Szerző: Szabó-Kállay Anna

2010. február 24. 13:11

LG GD910: tiszta Michael Knight

Melyik mobil az, amivel nem lehet MMS-t fogadni vagy böngészni, mégis 350 ezer forintba kerül két év hűséggel?

Az LG karóra-telefonját az ára alapján mindenképpen a presztízs készülékek közé kell sorolnunk. Funkciók tekintetében érdekes az egyveleg: természetesen szelektálni kellett a mérnököknek, mit kell, mit lehet, illetve mit érdemes belepakolni.

A feltűnés elkerülhetetlen

Ha valaki nem szúrná ki azonnal a termetes órát a csuklónkon, annak is azonnal feltűnik az érdekesség, amint elkezdünk rajta telefonálni. Vagy a mellékelt Bluetooth fülhallgatóval beszélünk, miután az \"óránkon\" bepötyögtük a megfelelő infókat, vagy pedig belebeszélünk a csuklónkba. Utóbbi esetben egyébként kihangosítva halljuk a másik felet, és velünk együtt persze a csodálkozó környezetünk is.

\"\"

A mikrofon érdekes módon a hátlapra került, ez még akkor is problémát okozott néha, amikor nem a karomon volt a telefon, hanem a szám elé tartottam, és a számlap volt felém, mindenképpen a mikrofonba kellett beszélnem, hogy halljanak. Célszerű tehát inkább a mellékelt (LG HBM-900) headsetet  használni minden esetben, azzal nem volt gond, a párosítás is pofonegyszerűen ment. Még magasabbra szalad a környezetünkben lévők szemöldöke, amikor megunjuk, hogy simogatjuk az órát, és helyette hangutasításokkal kezdjük el irányítani. Ez már tényleg tiszta Michael Knight.

A cool-faktor

Azt, hogy tetszik-e a telefon külseje, mindenkinek a saját ízlése határozza meg. Azt is embere válogatja, hogy ciki-e vagy menő egy ilyen készülék. Az viszont kétségtelen, hogy egy olyan technológia van a kezünk ügyében (csuklónkon), amit néhány éve még irigykedve néztünk a Knight Riderben, amikor még a hordozható telefonok is a sci-fi határát súrolták. \"Videótelefon egy karórában - á, ilyen nem lesz még a mi időnkben!\" Most viszont itt van, akinek van rá elég pénze, megveheti az LG-től.  A nagyobb gyártók közül az LG mellett a Samsung jelentkezett óramobillal tavaly nyáron az S9110 személyében, azt viszont hivatalosan nem forgalmazzák itthon.

Meglepően jól használható kezelőfelületet sikerült összehozni a csupán 1,43 hüvelyk, azaz 3,63 centi átlójú kijelzőre, de a könnyű használat csak azután él, hogy az ember rászánt pár percet a megismerésre, különös tekintettel a rövid bemutatóra, amit első bekapcsoláskor lejátszik a készülék. A gyártó a tartalmakat, funkciókat képernyőkre osztotta le, amelyek között jobbra-balra, illetve fel-le lapozgatva tudunk lépkedni.

\"\"

A kapacitív érintőképernyő megfelelően érzékeny, tényleg nem kell erőlködni vele. A virtuális gombok és menüpontok méretével nekem nem volt problémám, igaz, elég kicsik az ujjaim, de egy férfi ismerősöm is rontás nélkül, elsőre be tudta pötyögni a számát a pici gombokon, pedig nincs hozzászokva az érintőképernyőkhöz. Más tesztekben olvastam olyat, hogy lassú volt a menü vagy a mobil reagálása, ilyesmivel én nem találkoztam, bár az is igaz, hogy nem pakoltam tele a memóriát. Nem is nagyon lehet, összesen 80 megabájtos a háttértár és nem is bővíthető.

Láthatóan minden olyan funkcióval igyekezték felszerelni az óramobilt a tervezők, amik a \"mezei\" telefonokban is benne vannak, és egy ilyen pici képernyőn is használhatók. A Szervezőben van naptár, teendőlista, jegyzetfüzet és dátumkereső, az Eszközökben pedig a számológépet, az átváltót, a világórát és a stoppert találjuk. Lehet vele ébreszteni és hangot felvenni - ez utóbbi egy kicsit \"titkosügynökös\" élmény. Ja és persze mutatja az időt, összesen nyolc különböző óradizájnból válogathatunk a klasszikustól kezdve a vidámon át a futurisztikusig. Két olyan típus is van, ami egyszerre két időzónát is mutat.

Fölöslegek és hiányosságok

Logikus, hogy nincs a mobilban böngésző vagy e-mail kliens, hiszen egy ekkora képernyőn élvezhetetlen és használhatatlan lenne a tartalom, így azonban a 7,2 Mbps sebességű HSDPA-t csak a videóhívásnál tudjuk használni a telefonban, ami itthon egyáltalán nem elterjedt. Az MMS-t is a hiányok listájára kell írnunk, igaz, ez sokaknak nem okoz problémát.

A kamerát elméletileg nem csak a videótelefonáláshoz lehet használni, fotókat is lehet vele készíteni. A felbontás viszont csak VGA, és a beállítási lehetőségek is igen korlátozottak. A képet vagy úgy kell ellőnünk, hogy természetellenesen kifacsarodunk, vagy levesszük vagy elforgatjuk az órát - hacsak nem magunkat akarjuk fotózni.  A GD910 támogatja a sztereó Bluetooth-t, tehát használhatjuk vezeték nélküli sztereó fülhallgatóval, ha beruházunk egyre külön, de a korlátozott memóriakapacitás miatt nem sokáig hallgathatunk zenét róla.A mobil cseppálló, tehát azon nem kell aggódni, ha kézmosáskor ráfröccsen némi víz. Egy futó nyári zápor viszont már komoly károkat tehet a drága óránkban, ha nem sikerül időben biztonságos helyre menekíteni.

\"\"

Irigykedés és szájhúzás

Teljesen vegyes volt azok reakciója, akiknek megmutattam a karóra-mobilt. Volt olyan (lány is), aki lelkendezve lapozgatta a menüt, majd telefonálni akart vele, hogy átélhesse a Knight Rider érzést, de olyan is volt, akinek egyáltalán nem tetszett sem az ötlet, sem a kivitelezés. Amikor az árra terelődött a szó, mindkét csoport sokallta.

A lelkendezők szomorúan legyintettek, hogy soha nem fognak ennyi pénzt szánni egy telefonra. A fanyalgók pedig kárörvendően jegyezték meg, hogy ennyi pénzért már inkább vesznek külön egy jó telefont és külön egy szép órát.  A célcsoportot elvileg az üzletemberek képezik, minden bizonnyal sok akad köztük, aki megengedhet magának ilyet. Nekik viszont többnyire szükségük van arra, hogy bármikor, bárhol megnézhessék a leveleiket, erre azonban az óramobil nem nyújt lehetőséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról