Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 19. 12:35

Brutális veszteség a Nokiánál

Nyilvánosságra hozta első negyedéves végleges eredményeit a Nokia. A finn vállalat nemrég már sokkolta a befektetőket az előzetes adatokkal, a véglegesek azonban még rosszabb képet festenek a vállalat működéséről. A mobiltelefon-eladás és a hálózati részleg egyaránt súlyos veszteséget termelt.

Mindössze 7,4 milliárd eurós bevételt könyvelt el 2012 első három hónapjában a Nokia, ez éves szinten 29 százalékos csökkenést jelent. A vállalat több mint 1,4 milliárd eurós üzemi veszteségről volt kénytelen beszámolni, ennek háromnegyedét a Nokia Siemens Networks, negyedét pedig a mobiltelefonos divízió hozta össze.

A készülékértékesítési árbevétel 40 százalékkal zuhant 2011 első negyedévéhez képest, az eladott telefonok száma pedig 24 százalékkal 82,7 millió darabra csökkent - bár a Samsung számai még nem nyilvánosak, de jó esély van rá, hogy a koreai cég az első negyedévben megelőzte a Nokiát és a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává vált. Sokkal lesújtóbb képest fest a finnek okostelefon-forgalma, amely tavalyhoz képest megfeleződött, ahogy a symbianos modellek teljesen érdektelenné váltak a piacon, miközben a Windows Phone-t futtató Lumiák értékesítése még nem futott fel - múlt heti tájékoztatása szerint a Nokia három hónap alatt mindössze 2 millió Lumiát értékesített. A mobiltelefon-gyártás 219 millió eurós üzemi veszteséget halmozott fel.

A társaság továbbra is csak az olcsó mobilok piacán erős szereplő, készülékeladásainak több mint felét a Távol-Kelet, a Közel-Kelet, Afrika, Kína és Dél-Amerika adja, az egy készülékre jutó átlagos bevétel mindössze 51 euró volt, ami 22 százalékkal kevesebb mint egy éve. A "hazai piacként" tekintett Európában eközben 32 százalékkal csökkent az eladott Nokiák száma, az Egyesült Államokban pedig továbbra sem tud értelmes jelenlétet kialakítani, az első negyedévben mindössze 600 ezer telefont adott el, ami fele a tavalyi első negyedéves volumennek. Ezen próbál segíteni a vállalat a Lumia 900-zal, amely az AT&T szolgáltatónál rajtolt el húsvétkor és állítólag nem tudnak eleget gyártani belőle, akkora a kereslet iránta.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Gyengén teljesített a Nokia Siemens Networks is. A mobiltelefonos hálózati berendezésekkel foglalkozó vegyesvállalat bevétele 7 százalékkal 2,9 milliárd euróra csökkent egy év alatt, a tavalyi 142 milliós üzemi veszteség után pedig 1 milliárd eurót meghaladó mínuszt mutatott a mérleg - ez leginkább egy 772 millió eurós, átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatos költségnek köszönhető, a Nokia gőzerővel igyekszik átalakítani az NSN-t és leszorítani a kiadásokat. Figyelemre méltó tétel még a Navteqnél elkönyvelt 120 millió eurós, immateriális javak értékcsökkenésével kapcsolatos költség - a Nokia is belátta, hogy túlzó volt a térképszolgáltatóért 2007-ben kifizetett 8,1 milliárd dollár.

A társaság igyekszik átszervezni magát, előtérbe tolni a drágább okostelefonjait (Lumia vonal) és csökkenteni a költségeit. A tájékoztató szerint a mobiltelefonos részleg az első negyedévben 96 millió eurót költött átszervezésekre, a terv az, hogy évi 1 milliárd euró működési költséget takarítson meg a cég - igaz, az átalakításra majdnem ugyanennyit tervez elkölteni a telefongyártó részlegnél, vagyis a következő negyedévekben még súlyosabb veszteségre érdemes számítani, figyelembe véve a piac szezonalitását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról