Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 9. 12:16

A Microné lehet az Elpida

Az amerikai Micron Technology vásárolhatja fel csődbe jutott japán riválisát, az Elpidát, miután túllicitálta a Hynixet és a Toshibát.

A New York Times cikke szerint a Microné az exkluzív  lehetőség, hogy vételi ajánlatot tegyen a csődbe jutott Elpidára. A legnagyobb japán memóriagyártó még február végén közölte, csődvédelemben átszervezi működését, hogy megkísérelje a talpra állást. A cégnek mintegy 5,6 milliárd dollárnyi adóssága van, hónapok óta keresi a megoldást a pénzügyi problémáira - nagyon valószínű, hogy a megoldás a cég eladása lesz a Micronnak, amely átvállalná a hitelek egy részét, valamint saját tőkéjével modernizálná a cég üzemeit, állítja a NYT által megszólaltatott bennfentes.

A Micron állítólag mintegy 200 milliárd jent, vagyis közel 2,5 milliárd dollárt ajánlott, és garanciát vállalt arra, hogy megtartja az Elpida két nagy japán gyárát, valamint nem bocsátja el a cég egyetlen alkalmazottját sem. Belsős források szerint ezzel az ígérettel tudta az amerikai cég kiütni a nyeregből a licit során a Hynixet, valamint az amerikai TPG Capitalból és a kínai Hony Capitalból álló konzorciumot, amely szintén érdeklődött a japán memóriagyártó iránt.

Az Elpida Memory 1999-ben alakult az NEC és a Hitachi DRAM-gyártási tevékenységének összevonásával - a cél már ekkor is a méretgazdaságos működés elérése volt, amit csak ideig-óráig sikerült elérni. Az Elpidát a piac volatilitása mellett a jen folyamatos erősödése is sújtotta, az elsősorban Japánban termelő cég költségei az árfolyamhatás miatt a versenytársakhoz képest egyre emelkedtek, miközben az általa értékesített DRAM-chipek ára folyamatosan csökkent. A DRAM-piac a PC-k iránti kereslet csökkenése és a merevlemez-hiány okozta szűk kínálat által egyaránt sújtott, ami történelmi mélypontra lökte az árakat.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A DRAM-chipek piacát a Samsung vezeti 40 százalék körüli részesedéssel. Amennyiben létrejön a Micron-Elpida ügylet, az amerikai cég a második helyre léphet előre 25 százalék körüli piaci hányaddal, megelőzve az eddig ezüstérmes, a piac 22 százalékát birtokló dél-koreai Hynix Semiconductort - amely egyébként szintén nincs jó formában, az évezred elején állami hitelekkel sikerült megmenteni, amelyek terhei azóta is nyomják a vállát. A nagy memóriagyártók (pl. Samsung, Hynix, Micron) az évtized közepén a drágábban értékesíthető NAND flash memóriachipek gyártása felé fordultak, hogy diverzifikálják portfóliójukat és javítsák nyereségességüket, nem így az Elpida, amely szilárdan kitartott a DRAM-gyártás mellett.

Az első negyedév végén a Micronnak 2,1 milliárd dolláros likvid eszközállománya volt, hosszú távú kötelezettségei azonban elérték a 2,2 milliárd dollárt. Az amerikai céget már márciusban hírbe hozták, mint az Elpida lehetséges vásárlóját, amitől a befektetők nem voltak elragadtatva, a részvények árfolyama 20 százalékkal csökkent azóta. Az összeolvadással a Micron javíthatja méretgazdaságosságát, ami a memóriapiacon kritikus fontosságú: a költségek java fix, a gyárépítésekhez és azok felszerszámozásához kapcsolódik, azokat minél nagyobb volumemen kell teríteni a gazdaságos működés érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.