Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 25. 09:34

Kipróbálható a hardveresen gyorsított Firefox

A múlt heti Professional Developers Conference-en a Microsoft bejelentette, az Internet Explorer következő generációja már ki fogja használni a számítógépek grafikus processzorát a megjelenítés gyorsításához és a CPU tehermentesítéséhez. Egy blogbejegyzésből kiderül, hogy már a Firefox készítői is kísérleteznek ezzel.

Bas Schouten, a Firefox egyik fejlesztője blogjában leírja, már létezik a böngészőből olyan prototípus, amely a Vistában és a Windows 7-ben jelen levő Direct2D (a Graphics Device Interface utóda) alkalmazásprogramozási interfészt használja a grafikus elemek megjelenítésére. A szoftver grafikus motorja, a Cairo az összes grafikát és szöveget a hardveresen gyorsított Direct2D és DirectWrite segítségével rajzolja a képernyőre, azaz nem csak a weboldalakon látható objektumokat, hanem a felhasználói interfészt is a menükkel együtt. Képernyőképeket Schooten nem tett közzé, mivel állítása szerint a hardveresen gyorsított Firefox teljesen ugyanúgy néz ki, mint a hardveres gyorsítás nélküli.

A mérések szerint a hardveres gyorsítás néha egész sokat segít és akár harmadára-negyedére csökkenti a weboldalak renderelési idejét, de a komplex oldalak esetén szinte egyáltalán nem tapasztalható gyorsulás, amelynek oka Schouten szerint az lehet, hogy a bonyolult oldalak sok elemből állnak, amelyek feldolgozását zömmel a CPU végzi. A Microsoft többek között a Bing Mapsszel demózta a hardveresen gyorsított IE9 képességeit, a térkép mozgatása teljesen folyamatos, másodpercenként 40-60 képkocka sebességű, míg gyorsítás nélkül 10-15 képkockával mozgott.

\"\"

Egyelőre nem tudni, a hardveres gyorsítás mikor kerülhet be a Firefoxba, a Mozilla szerint ugyan napirenden van a Direct2D kérdése, azonban egyelőre még nem határoztak arról, hogy ez a technológia bekerüljön-e a böngészőbe és ha igen, melyik változatba. Addig is lehet kísérletezni a Direct2D-vel gyorsítot Fiefoxszal, amely letölthető Bas Schouten weboldaláról. A futtatáshoz, Windows Vista SP2 vagy Windows 7, illetve DirectX 10-et támogató, WDDM-driverrel rendelkező grafikus chip szükséges.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 15:08

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.