Szerző: Koi Tamás

2010. január 7. 16:27

Érkeznek az első SDXC memóriakártyák

A jövő hónapban a boltok polcaira kerülhetnek a Panasonic első SDXC (Secure Digital Extended Capacity) memóriakártyái. Az új formátum megjelenésével a jelenlegieknél lényegesen nagyobb kapacitású és gyorsabb memóriakártyák jelenhetnek meg a kompatibilis eszközökhöz.

A japán gyártó ezzel az elsők közt dobhat piacra extrém kapacitású SDXC kártyát. A cég egyelőre két változatban tervezi bevezetni az újdonságokat, egy 48 gigabájtos és egy 64 gigabájtos példányból áll a kezdeti termékkínálat, ezek rendre 450 és 600 dollárba kerülnek majd a vállalat tervei szerint. A kártyák a Class 10 sebességspecifikációknak felelnek majd meg, ami azt jelenti, hogy írási sebességük 10 megabájt lesz másodpercenként.

Az SDXC kártyák a jelenleg széles körben elterjedt SD és SDHC-kártyák közvetlen leszármazottai. Az előd formátumokkal fizikai paramétereit tekintve egyező SDXC-kártyák a szabvány szerint akár 2 terabájtnyi adatot is tárolhatnak, míg az eredeti SD-kártyákon legfeljebb 4 gigabájt, az SDHC-kártyákon pedig 32 gigabájtnyi adatmennyiség helyezhető el.

\"\"

A formátumot éppen az egy évvel ezelőtti CES-en jelentette be a szabványt gondozó SD Association. A koncepció ezúttal már nem is elsősorban a képrögzítés igényeit tartotta szem előtt, hanem a HD-videózás térhódítását, illetve a memóriakártyák általános tárolóegységként való használatát vette figyelembe. Az SDXC-kártyák kapacitása ennek megfelelően 48 gigabájttól 2 terabájtig terjedhet, az adatátviteli sebesség pedig a későbbiekben akár a 300 megabájtot is elérheti másodpercenként.

Egy 2 terabájtos kapacitású memóriakártyára egyébként laza becslés szerint körülbelül húsz napnyi HD-felvétel, 136 ezer magas részletességű fotó, valamint akár 100 HD-minőségű mozifilm rögzíthető. Az SDXC-formátumnak éppúgy létezik micro-változata, mint a korábbi SD-kártyáknak, a mindössze fél grammos microSDXC-kártyák a specifikációk szerint ugyanúgy maximum 2 terabájtnyi adatot tárolhatnak, mint a nagyobb változatok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról