Szerző: Koi Tamás

2009. november 18. 14:32

HSDPA-ból LTE, szoftverfrissítéssel

A Nokia Siemens Networks ma interaktív demón keresztül mutatta be újságírók előtt a Long Term Evolution (LTE) technológiában rejlő lehetőségeket. A rendszerrel a jelenleg elérhető sávszélesség többszörösére növelhető a mobilhálózatok áteresztőképessége, ráadásul ehhez még csak a bázisállomásokat sem kell feltétlenül lecserélni.

A technológiaváltáshoz jó alapot ad, hogy a vállalat LTE megoldásának alapelemeit már napjainkban is alkalmazzák egyes operátorok, így biztosítva fokozatos fejlődést a mobil szélessáv következő generációjának. A teljeskörű megoldás a kisméretű és energiatakarékos Flexi Base Station hálózati elemen alapul, amely csupán egy szoftverfrissítést igényel a GSM-ről és 3G-ről LTE-re váltáshoz.

\"A többféle szoftver futtatására alkalmas Flexi Base Station a legjobb kiindulópont az LTE-hez vezető úton\" – mondta Said Berrahil, a Nokia Siemens Networks ügyvezető igazgatója. \"Első lépésként a szolgáltatók a WCDMA/HSPA szoftverrel támogathatják jelenlegi 3G-s ügyfeleiket. Amikor megjelennek az első LTE készülékek, és a szolgáltatás piacéretté válik, ügyfeleinknek csupán egy egyszerű szoftverfrissítésre lesz szükségük ahhoz, hogy az LTE kínálta lehetőségeket maximálisan kihasználhassák\" - tette hozzá a cégvezető.

God Send us LTE!

Berrahil lapunk kérdésére a GSM-hálózatok indulásakor tapasztalható piaci helyzethez hasonlította az LTE technológia startját: \"Amikor a GSM indult, mi egymás közt csak úgy fejtettük ki a rövidítést, hogy God Send us Mobiles! Most ugyanaz a helyzet, a rendszer tulajdonképpen már készen áll a kereskedelmi bevezetésre, de nincsenek végberendezések.\" Berrahil elmondta, cége kiélezett versenyt folytat az egyik legnagyobb kínai hálózatieszköz-gyártónak tekintett Huawei-jel, ugyanakkor kifejtette, ma már a válság ellenére nem csupán az árversenyről szól a piac, a Nokia Siemens Networks komplett megoldásokat szállít, ráadásul többnyire elsőként az iparágban.

A Nokia Siemens Networks LTE megoldásának alapelemei a következők: az Evolved Packet Core, amelynek segítségével nagyobb adatforgalom és valós idejű, tartalomgazdag szolgáltatások - mint a VoIP és a videószolgáltatások – teljesen IP alapon történő kezelése is lehetővé válik, a modern mobile backhaul platform, amely hatékony adatátvitelt biztosít, továbbá a NetAct hálózati- és szolgáltatás-menedzsment megoldás, illetve az egyedülálló előfizetői ügyintézést és díjszabást biztosító rendszerek.

A budapesti demón egy 2,1 GHz-es frekvenciasávban, csökkentett teljesítménnyel üzemelő rendszerrel mutatták be a fejlettebb technológiában rejlő lehetőségeket. A rendszer így 86 Mbps letöltési sebességet garantált, a bázisállomásokkal azonban elméletileg akár 173 Mbps letöltési és 58 Mbps feltöltési sebesség is elérhető. A késleltetési idő jellemzően 10-20 ms közt maradt, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás végre késleltetéskritikus alkalmazásokhoz (VoIP, online játék, IPTV stb.) is használható lesz.

Itthon még korai róla beszélni

Ahogy a legtöbb iparági szereplőnél, úgy a Nokia Simens Networksnél is úgy látják, hogy a jövő év hozhatja meg az LTE számára az áttörést, korábban több operátor is jelezte, hogy az elkövetkezendő egy-két évben kereskedelmi LTE-szolgáltatást indítana hálózatán. Hazánkban a Vodafone volt az első, mely LTE-adatátvitellel kísérletezett, de még a brit tulajdonú operátornál is úgy látják, hogy a rendszer kereskedelmi bevezetésre egyelőre nem érett meg.

Ennek részben az az oka, hogy az LTE bevezetése előtt Európában egységes frekvenciapolitika kialakítására törekszik az Unió, az ehhez szükséges lépések azonban jelenleg is folyamatban vannak. Ennek egyik mérföldköve volt az új GSM-keretirányelv idén nyári elfogadása, mely lehetővé teszi az európai szolgáltatók számára, hogy idóvel a 900 MHz-es frekvenciasáv bizonyos spektrumait is felhasználják mobil szélessávú szolgáltatások nyújtásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról