Szerző: Koi Tamás

2009. november 30. 10:33

Már itthon is működik a Google ingyenes navigációja

Egy hónappal a szolgáltatás indulása után hazánkban is működik a Google Maps turn-by-turn navigációs szolgáltatása, a Goolge Maps Navigation.

A Magyar Android Portál beszámolója szerint a Google Maps navigációs szolgáltatása immár minden régióban működik, hasonló feltételekkel és háttérrel, mint a bejelentés idején Észak-Amerikában. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a navigációs szolgáltatást futtató okostelefonon, vagy más kézi eszközön legalább Android 1.6-os operációs rendszer kell fusson, valamint továbbra is elengedhetetlen az állandó adatkapcsolat.

A folyamatos online kapcsolatnak ugyanakkor előnyei is vannak: a POI-k és a térképadatbázisok frissítése azonnal megtörténik, amint a szerveren frissítik az adatbázist. Az Androidot használó mobilokon már most is működik a hangos keresés, ami az autós navigációt nagyban megkönnyítheti: egy cím vagy üzlet bepötyögése helyett diktálni is lehet a készüléknek, igaz, ez az üzemmód - akárcsak a hangos navigáció - az eddigi próbák szerint gondban van a magyar utcanevekkel.

\"\"
Forrás: Magyar Android Portál

A Google Maps Navigation integrált része a Google Street View - ahol elérhető -, valamint a megjelenítés bármikor átváltható műholdas nézetbe. A navigációs rendszer szerves része a Google helyfüggő keresője is, mellyel a jelenlegi offline navigációs rendszerek POI-ja nehezen kelhet versenyre.

A folyamatos online működésből eredő hátránya a Google Maps Navigationnek, hogy csak olyan helyen használható a szolgáltatás, ahol mobiltelefonos térerő is van, valamint roamingkörnyezetben aránytalan többletköltsége lehet a szolgáltatásnak. A Google egyébként nem saját térképadatbázissal dolgozik, a térképeket a Tele Atlas szállítja.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.