Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 14. 17:20

A zenei fájlcsere napjai meg vannak számlálva?

A brit zenerajongók körében készített felmérés szerint ma már kevesebb ember tölt le fájlcserélőkröl zenét, mint akik legális online forrásból szerzik be a talpalávalót.

Az egyszerűbb jobb

A médiára és technológiára szakosodott brit kutató, a Leading Question, és a MusicAlly nevű online zeneiparral foglalkozó elemzőcég együtt újra elkészítette az évente megismételt, több mint 1000 zenerajongót auditáló kutatását, melyből kiderül az, hogy a fájlcserélők helyett ma már népszerűbb forrásnak számítanak a legális online zenetárak, szolgáltatások.

A 2007 decemberi kutatásban még 22 százaléknyian állították azt, hogy rendszeresen (legalább havonta egyszer) töltenek le illegális fájlcserélők segítségével zenét. Kicsivel több mint egy évvel később, 2009 januárjára ez viszont 17 százalékra csökkent, tehát a fájlcserélő zenebarátok közel negyede felhagyott a \"warezzal\".

A fiatal warezkirályok fele meghátrált

Ami ennél is meglepőbb, hogy a legfiatalabb megkérdezett generáció, a 14-18 évesek körében a zuhanás ennél is meredekebb volt. Ott 2007 végén 42 százalék használt fájlcserélőt, míg 2009 januárjában mindössze 26 százalék. A zenei kiadók ezt az eredmény égi jelnek is tekinthetik, sőt, bizonyára megpróbálják belemagyarázni azt is, hogy hatottak az elrettentő levelek, melyet a szolgáltatóknak kellett kiküldeni a lefülelt fájlcserélők számára.

Habár a rendszeres felhasználók száma csökkent, a teljes arány, akik már valaha \"loptak zenét\" online, azoké tovább nőtt 28-ról 31 százalékra. A visszaesés tehát feltételezhetően nem annak köszönhető, hogy az emberek megtértek, s elutasítják az illegális megoldásokat, aokkal inkább az elmúlt egy néhány évben indult online zenei szolgáltatásnak köszönhető, hogy az emberek ma már nincsenek rászorulva a fájlcserére. Ahogyan korábban is sok szakértő állította, az emberek többsége lustaságból, az egyszerűség kedvéért tölt illegális forrásokból, s amennyiben az online disztribúció felzárkózik technológiailag az illegális megoldásokhoz, akkor az emberek önszántukból áttérnek majd.

Last.fm és Spotify, a megváltók

A Last.fm fejlődése, a Spotify berobbanása, a korlátlan adatforgalmú csomagokkal értékesített vezetékes és mobilinternet előfizetések pedig mind-mind ebbe az irányba hatottak. A megkérdezett 14-18 éves korúak 65 százaléka használ legális streaming szolgáltatásokat, mint amilyen az említett Last.fm, Spotify vagy a YouTube és a MySpace is, s 31 százalék ezt minden nap meg is teszi. A teljes mintában ugyanez a mérőszám 18 százalék.

Ez több, mint azon válaszadók száma (17%), akik rendszeresen töltenek le számokat fájlcserélőkről. Sőt, a warezoló 17 százalék felett teljesít azok száma is, akik rendszeresen vásárolnak meg zenei fájlokat online (19%). Igaz a teljes albumok területén még továbbra is a fájcsere vezet, de ez feltételezhetően az online szolgáltatások árazási rendszerének újragondolásával javítható.

A használható és egyben legális alternatívák terjedésével számszerűleg is csökkent a különbség az illegálisan és a hivatalos értékesítési csatornán beszerzett számok között. 2007 végén még négyszer annyi zeneszámot töltöttek le illegális fájlcserélőkről, mint amennyi az online zeneboltokban fogyott, idénre viszont már csak kétszeres az előny. A Leading Question vezérigazgatója, Tim Walker a számok ismertetésekor elmondta: \"végérvényesen azt hisszük, hogy a kalózkodás visszaszorításának legjobb módja, ha nagyszerű, új, licencelt szolgáltatásokat nyújt a piac, melyeket könnyebb és szórakoztatóbb használni. Csakúgy, mint a korlátlan streaming szolgáltatást nyújtó Spotify-t vagy a Virgin épp nemrégiben bejelentett megoldását, ami korlátlan letöltést és streaminget is kínál egyszerre\".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról