Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Érkeznek az első SDXC memóriakártyák

Koi Tamás, 2010. január 07. 16:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A jövő hónapban a boltok polcaira kerülhetnek a Panasonic első SDXC (Secure Digital Extended Capacity) memóriakártyái. Az új formátum megjelenésével a jelenlegieknél lényegesen nagyobb kapacitású és gyorsabb memóriakártyák jelenhetnek meg a kompatibilis eszközökhöz.

A japán gyártó ezzel az elsők közt dobhat piacra extrém kapacitású SDXC kártyát. A cég egyelőre két változatban tervezi bevezetni az újdonságokat, egy 48 gigabájtos és egy 64 gigabájtos példányból áll a kezdeti termékkínálat, ezek rendre 450 és 600 dollárba kerülnek majd a vállalat tervei szerint. A kártyák a Class 10 sebességspecifikációknak felelnek majd meg, ami azt jelenti, hogy írási sebességük 10 megabájt lesz másodpercenként.

Az SDXC kártyák a jelenleg széles körben elterjedt SD és SDHC-kártyák közvetlen leszármazottai. Az előd formátumokkal fizikai paramétereit tekintve egyező SDXC-kártyák a szabvány szerint akár 2 terabájtnyi adatot is tárolhatnak, míg az eredeti SD-kártyákon legfeljebb 4 gigabájt, az SDHC-kártyákon pedig 32 gigabájtnyi adatmennyiség helyezhető el.

A formátumot éppen az egy évvel ezelőtti CES-en jelentette be a szabványt gondozó SD Association. A koncepció ezúttal már nem is elsősorban a képrögzítés igényeit tartotta szem előtt, hanem a HD-videózás térhódítását, illetve a memóriakártyák általános tárolóegységként való használatát vette figyelembe. Az SDXC-kártyák kapacitása ennek megfelelően 48 gigabájttól 2 terabájtig terjedhet, az adatátviteli sebesség pedig a későbbiekben akár a 300 megabájtot is elérheti másodpercenként.

Egy 2 terabájtos kapacitású memóriakártyára egyébként laza becslés szerint körülbelül húsz napnyi HD-felvétel, 136 ezer magas részletességű fotó, valamint akár 100 HD-minőségű mozifilm rögzíthető. Az SDXC-formátumnak éppúgy létezik micro-változata, mint a korábbi SD-kártyáknak, a mindössze fél grammos microSDXC-kártyák a specifikációk szerint ugyanúgy maximum 2 terabájtnyi adatot tárolhatnak, mint a nagyobb változatok.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.