Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Kipróbálható a hardveresen gyorsított Firefox

Bodnár Ádám, 2009. november 25. 09:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A múlt heti Professional Developers Conference-en a Microsoft bejelentette, az Internet Explorer következő generációja már ki fogja használni a számítógépek grafikus processzorát a megjelenítés gyorsításához és a CPU tehermentesítéséhez. Egy blogbejegyzésből kiderül, hogy már a Firefox készítői is kísérleteznek ezzel.

Bas Schouten, a Firefox egyik fejlesztője blogjában leírja, már létezik a böngészőből olyan prototípus, amely a Vistában és a Windows 7-ben jelen levő Direct2D (a Graphics Device Interface utóda) alkalmazásprogramozási interfészt használja a grafikus elemek megjelenítésére. A szoftver grafikus motorja, a Cairo az összes grafikát és szöveget a hardveresen gyorsított Direct2D és DirectWrite segítségével rajzolja a képernyőre, azaz nem csak a weboldalakon látható objektumokat, hanem a felhasználói interfészt is a menükkel együtt. Képernyőképeket Schooten nem tett közzé, mivel állítása szerint a hardveresen gyorsított Firefox teljesen ugyanúgy néz ki, mint a hardveres gyorsítás nélküli.

A mérések szerint a hardveres gyorsítás néha egész sokat segít és akár harmadára-negyedére csökkenti a weboldalak renderelési idejét, de a komplex oldalak esetén szinte egyáltalán nem tapasztalható gyorsulás, amelynek oka Schouten szerint az lehet, hogy a bonyolult oldalak sok elemből állnak, amelyek feldolgozását zömmel a CPU végzi. A Microsoft többek között a Bing Mapsszel demózta a hardveresen gyorsított IE9 képességeit, a térkép mozgatása teljesen folyamatos, másodpercenként 40-60 képkocka sebességű, míg gyorsítás nélkül 10-15 képkockával mozgott.

Egyelőre nem tudni, a hardveres gyorsítás mikor kerülhet be a Firefoxba, a Mozilla szerint ugyan napirenden van a Direct2D kérdése, azonban egyelőre még nem határoztak arról, hogy ez a technológia bekerüljön-e a böngészőbe és ha igen, melyik változatba. Addig is lehet kísérletezni a Direct2D-vel gyorsítot Fiefoxszal, amely letölthető Bas Schouten weboldaláról. A futtatáshoz, Windows Vista SP2 vagy Windows 7, illetve DirectX 10-et támogató, WDDM-driverrel rendelkező grafikus chip szükséges.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.