:

Szerző: Koi Tamás

2009. július 28. 16:09

Szomszédoláskor is az egekbe szökhet a mobilszámla

Horvátország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Málta -- szinte kivétel nélkül kedvelt célpontjai a Magyarországról induló turistacsoportoknak, egyéni utazóknak. A napfényes tengerparttal rendelkező országok árszabása azonban jelentősen eltérhet egymástól, a szállástól az élelmezésen át egészen a telekommunikációs szolgáltatásokig.

A legkedveltebb magyar turistacélpontnak számító Horvátország európai szinten a legdrágábbak közé tartozik a mobiltelefonos roaming terén, azaz aki déli szomszédunkhoz utazik, jobb ha rövidre fogja beszélgetéseit, és kevés SMS-t vagy MMS-t küld ismerőseinek, családjának, nem beszélve a mobilinternet-használatról. Bár a hazai szolgáltatók igyekeznek kedvezményes csomagokkal kiszámíthatóbbá és olcsóbbá tenni a barangolást Horvátországban, valójában egyik operátor sem tesz meg mindent az ügyfelek megfelelő tájékoztatása érdekében.

Halló, itt vagyok a tengerparton!

Horvátország vonzerejét a festői tengerpart és a magyarországihoz hasonló árak mellett a rövid utazási idő és az ebből fakadó olcsó utazás is adja, a nyaralók közül viszonylag kevesen tudják ugyanakkor, hogy a határátlépés, és a horvát mobilszolgáltatóhoz való csatlakozás, azaz a barangolás tényleges megkezdése után a a mobiltelefon használata igencsak drága mulatsággá válhat: A hívásdíjak több száz forintra rúghatnak -- akár egy rövid, pár másodperces beszélgetés miatt is.

A három hazai szolgáltató két horvátországi roaming-partnerrel, a T-Mobile helyi leányvállalatával és VIPnettel áll kapcsolatban, azaz a Magyarországról érkező mobilhasználók ennek a két operátornak a hálózatát használhatják barangolásra. Az egyébként meglehetősen jól kiépített, GSM-hálózatával gyakorlatilag az összes szigetet lefedő két szolgáltató azonban egyedi megállapodás alapján, a díjakat tekintve mindenféle hatósági szabályozás nélkül köti a roamingszerződéseket partnereivel, azaz a tarifa lényegében szabadáras.

\"\"
Dubrovnik óvárosa: inkább otthon meséljünk csak róla

Az Európai Unió éppen a szabad árszabásból fakadó, irreálisan és mesterségesen magasan tartott roamingdíjakat látva határozta el, hogy több lépcsőben hatóságilag szabályozza nemcsak a beszédroaming, hanem a külföldi SMS-küldés és az adatroaming tarifáit is. A 2007-től életbe lépő rendelkezésnek köszönhetően a roaming percdíj az Unió tagországain belül mára a korábbi szint kevesebb mint felére zuhant, jóllehet az árfolyamváltozások miatt a magyarok júliustól valamivel drágábban telefonálhatnak az Unión belül. Ez a rendelet azonban nem vonatkozik sem Horvátországra, sem a környező országok közül Szerbiára és Ukrajnára, hiszen ezek egyelőre nem tagjai az Európai Uniónak.

A napfényországoknak kedvez

A mobiltelefonos barangolásból származó bevételek európai szinten többnyire egyszámjegyű százalékát teszik ki arányaiban a mobilszolgáltatók bevételeinek, az eloszlás azonban jelentősen váltakozik, így a kedvelt turistacélpontokban működő szolgáltatók rendszerint több bevételt realizálnak a mobiltelefonos barangolásból, az árcsökkentésben pedig a legkevésbé sem érdekeltek. Többek közt ez lehet a magyarázata annak, hogy Horvátország nem csatlakozik az egyébként minden ország számára nyitott EU-s rendelkezéshez, melyet a nem uniós országok közül például Norvégia és Izland is magára nézve kötelezően elismer és betart.

A hatósági árszabályozás hiányában a horvátországi mobilhasználat tehát lényegében az évtized első felének állapotait tükrözi: egy percnyi beszélgetés szolgáltatótól és roamingpartnertől függően akár 300-360 forintba is kerülhet, ráadásul a számlázási egység ez esetben továbbra is 60 másodperces. Horvátországban nem célszerű mindenkinek felvenni a telefont, a hívásfogadásért ugyanis 99-160 forintot kell fizetni szolgáltatótól és díjcsomagtól, valamit a roamingpartnertől függően. Az SMS-küldés 100-120, az MMS-küldés pedig akár 324 forintba is kerülhet (a roaming díjszabásról a részletek megtalálhatók a Pannon, a Vodafone és a T-Mobile weboldalán).

A hazai szolgáltatók közül mindegyiknek van olyan konstrukciója, vagy díjcsomagja, mely a külföldi barangolás költségeit kiszámíthatóbbá és kedvezőbbé teszi, nemcsak az uniós területeken, hanem például Horvátországban is. A Vodafone Passport szolgáltatást használók például egyszeri, 299 forintos kapcsolási díjat követően tíz percet beszélhetnek, azaz a percdíj elméletileg akár 29,9 forint is lehet. A T-Mobile 30 százalékos kedvezményt ad a hívásokra, ha az ügyfél a horvát T-Mobile hálózatából telefonál haza, a Pannonnál pedig két egy hónapra érvényes, kártyás ügyfelek által igényelhető roaming díjcsomag, a Roaming Utazó és a Roaming Nagyutazó segít a költségek kordában tartásában.

Üdvözöljük partnerhálózatunkban!

Bár a kedvezményes konstrukciókkal adott esetben sokat spórolhatnak az ügyfelek a horvátországi barangolás során, a hazai szolgáltatók mégsem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy részletekbe menően tájékoztassák őket a külföldi barangolás költségeiről -- igaz, erre nincsenek is kötelezve. A tarifákkal kapcsolatos tájékoztatás egyik legkézenfekvőbb módja az SMS-küldés lenne az előfizető mobiltelefonjára, a Horvátországba utazók azonban többnyire csak az üdvözlő (ún. welcome) SMS-t kapják meg, a T-Mobile csak az otthonitól \"eltérő\" adatroaming-költségekre figyelmeztet, a Vodafone pedig a Passport szolgáltatást ajánlja külön SMS-ben az ügyfélnek.

Szerettük volna megtudni, hogy mi az akadálya annak, hogy az uniós barangoláshoz hasonlóan (ahol ez egyébként kötelező előírás) a szolgáltatók minden esetben tájékoztassák az ügyfeleket SMS-ben a roaming-árszabásról, erre a kérdésre azonban mindeddig nem kaptunk választ a Pannon, a Vodafone és a T-Mobile illetékeseitől. A Horvátországban barangoló magyarországi turisták számára így alighanem csak akkor válik olcsóbbá és igazán áttekinthetővé a mobilhasználat, ha délszláv szomszédunk csatlakozik az Európai Unióhoz, netán a csatlakozás előtt önként társul az uniós rendelet által érintett országokhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.