senki sem jelentkezik, és a térkép sem segít, a BlackBerryn tárolt összes adatot távolról lehet törölni, beleértve a memóriakártya tartalmát is.

Mivel a BlackBerry Protect nem telefonszám, hanem a RIM készülékek egyedi azonosítója alapján működik, ezért a SIM-kártya kicserélése sem fog ki rajta. A szolgáltatást kezdetben a BlackBerry Beta Zone regisztrált felhasználói közül kiválasztott szerencsések próbálhatják ki, később nyilvános béta fázis is indul még az éles üzem előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról