Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 27. 12:20

Csődvédelembe menekült a legnagyobb japán memóriagyártó

Csődvédelmet kért a legnagyobb japán memóriagyártó, az Elpida - jelentette be a cég egy mai sajtótájékoztatón. A vállalatot régóta próbálták megmenteni, sikertelenül, most átszervezné magát a túlélés érdekében.

Az Elpida Memory 1999-ben alakult az NEC és a Hitachi DRAM-gyártási tevékenységének összevonásával - a cél már ekkor is a méretgazdaságos működés elérése volt, amit csak ideig-óráig sikerült elérni. A memóriapiaci hullámvasutazást egyesített erővel sem bírta az NEC és a Hitachi, a rosszul felmért igények által okozott túltermelési válságnak a német Qimonda után a második áldozata is megvan.

Nem bírták a gyűrődést

Az Elpidát a piac volatilitása mellett a jen folyamatos erősödése is sújtotta, az elsősorban Japánban termelő cég költségei az árfolyamhatás miatt a versenytársakhoz képest egyre emelkedtek, miközben az általa értékesített DRAM-chipek ára folyamatosan csökkent. A DRAM-piac a PC-k iránti kereslet csökkenése és a merevlemez-hiány okozta szűk kínálat által egyaránt sújtott, ami történelmi mélypontra lökte az árakat, a 2 gigabites DDR3 memóriachipek ára az azonnali piacon 80 dollárcent körül alakul jelenleg a DRAMeXchange adatai szerint - az önköltségi ár valahol 1,5 dollár körül lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nagy memóriagyártók (pl. Samsung, Hynix, Micron) az évtized közepén a drágábban értékesíthető NAND flash memóriachipek gyártása felé fordultak, hogy diverzifikálják portfóliójukat és javítsák nyereségességüket, nem így az Elpida, amely szilárdan kitartott a DRAM-gyártás mellett. 2009-ben, a gazdasági válságot követő PC- és szerverpiaci zuhanást követően a vállalat hatalmas veszteséget könyvelt el, amely után 140 milliárd jenes (1,7 milliárd dolláros) segélyt kapott állami bankoktól.

Az Elpida bevételarányos eredménye (Forrás: Elpida)

Az Elpida adósságállománya megközelíti az 5,6 milliárd dollárt, ebből több mint 1,1 milliárd dollárnyi két hónapon belül esedékes kötelezettség - a cég likvid állománya eközben 600-700 millió dollár körül van mindössze. A közelmúltig úgy tűnt, sikerült megállapodni a tartozások átütemezéséről, azonban a tárgyalások végül nem vezettek eredményre, így az Elpidát a fizetésképtelenség veszélye fenyegette. "A fentiek miatt arra a következtetésre jutottunk, hogy ha egyedül folytatjuk az üzletet, hamarosan készpénzhiányba kerülünk [...] ami a hitelezőinknek még nagyobb kárt okoz. Ezért kötelességünknek éreztük az átszervezés mellett dönteni" - áll az Elpida által ma kiadott közleményben.

Kevés esély a túlélésre

A cég tehát csődvédelemben átszervezi működését, hogy megkísérelje a talpra állást, a konkrét lépések azonban egyelőre nem ismertek. A japán DRAM-gyártó esélyei meglehetősen harmatosak a feltámadásra: a memóriaiparban a költségek java fix, a gyárépítésekhez és azok felszerszámozásához kapcsolódik, a csökkentésükkel, például üzemek bezásrásával vagy eladásával pedig a túléléshez szükséges méretgazdaságosságot veszítené el a cég - a termékek erősen sztenderdizáltak, versenyezni ezért jobbára árakban lehet, aminek az Elpida esetében gátat szab a jenben keletkező költség. A cég így versenytársakkal azonos költségszint mellett is hamarabb lehet veszteséges, ha az árak tovább esnek.

Az Elpida jelenleg 12 százalékos részesedésével a harmadik legnagyobb DRAM-gyártó a világon, az iSuppli piackutató tavalyi harmadik negyedéves adatai szerint a Samsung (45%) és a Hynix (22%) mögött. A vállalat 2003 óta az egyetlen DRAM-gyártó az országban. Nehéz helyzete már régóta ismert, egyes pletykák szerint már előrehaladott tárgyalásokat folytatott az amerikai Micron Technologyval egy szoros együttműködésről, esetleges összeolvadásról, ebből azonban végül semmi sem valósult meg eddig, amiben közrejátszhatott a Micron vezérének, Steve Appletonnak váratlan halála is - a cégvezető sportrepülőgépével február elején szenvedett balesetet.

Az Elpida eltűnése akár használhat is a piacnak, a kieső gyártási kapacitás ugyanis közelebb hozhatja a kínálat és kereslet egyensúlyi pontját, így a többi gyártó ideig-óráig lélegzethez juthat. Maga a bizonytalanság ugyanakkor azt eredményezheti, hogy az Elpida vevői elpártolnak más cégekhez például a Samsunghoz és a Hynixhez, a koreai szállítók befolyásának erősödése azonban még jobban ronthatja az Elpida feltámadásának esélyét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról