Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Szabadalomsértő a Word, a Microsoft módosítja a kódot

Bodnár Ádám, 2009. december 23. 08:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A szövetségi fellebbviteli bíróság helyben hagyta azt az ítéletet, amely értelmében a Microsoft Word szabadalombitorló kódot tartalmaz és ezért nem lehet az Egyesült Államokban árusítani. A cég fizet és módosítja a szoftvert.

hirdetés

A pert a hosszúra nyúló és eredménytelen tárgyalási folyamatok után egy kanadai cég, az i4i indította a Microsoft ellen még 2007-ben. A cég szerint a szoftveróriás szövegszerkesztője megsérti az XML-kezelésre vonatkozó, 1998-ban odaítélt 5787449. számú szabadalmat ("Egy dokumentum felépítésének és tartalmának egymástól független módosítására szolgáló módszer és rendszer"). A texasi bíróság augusztusban az i4i-nak adott igazat és megtiltotta az egyedi XML-t tartalmazó XML, DOCX és DOCM formátumú állományokkal kompatibilis Word 2003 és Word 2007 árusítását.

A Microsoft fellebbezett és vesztett, a bíróság tegnap helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. A szoftvercégnek közel 290 millió dollárra rúgó kártérítést és egyéb költséget kell megfizetnie, valamint január 11-től nem árusíthatja a szabadalombitorló kódot tartalmazó szoftvereket, a Word 2007-et és az Office 2007-et.

Attól azonban nem kell tartani, hogy az amerikai piacról eltűnik a népszerű szövegszerkesztő és irodai csomag, a Microsoft ugyanis egyszerűen csak módosítja a kódot. A vállalat augusztusban jegyeztette be a 7571169. számú szabadalmat az amerikai Szabadalmi- és Védjegyhivatalnál, amelynek címe "Szövegszerkesztő dokumentum egyetlen XML-fájlban tárolva, amelyet az XML-t értő alkalmazások módosíthatnak". Aki a határidő előtt vásárolt Word 2007-et vagy Office 2007-et, azt az ítélet semmilyen formában nem érinti. A tavaszra ígért Office 2010-ben az érintett kód már nem szerepel, még a bétaváltozatban sem.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!