:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 19. 12:24

Európában még a DSL a legnépszerűbb

A kedvezőtlen gazdasági viszonyok ellenére tovább nőtt a vezetékes internethozzáférések száma, noha az egyes tagországokban egymástól jelentősen eltérő mértékben változott a penetráció - áll az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott átfogó jelentésében.

Az Európai Bizottság jelentése szerint 2009 júliusában a nemzetközösség teljes lakosságának 24 százaléka rendelkezett szélessávú hozzáféréssel, szemben a 2008. júliusi 21,6 százalékkal - idén nyáron mintegy 120 millió vezetékes szélessávú internethozzáférést regisztráltak Európában, melyből 11,5 milliót az azt megelőző egy évben kötöttek be. A jelentés arra is kitér, hogy a szélessávú mobilszolgáltatások továbbra is dinamikusan terjednek Európában, a január óta elért 54 százalékos növekedés eredményeképpen 4,2 ilyen hozzáférés jut 100 lakosra.

A szélessávú hozzáférés tekintetében Dánia és Hollandia áll az első helyen, ahol a lakosság közel 40 százaléka rendelkezik szélessávú előfizetéssel, de a növekedés sebessége a piac telítettsé ge felé közelítve csökken. Kilenc EU-tagállam (Dánia: 37,3%, Hollandia: 36,2%, Svédország: 31,3%, Finnország: 30,7%, Luxemburg: 28,8%, az Egyesült Királyság: 28,4%, Franciaország: 27,7%, Németország: 27,5% és immáron Belgium: 27,5% ) előzi meg az Egyesült Államokat, ahol a szélessávú hozzáférés elterjedtsége 25,8%-os - áll a jelentésben.

Magyarország az átlag alatt

Hazánk továbbra is elmarad az európai átlagtól (ez egyébként 23,9 százalék), a vezetékes szélessávú penetráció itthon 17,2 százalékos volt a nyáron, ezzel nagyjából egy szinten állunk Litvániával, Portugáliával, Csehországgal és Lettországgal, és csak Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Lengyelországot és Szlovákiát előzzük meg. A domináns piaci helyzetben levő távközlési szolgáltatók átlagos piaci részesedése az EU-n belül stabil (Cipruson a legmagasabb 80%-kal, ezt követi Luxemburg és Finnország 67%-kal, a sort pedig az Egyesült Királyság zárja a 27%-os, legalacsonyabb értékkel).

\"\"

A jelentésből az is kiderül, hogy domináns helyzetben levő szolgáltatóknak (úgynevezett inkumbensek) a szélessávú hozzáférések piaca fölött gyakorolt ellenőrzése (beleértve a nagykereskedelmi vonalak értékesítését) az infrastruktúra-alapú versenytársak javára strukturálisan csökken (a helyi előfizetői hurok átengedésével, amely lehetővé teszi harmadik felek hozzáférését a hálózathoz). Hazánkban az inkumbens szolgáltatók összességében a teljes vezetékes szélessávú piac 41,6 százalékát tartották kézben idén nyáron, beszédes ugyanakkor, hogy a statisztikák szerint a tavaly nyár óta bekötött új DSL-vonalak gyakorlatilag száz százalékban ezekhez a szolgáltatókhoz tartoztak.

Technológiai szempontból a DSL 94 millió előfizetéssel stabilan megőrizte vezető szerepét az európai szélessávú hozzáférési technológiák között. A lakossági üvegszálas hozzáférések száma 2008 júliusa és 2009 júliusa között 40 százalékkal nőtt, de jelenleg az összes európai hozzáférés mindössze 1,75 százalékát teszik ki, és csak néhány országban érhetők el. Az összes szélessávú hozzáféréshez viszonyítva Lettországban a legmagasabb az üvegszálas vonalak száma, a legtöbb üvegszálas hozzáféréssel pedig Svédország rendelkezik.

Tarol a mobil szélessáv

A mobiltechnológián alapuló szélessávú hozzáférés (amely tipikusan laptopon keresztüli mobil internethasználatot tesz lehetővé) különösen Ausztriában (13,8%), Svédországban (12,6%), Portugáliában (10,8%) és Írországban (8,3%) terjed gyorsan. Európában a mobil szélessávú penetráció jelenlegi szintje 4,2%, ami 2009. január óta 54 százalékos emelkedést jelent. A mobil szélessávú internetszolgáltatások penetrációja a nyáron 3,8 százalék volt Magyarországon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.