:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 21. 13:21

A jelenlegi szerverekbe is beilleszthető lesz a Power7

Jövő év első felében érkezik a Power7 processzor, kezdte el a napokban kiszivárogtatni az IBM. Az új csúcskategóriás szerverchip nem igényel majd teljesen új rendszereket, a cég ígérete szerint a jelenlegi Power6-szerverek többségét egyszerűen fel lehet frissíteni majd vele. A piaci elvárás a kétszeres teljesímény, az ígéret már két-háromszoros.

Az IBM korábban csak 2010-re ígérte a Power7 chipek érkezését, most azonban 2010 első felére pontosította a szállítások várható idejét. Mindez azt jelzi, hogy rendben zajlottak le a fejlesztések, és egyelőre a tesztek során sem kerültek el késlekedést okozó hibák, és az IBM tartani tudja korábban felállított ütemtervét. Ez azt jelenti, hogy a Power7 nagyjából a Tukwila kódnéven ismert Itaniummal együtt kerül majd piacra, miután az összességében több mint kétéves késésben van.

Surányi József, az IBM Magyarország Power Systemek értékesítési tanácsadója csak szűkszavúan tudott nyilatkozni a közelgő processzorról, tekintettel lévén az információk bizalmas voltára. Surányi megerősítette azokat az információkat, melyek szerint a nyolcmagos Power7 chipekkel frissíteni lehet majd egyes Power6-rendszereket, mivel az IBM úgy tervezte meg azok infrastruktúráját, hogy a Power7-et is képesek legyenek megfelelően kiszolgálni.

Az upgrade a \"processor bookok\", vagyis a processzort és memóriát tartalmazó rendszerlapok cseréjével történik, ami nagyobb, több bookot alkalmazó, AIX 6.1-et futtató rendszerekben az alkalmazások leállítása nélkül is megtörténhet az LPAR és WPAR (workload partitioning) technikák bevetésével. Scott Handy, az IBM Power Systemekért felelős marketing alelnöke a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy biztosítani akarták, hogy a Power6-rendszereket vásárlók, különösen a Sun Microsystems vagy a HP gépeiről migrálók számára a lehető legsimábban menjen a továbbfejlesztés. Handy ígérete szerint az IBM olyan árazást fog kialakítani, hogy ne legyen a ráfizetéses a Power7-re történő későbbi upgrade. Bookos felépítésű a Power 595, 570, 560 Express, az upgrade lehetőségről azonban feltétlenül győződjünk meg az IBM-től is. A Power7 rendszerekkel kapcsolatos kommunikáció itthon még nem indult meg kiemelt ügyfelek irányában sem, közölte Surányi.

A nyolcmagos, magonként négy utasításszálat futtató, vagyis 32 szálat kínáló Power7 chipek teljesítményével kapcsolatosan nem nyilatkozhatott a tanácsadó. A Power7 magjai egy úgynevezett VSX vektorkiegészítést is kapnak, melyekkel órajelenként 64 darab 64 bites lebegőpontos művelet hajtható végre. Az elvárás szokásosan az előző generáció első példányaihoz képest mutatott kétszeres teljesítmény, és magasabb energiahatékonyság -- az IBM központi kommünikéje két-háromszoros teljesítményt ígér azonos fogyasztás mellett, vélhetően főként tranzakcionális jellegű feladatok futtatásakor.

A processzorokat az IBM East Fishkill-i chipgyárárában állítják majd elő, 45 nanométeres csíkszélességű SOI chipgyártási eljáráson, mely hasonlatos az AMD processzorainak termelésében használthoz. A Power7 négy- és hatmagos változatokban is piacra kerül majd, az órajelekkel kapcsolatos várakozások 3-4 gigahertzről szólnak, szemben a Power6/6+ chipek akár 5 gigahertzes órajelével. A nagyobb teljesítménysűrűség és energiahatékonyság mellett a Power7 vélhetően továbbfejlesztett RAS-képességeket is felvonultat majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.