Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 7. 14:59

Windowsra és Linuxra is megérkezett a Parellels Desktop 4

Múlt héten új virtualizációs szoftvert mutatott be a Parallels, melynek legnagyobb előnye a sebesség. A Parallels Desktop 4 a nagyjából egy éve megjelent Desktop for Mac kiadás windowsos/linuxos változata, és jelentős előrelépés, állítja a cég, miközben továbbra is jóval olcsóbb a VMware Workstationnél.

A leginkább a Windows környezet MacOS X feletti virtuális futtatása kapcsán ismert Parallels kiadta legújabb virtualizációs technológiájának Windows és Linux gazdákon futó változatát. A cég szerint a motor ugyanaz a FastLane, mint amely a tavaly novemberben debütált MacOS X változatban is található, így előnyei is hasonlóak. Fontos tudni, hogy a jelek szerint a Windows és Linux kiadás MacOS X-et nem támogat, sem vendégként, sem gazdaként.

A legnagyobb előrelépés a hypervisor teljesítményében és skálázhatóságában keresendő, a Desktop 4 a Parallels Workstation 2.2-höz képest jelentősen gyorsult, hogy pontosan milyen mértékben, az a futtatott alkalmazástól függ - a cég szerint egyes kódok esetén a különbség nyolcszoros is lehet, ami valószínűleg az I/O intenzív műveleteknél jellemző. Az új Desktop akár 8 processzor és 8 gigabájt memóriát is tud adni egy vendégnek, 2 terabájt háttértár és 16 hálózati csatolóval, így lényegében egy belépőszintű szerveralkalmazás tesztelésére is alkalmas lehet.

Tekintve, hogy a Parallels  egyik kiemelt célcsoportja a fejlesztőké, a cég számos eszközt mellékel a szoftverhez. A Coherence lehetővé teszi például, hogy a virtualizált környezetben lévő alkalmazásokat úgy futtassuk egymás mellett, mintha a gazdagépen lennének, miközben a Compressor a vendégek által használt tárterületet igyekszik minél kisebbre szorítani. A vállalati felhasználást segíti a fizikai gépeket és más virtualizációs szoftvertől származó vendégeket Parallels Desktopba konvertáló Transporter, vagy a VM Templates sablonkészítő.

További újdonság, hogy 32 bites gazdán is fogadhatunk 64 bites vendéget, ami szintén megkönnyítheti a szoftverfejlesztők életét. Ma már megszokott és elfogadható megkötés azonban a virtualizációs hardvertámogatás jelenléte, vagyis az Intel VT és az AMD-V. A támogatott vendégek köre a Windows 2000 óta megjelent összes Windows, beleértve a Windows 7-et is, valamint számos Linux disztribúció, köztük az RHEL, SLES, Fedora, Mandriva és Ubuntu, de ott van a Debian is. A szoftver ára 70 euró, frissíteni 40 euróért lehet. A szoftver egy regisztrációt követően szabadon kipróbálható.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról