:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 19. 09:53

Ismét ereje teljében a HP

Jelentősen emelkedett a HP forgalma és nyeresége a legutóbbi negyedévben. A vállalat eredményeit azonban nem a több milliárd dolláros felvásárlásokkal duzzasztott szolgáltatási részleg vagy a szoftverdivízió húzta, hanem a PC- és szervergyártás.

A gazdasági környezet élénkülésével magyarázhatóak a HP javuló eredményei, a világ legnagyobb informatikai vállalatánál 13 százalékkal nőtt a bevétel és 28 százalékkal ugrott meg a nettó eredmény az április 30-án véget ért pénzügyi negyedévben.

Világszerte javul a helyzet

A recesszió idején a HP leginkább az EDS bekebelezésével megerősített szolgáltatási divíziójára és a szoftverrészlegére támaszkodott, amikor a pénzszűkében levő ügyfelek gyakorlatilag egycsapásra felhagytak a PC-k, szerverek és nyomtatók vásárlásával. Most a a PC- és szerverrészleg visszakapaszkodott a válság előtti szintre, magával húzva a HP mutatóit, miközben a szolgáltatásokat nyújtó divízió csak 2 százalékos bővülést tudott kipréselni, leginkább az outsouring-szolgáltatások erősödésének köszönhetően, a szoftverrészlegnél pedig 1 százalékkal csökkent is a forgalom.

A régiókra lebontott bevételi adatok azt mutatják, a fellendülés világszerte érezhető, a HP Amerikában, az EMEA régióban és Ázsiában egyaránt kétszámjegyű százalékos növekedést tudott felmutatni, bár az árfolyamhatás ezt Amerikában 9 százalékra, az EMEA régióban 7 százalékra, Ázsiában pedig 10 százalékra mérsékelte. A HP globális forgalma meghaladta a 30 milliárd dollárt, nettó nyeresége 1,7 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra emelkedett. Az eredmények felülmúlták a várakozásokat és a vállalat megemelte éves kilátásait is, a bejelentést követően a cég papírjai több mint 2 százalékkal erősödtek.

Jól fogytak a szerverek és PC-k

A legutóbbi negyedév legjobb teljesítményét a nagyvállalati hardverrészleg nyújtotta, amely 31 százalékkal növelte bevételét a szerverek és tárolók iránti kereslet látványos bővülésének köszönhetően. Ahogy azt várni lehetett, leginkább az x86-os szerverek forgalma erősödött, ebben a szegmensben 54 százalékos bővülést tudott elérni a HP. A tavaly ősszel a 3Com akvizíciójával felduzzasztott ProCurve hálózati részleg is jól teljesített és 31 százalékos növekedést ért el. A HP papíron április 12-én zárta le a 3Com felvásárlását és jelenleg az integrációja folyik a HP Networking részlegbe.

Az üzleti kritikus szerverek (Integrity) azonban továbbra is lejtmenetben vannak, ezen a területen 17 százalékos csökkenést könyvelt el a HP. A vállalat néhány hete jelentette be teljesen megújított, blade formátumra alapozó Integrity termékvonalát az Intel négymagos (Tukwila) Itanium processzorára építve, ezeknek a gépeknek a szállítása azonban csak április végén kezdődött.

Jól teljesített a PC-gyártó részleg is, amelynek bevétele 21 százalékkal 10 milliárd dollárra nőtt, a leszállított termékek száma pedig 20 százalékkal dagadt. A notebookok forgalma 17 százalékkal, az asztali gépeké pedig 27 százalékkal emelkedett ami arra enged következtetni, hogy sok vállalatnál végre megkezdődött a régi desktop rendszerek cseréje, illetve kiemelkedően erős volt a kereslet a pénzügyi szektorban a HP munkaállomásai iránt. A piacot azonban még mindig a fogyasztók mozgatják, a lakossági PC-szegmens 25 százalékkal erősödött a HP-nál, míg a vállalati gépek forgalma 19 százalékkal bővült.

Nyomtatókba kerülhet a Palm WebOS

Amint arról a HWSW is beszámolt, a HP nemrégiben 1,2 milliárd dollár értékben megvásárolta az okostelefonokat gyártó Palmot. Az elemzők és befektetők részére rendezett konferenciahíváson Mark Hurd, a HP vezére megerősítette, hogy a kínálatban hamarosan feltűnnek majd a WebOS-re épülő telefonok és tabletek, de a HP például a hálózati nyomtatói esetében is használni kívánja a Palm által kifejlesztett operációs rendszert.

A HP nyomtatási és képalkotási részlege a legutóbbi negyedévben 8 százalékkal tudta bővíteni forgalmát, ami elsősorban a készülékeladások fellendülésének köszönhető. Otthoni nyomtatókból 15 százalékkal több fogyott mint egy éve, vállalati készülékből azonban 8 százalékkal kevesebb, értékük ugyanakkor 13 százalékkal bővült. A HP eredményeiből jól látszik a vállalati nyomtatási szokások átalakulása, a cégek kevesebb, de nagyobb teljesítményű és teherbírású gépen próbálják meg konszolidálni a nyomtatási feladatokat.

Az elemzői konferenciahíváson elhangzottak szerint a jelenleg is tartó harmadik pénzügyi negyedévben akár 30 százalékos éves növekedés is várható a lézernyomtató-eladások területén és a tintasugaras készülékek iránt is erőteljesen nőni fog a kereslet. A nagy profittartalmú kellékanyagok forgalma 6 százalékkal nőtt mindössze, ennek köszönhetően az Imagind and Printing Group eredményhányada enyhén csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.