Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Van egy jó ötleted? A Nokia vevő rá!

HWSW, 2010. március 22. 00:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés

Egymillió forint a hazai fődíja a Nokia mobilalkalmazás-fejlesztő versenyének. A nemzetközi versenyen is indulók még nagyobb tétekért játszhatnak.

Ismét megrendezi Calling All Innovators nevű mobilalkalmazás-fejlesztő versenyét a Nokia, idén Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ha tiéd a szakmai zsűri által legkiemelkedőbbnek ítélt magyar szoftver, egymillió forint a jutalmad, de a második és harmadik helyezett is egy-egy csúcskategóriás Nokia mobiltelefonnal térhet haza.

A programok bekerülnek a Nokia alkalmazás-piacterébe, az Ovi Store-ba, ahonnan aztán mobiltelefon-tulajdonosok meg is vásárolhatják őket. A Nokia közel 40 százalékos részesedésével a legnagyobb mobilgyártó és az okostelefonok szegmenségben még ennél is nagyobb piacrészt birtokol, így aki Nokiára fejleszt, az jelenleg a legnagyobb felhasználói, vásárlói közönséget tudja elérni. Az Ovi Store-ban a fejlesztők az alkalmazás értékesítéséből származó bevétel 70 százalékát tehetik zsebre, számos nemzetközi példa bizonyítja, hogy akinek van egy nyerő ötlete, itt nem is olyan apró pénzre válthatja. A tavalyi verseny győztesei közül néhány: Tech Buzz Homescreen Widget, Pixelpipe for Share Online, Florin Finance Tracker.

Magyarországon számos felsőoktatási intézményben oktatnak mobiltelefonos alkalmazásfejlesztést (pl. BME, Szegedi Tudományegyetem, ELTE), de a Nokia nem csak akkor számít rád, ha ezek valamelyikének hallgatója vagy. Akár kezdő, akár tapasztalt fejlesztő vagy, hasznos információkat találhatsz a Forum Nokia oldalon, a vállalat fejlesztői közösségének találkahelyén, például dokumentációkat, példakódokat, segédeszközöket. Emellett érdemes lehet ellátogatnod a Qt weboldalára is, ahonnan ingyen letöltheted a Nokia nyílt forrású, keresztplatformos mobilalkalmazás-fejlesztési környezetét.

A pályamunkák nem csak Qt-ben, hanem bármilyen fejlesztési környezetben, bármilyen platformra, bármilyen programnyelven elkészíthetők, az egyetlen megkötés, hogy Nokia mobilon fussanak. A magyar versenyre csak magyar nyelvű alkalmazással lehet nevezni, de ha valaki elkészíti programjának angol verzióját is, indulhat a nemzetközi megmérettetésen, amelynek a fődíja 30 ezer dollár, azaz közel 6 millió forint. A nyerő alkalmazás egyedi és innovatív, kihasználja a Nokia készülékeiben rejlő lehetőségeket, és megoldást ad egy hétköznapi problémára.

A nemzetközi verseny öt témakörében lehet az itthoni versenyre is nevezni, ezek a környezetvédelem, a szórakoztatás (zenei és multimédiás szoftverek, játékok), a produktivitás (pénzügyi, üzleti és szervezési alkalmazások), valamint a "feltörekvő piacok", utóbbi kategóriában olyan (pl. mezőgazdasági, oktatási, egészségügyi) alkalmazásokat várnak a szervezők, amelyek segíthetik a fejlődő országokban élő milliók mindennapi életét. Ebben az évben a Nokia egy külön kategóriát is meghirdetett "Növekvő gazdasági kihívások" címmel. Itt azt a merész ötletet, üzleti tervet várják, ami feje tetejére állítja a mobil alkalmazások világát. A kategória győztesének jutalma a nemzetközi versenyben 1 millió dollár.

Jelentkezz te is a versenyre, küldd be Nokia mobilon futó saját fejlesztésű alkalmazásodat (akár többet is) 2010. május 18-án éjfélig! A döntősöket júniusban választják ki, a győztesek kilétét pedig szeptemberben fedik fel. Jelentkezni a www.callingallinnovators.com/hungary weboldalon lehet. Sok szerencsét és a Nokia legyen veled!

[A Nokia megbízásából készített anyag]

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.