Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 23. 08:29

Szabadalomsértő a Word, a Microsoft módosítja a kódot

A szövetségi fellebbviteli bíróság helyben hagyta azt az ítéletet, amely értelmében a Microsoft Word szabadalombitorló kódot tartalmaz és ezért nem lehet az Egyesült Államokban árusítani. A cég fizet és módosítja a szoftvert.

A pert a hosszúra nyúló és eredménytelen tárgyalási folyamatok után egy kanadai cég, az i4i indította a Microsoft ellen még 2007-ben. A cég szerint a szoftveróriás szövegszerkesztője megsérti az XML-kezelésre vonatkozó, 1998-ban odaítélt 5787449. számú szabadalmat (\"Egy dokumentum felépítésének és tartalmának egymástól független módosítására szolgáló módszer és rendszer\"). A texasi bíróság augusztusban az i4i-nak adott igazat és megtiltotta az egyedi XML-t tartalmazó XML, DOCX és DOCM formátumú állományokkal kompatibilis Word 2003 és Word 2007 árusítását.

A Microsoft fellebbezett és vesztett, a bíróság tegnap helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. A szoftvercégnek közel 290 millió dollárra rúgó kártérítést és egyéb költséget kell megfizetnie, valamint január 11-től nem árusíthatja a szabadalombitorló kódot tartalmazó szoftvereket, a Word 2007-et és az Office 2007-et.

Attól azonban nem kell tartani, hogy az amerikai piacról eltűnik a népszerű szövegszerkesztő és irodai csomag, a Microsoft ugyanis egyszerűen csak módosítja a kódot. A vállalat augusztusban jegyeztette be a 7571169. számú szabadalmat az amerikai Szabadalmi- és Védjegyhivatalnál, amelynek címe \"Szövegszerkesztő dokumentum egyetlen XML-fájlban tárolva, amelyet az XML-t értő alkalmazások módosíthatnak\". Aki a határidő előtt vásárolt Word 2007-et vagy Office 2007-et, azt az ítélet semmilyen formában nem érinti. A tavaszra ígért Office 2010-ben az érintett kód már nem szerepel, még a bétaváltozatban sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról