Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 9. 08:54

Kipróbálható a Firefox \"Lorentz\"

A Mozilla kiadta a Firefox \"Lorentz\" bétaváltozatát. A szoftver leválasztja a plug-ineket a böngészőről, amelynek eredménye gyorsabb és stabilabb futás.

A Firefox Lorentz kódnéven futó fejlesztése leválasztja a plug-ineket a böngészőről több előnnyel is jár, először is többmagos rendszeren válaszképesebb működést eredményez, valamint stabilabbá is teszi a böngészőt, mivel az egyik bővítmény hibája nem ránthatja magával a Firefox saját folyamatát és a többi komponenst sem érinti. A felhasználók a plugin fagyása esetén küldhetnek hibajelentést a Mozillának, majd egyszerűen újratölthetik az oldalt. Ezzel leginkább a Flash plug-int érintő problémákon szeretne úrrá lenni a Mozilla, amely a fejlesztéseket vezető Mike Beltzner elmondása szerint több fagyásért felel mint bármilyen más kiegészítő.

Amint arról már beszámoltunk, a Mozilla januárban döntött úgy, hogy törli a Firefox 3.7-es verzióját és helyette a 3.6 fokozatos fejlesztésére koncentrál. Az új megközelítés lényege, hogy a felhasználó szempontjából a böngésző kinézetére vagy viselkedésére kihatással nem lévő új képességeket, amelyek nincsenek függőségben a szoftver kódjának többi részével, függetlenül fejlesztik és adják ki. Az első ilyen fejlesztés a Lorentz, amely a Firefox 3.7 egyik fő újdonsága lett volna, de így bekerül a 3.6-os verzióba.

\"\"
Egy plugin összeomlása nem rántja magával a böngészőt

A jövőben tehát kisebb frissítések várhatók a Firefoxban egészen 2010 végéig, amikor a tervek szerint megjelenik a böngésző 4.0 verziója, amely számos látható változást hoz majd magával, többek közt a kezelőfelület jelentős letisztítását és további igazítását a Windows 7-hez. Emellett a Firefox egyik fő fejlesztési csapásiránya a nagyobb sebesség és stabilitás, valamint a többmagos processzorokkal történő skálázódás biztosítása.

A Lorentz bétája letölthető a Mozilla oldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról