Szerző: Koi Tamás

2009. december 18. 12:21

Kész a 3D-s Blu-ray szabvány

A szabványt gondozó Blu-ray Disc szövetség bejelentette, hogy lezárult a \"Blu-ray 3D\" szabványosítási fázisa, így hamarosan megjelenhetnek a gyártók és a tartalomszolgáltatók választékában az első, otthoni házimozi-rendszerekbe szánt lejátszók és lemezek.

Az új szabványnak megfelelő lejátszók 1080p felbontású sztereóképet nyújtanak majd a rendszerrel kompatibilis kijelzők segítségével - ezek specifikációi a szabványalkotók szándékai szerint kevésbé lesznek kötöttek, azaz akár 3D-s LCD, akár plazmatévé is megjeleníthet majd háromdimenziós képet, melyet a szokásos szemüveg helyez majd el a néző szemei számára a térben.

Az új szabvány megalkotásakor fontos szempont volt, hogy teljes kompatibilitást nyújtson a napjainkban elterjedt hagyományos rendszerekkel, így a jelenlegi lemezeket minden további nélkül lejátsszák majd a 3D-s eszközök, illetve 3D-s lemezeket meg lehet majd nézni a régi lejátszókkal is, 2D-s módban. A rendszer alapjaiban az MVC (Multiview Video Coding) kodeket használja majd a sztereókép előállításához - ez a kodek a jelenlegi lejátszók által alkalmazott H.264 AVC (Advanced Video Coding) kiterjesztése, és feladata lényegében az, hogy két forrásból hoz létre egyetlen videofolyamot. A specifikáció részleteire a hamarosan fény derül.

A háromdimenziós Blu-ray szabvány nem csak a mozgókép esetében, hanem a lemezek menüelemeinél, valamint a feliratoknál is specifikálja a térhatású megjelenést. A rendszer várhatóan a végletekig kihasználja majd a jelenlegi Blu-ray lemezek maximális kapacitását, a sztereókép esetében ugyanis a nagyobb információtartalom miatt a videoanyag másfélszer nagyobb helyet foglal el az adathordozón.

A Sony már korábban megpedzette, hogy a 2006-ban bemutatott PlayStation 3 egy rendszerfrissítéssel megtanítható lesz a 3D-s Blu-ray szabványra - a cég korábban a BD-Live funkciót is így integrálta a konzol repertoárjába. Ez egyben azt is valószínűsíti, hogy a képi jel átviteléhez nem a kifejezetten 3D-s képtovábbításra optimalizált HDMI 1.4-es szabványt használják majd, a Sony PlayStation 3 HDMI-kimenete ugyanis csak az interfész 1.3-as verziójának felel meg, és aligha valószínű, hogy ezen egy szoftverfrissítéssel változtatni lehet.

A konzolt gyártó Sony célkitűzése szerint a 2013 márciusában záródó pénzügyi évben több mint 11 milliárd dollár értékben forgalmaz 3D termékeket, beleértve a tévéket, konzolokat vagy akár Blu-ray lejátszókat. A gyártó a technológiák fiatalsága ellenére eltökélt, jövőre jönnek a cég első 3D megjelenítésre alkalmas Bravia tévéi, természetesen először a prémium árkategóriában, de három év múlva a vállalat által értékesített tévék 30-50 százaléka már 3D-képes lehet.

Az első 3D-s Blu-ray kiadvány James Cameron új sci-fije, az Avatar lehet, melyet a Fox várhatóan tavasszal ad ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról