Szerző: Koi Tamás

2012. április 10. 15:09

Lumia 900 - óriási felhajtás, vegyes fogadtatás

Múlt hét végén óriási felhajtással érkezett meg az Egyesült Államokba a Nokia legújabb windowsos okostelefonja, a Lumia 900. Az egyelőre csak az AT&T-nél kapható készüléken nagyon sok múlik.

A Nokia, a Microsoft és az AT&T keresve sem találhatott volna a húsvétnál jobb időpontot a legújabb Windows Phone-os okostelefon, a Lumia 900 észak-amerikai rajtjára. A feltámadás ünnepén megindulhat ugyanis végre az a folyamat, mely a Nokiát végül visszahelyezi az okostelefon-piac élvonalába leginkább azon a piacon, ahol soha nem tartozott igazán az élvonalba. A Lumia 900 rajtjának időzítését még az a nem elhanyagolható kereskedelmi szempont sem húzta keresztbe, hogy a debütálás napján, húsvét vasárnap csak néhány AT&T szaküzlet volt nyitva.

Szenzációóó!

Az AT&T már korábban világossá tette, hogy a Nokia 900 debütálását soha nem tapasztalt hírverés övezi, a felhajtás pedig akkora lesz, amekkorát még az iPhone érkezésekor sem tapasztaltak az amerikaiak. Nem hivatalos információk szerint a mobilszolgáltató közel 150 millió dolláros (napi árfolyamon átszámolva 33,8 milliárd forintos) marketingbüdzsével  támogatja a telefon premierjét, bár ezt az összeget szakértők erősen túlzónak titulálták.

Bármekkora is a konkrét összeg, a Nokia brand és a Lumia 900 körüli felhajtást jól jelzi az a szombati, New York-i népünnepély, melynek során több tízezer ember bulizott a Times Square-en Nicki Minaj zenéjére. A finn telefongyártó készülékét emellett több tévéreklámban is igyekszik népszerűsíteni a mobilszolgáltató, mely egyébként kedvezőnek mondható, 99 dolláros fogyasztói áron kínálja a windowsos mobilt - persze hűségnyilatkozat aláírása esetén.

A marketingre eddig elköltött dollár tízmilliók dacára a helyi sajtó meglehetősen visszafogott mértékben foglalkozott a Nokia új üdvöskéjével. A Nokia és az AT&T a hagyományos utat választották, vagyis jó előre megküldték az első tesztpéldányokat a lapoknak, melyek a megjelenés előtt pár nappal publikálták tesztjeiket. Bár az iPhone az összehasonlítások során óhatatlanul felmerül, mint potenciális rivális, a finn óriás nem tudta, vagy eleve nem is akarta az Amerikában rendkívül jól működő Apple-modellt bevetni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az iPhone (vagy éppenséggel az iPad) esetében az Apple mesterien bánik a médiával, mely a bejelentés pillanatáig semmilyen konkrét információval nem rendelkezik az újdonságról. A Nokia ehhez képest már a januári CES-en fellebbentette a fátylat a Lumia 900-ról, így januártól egészen a premier időpontjáig a sajtó számára lassan érdektelenné vált az eszköz.

Fontos szempont ugyanakkor, hogy a Nokia és a Microsoft stratégiáját más vezérli, mint az Apple-ét. A finn telefongyártó minden erejével igyekszik (újjá)építeni az Egyesült Államokban valójában sosem létezett márkaimázsát, erre pedig a múlt szombatihoz hasonló rendezvények kiválóan alkalmasak. A Microsoft ezt a törekvést azzal a biztos tudattal támogatja, hogy ha a Nokia bukik, akkor a Windows Phone is bukik, de legalábbis rendkívül nehéz helyzetbe kerül.

Vegyes fogadtatás

A sajtóban megjelent termékbemutatók egyébként meglehetősen vegyes fogadtatásban részesítik a Lumia 900-at: A legtöbb beszámoló a polikarbonátból készült telefon dizájnját említi elsődleges pozitívumként, a teljesítményt és a szoftverkínálatot átlagosként értékelve. Több lap is említést tesz arról, hogy a Lumia 900 bizonyos specifikációit, például processzorának teljesítményét vagy kijelzőjének felbontását tekintve kevésbé tűnik vonzó ajánlatnak a piacon manapság népszerű nagyágyúkhoz képest, igaz, egyúttal azt is elismerik, hogy a windowsos mezőnyben nincs ma nála jobb választás.

A Nokia Lumia 900 az amerikai premiert követően, várhatóan pár hónapon belül megjelenik majd Európában is, ám a hírek szerint az AT&T által forgalmazott változatba épített LTE-modem nélkül. A telefon közvetlen elődje, a tavaly októberben leleplezett Lumia 800 a múlt év vége óta kapható a kontinensen.

a címlapról