Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 29. 14:19

Újabb japán chipgyártó került bajba

Az Elpida után újabb japán félvezetőgyártó került gondba, a tavaly több mint 10 milliárdos forgalmat bonyolító Renesas Electronics. A cég dolgozóinak harmadát teheti lapátra.

Karcsúsítás

Nem hozott szép ünnepet a Renesasnak a tizedik születésnapja. A Hitachi és a Mitsubishi chipgyártási tevékenységének egyesítéséből 2002-ben létrejött, tevékenységét az NEC félvezetőrészlegével 2010-ben kiegészítő vállalat létrehozása mögött a kezdetektől fogva a méretgazdaságosság elérése volt a fő hajtóerő. Ez azonban nemigen sikerült, a Renesas az elmúlt hét évben folyamatosan veszteséges volt, így mára eljutott arra a pontra, hogy alapjaiban kell átalakuljon, ha nem akar eltűnni a süllyesztőben.

A Renesas fő termékei a szórakoztatóelektronikai termékekbe és autóipari elektronikai berendezésekre szánt mikrokontrollerek, amelyek területén piacvezető, az autóiparban a cég részesedése megközelíti a 40 százalékot. A szórakoztatóelektronikai alkatrészek szegmensében azonban távolról sem teljesít ilyen jól a cég, ahogy a fő megrendelők, a nagy japán elektronikai cégek (pl. Sony, Panasonic, Sharp) egyre inkább kiszorulnak a piacról a koreai versenytársak (Samsung, LG) nyomása alatt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalat a legutóbbi pénzügyi évet 10,79 milliárd dollárnak megfelelő 883 milliárd jenes bevétellel zárta, ez éves szinten 22 százalékos visszaesést jelent - a rendszerchip-üzletág bevétele eközben több mint harmadával 2,45 milliárd dollárra esett vissza. A vállalat éves vesztesége elérte a 760 millió dollárt. A Renesas részvényei egy év alatt értékük több mint 70 százalékát vesztették el, és jelenleg történelmi mélyponton vannak.

Szorosabb kapcsolat a TSMC-vel

A japán Nikkei üzleti lap úgy tudja, a Renesas vezetése a romló körülményekre reagálva a dolgozói létszám egyharmados megkurtításáról döntött, a leépítés keretében 12-14 ezer ember kerülhet utcára. A Renesas emellett arról tárgyal a legnagyobb szerződéses chipgyártóval, a TSMC-vel, hogy eladja neki Yamagata városában található chipgyárát, és átadja az ott dolgozó mintegy 1400 alkalmazottat is. Yamagatában szórakoztatóelektronikai készülékekbe szánt chipeket gyárt a Renesas. Fukui tartományban egy üzemet teljesen bezár a Renesas, értesült a Nikkei.

A TSMC jelenleg is végez bérgyártást a Renesas részére, a jövőben ennek volumenét növelni kívánják. A foundry jóval fejlettebb technológiával rendelkezik mint a Renesas, a két cég közös bejelentése szerint a jövőben a Renesas egyes MCU-i 90 helyett már 40 nanométeres eljáráson készülnek, ami nagyobb teljesítményt tesz lehetővé kisebb méret és fogyasztás mellett, ráadásul lehetővé válik a flash memória és a mikrokontroller integrálása a szilícium szintjén.

A japán chipgyártás aranyéveinek egyértelműen véget vetett az amerikai és az ázsiai cégek előretörése. A legnagyobb japán memóriagyártó, az Elpida alig pár hónapja, február végén jelentett csődöt, miután éveken keresztül hatalmas veszteségeket halmozott fel. Az Elpidát feltehetően a legnagyobb amerikai memóriagyártó, a Micron Technology fogja megvásárolni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.