:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 3. 09:43

Már kapható a 3G-s iPad is

Az Apple a hétvégén megkezdte a 3G-modemmel felszerelt iPadek árusítását az Egyesült Államokban. Ezzel egy időben a hazai T-Mobile kínálatában megjelentek az iPadbe illeszkedő microSIM kártyák.

Az Egyesült Államokban a hétvégén megkezdődött a 3G-modemet is tartalmazó iPad forgalmazása. A premiert nem övezte akkora felhajtás mint március végén, mégis, számos Apple-üzlet kifogyott a készletekből, számolt be a Wall Street Journal. Sokan voltak, akik korábban megvett, csak Wi-Fi vezérlőt tartalmazó iPadjüket cserélték le a 3G-s változatra, erre utal legalábbis, hogy a hétvégén az eBay aukciós oldalon megszaporodott az eladásra kínált Wi-Fi-s iPadek száma.

A 3G-modemet is tartalmazó iPadek szolgáltatófüggetlenek, de csak microSIM formátumú kártyát fogadnak. Ezek hazai forgalmazását a hétvégén kezdte meg a T-Mobile, így nincs akadály annak, hogy valaki a külföldről hozott iPadjét a legnagyobb hazai mobilszolgáltató hálózatán használja. Hogy itthon mikor lesz kapható az iPad, senki sem tudja, az Appleblog értesülései szerint szeptember előtt nem érdemes rá számítani, de hallottunk már decemberi megjelenésről szóló pletykát is.

\"\"

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Apple az amerikai sikerre hivatkozva elhalasztotta az iPad nemzetközi premierjét. Még a nagy európai országok, például Nagy-Britannia üzleteibe sem kerül iPad május végéig, előrendelést azonban már május 10-én felvesznek rá, ekkor jelenti be a nemzetközi árakat is a cég. Azok az európai mobilszolgáltató, amelyek már bejelentették az iPad forgalmazását (Vodafone, O2, Orange) közölték, csak május végén tudnak árakkal szolgálni. A nemzetközi rajton már mind a két verzió azonnal elérhető lesz, közölte a korábban az Apple.

A vállalat megszokott árképzési stratégiája alapján Európában a termékek ugyanannyiba kerülnek euróban mint az Egyesült Államokban dollárban, vagyis a legolcsóbb, 499 dolláros iPadért az Atlanti-óceán innenső oldalán  499 eurót kell majd fizetni, ami mai árfolyamon 131 ezer forintnak felel meg. A 3G-modemet is tartalmazó változat legkevesebb 629 euróba, azaz 168 ezer forintba kerül, a legdrágább verzió 829 eurós ára 217 ezer forintnak felel meg.

Gene Muster, a Piper Jaffray elemzője szerint az Apple az elmúlt hétvége során mintegy 300 ezer iPadet értékesíthetett, ugyanannyit mint a március végi nyitóhétvégén. Eddig összesen egymillió darab fogyott el az iPad különféle változataiból, jelentette be a cég. Sarah Epps, a Forrester Research elemzője a kezdeti sikerek ellenére óvatos, szerinte ugyanis az iPad-vásárlók többsége az Apple-rajongók és a kütyübolondok közül került ki és a karácsonyi szezon értékesítési adatai alapján lehet csak következtetéseket levonni a termék hosszú távú jövőjével kapcsolatban. A Forrester Research 2010-re 3 millió iPad eladását várja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.