Szerző: Koi Tamás

2009. július 9. 11:39

Kelet-Európában hasít az IPTV

Világszerte dinamikusan nő a háztartások szélessávú internet-ellátottsága, ezzel együtt az infrastruktúrához kapcsolódó technológiák is mind nagyobb teret szereznek maguknak -- mutat rá a Parks Associates piackutató héten publikált elemzése. A cég szerint 2013-ra 640 millió háztartásban lehet valamilyen szélessávú internet, a növekedés motorját pedig nem túl meglepő módon Ázsia, azon belül is elsősorban Kína adja majd.

A piackutató szerint négy év múlva az otthonokban használt összes szélessávú (nem számítva a mobil szélessávú technológiákat) kapcsolat 49 százalékát Ázsiában létesítik majd, azaz a jelenlegi körülbelül 160 millióról nagyjából 310 millióra emelkedik majd a gyors internetet használó háztartások száma a régióban.

Sebsségváltás

A növekedés során a fókuszt elsősorban -- állítja a piackutató szakértője, Kurt Sherf -- a sávszélesség bővítésére helyezik majd a szolgáltatók, melynek velejárója a hálózatok modernizálása vagy a meglévő technológiák továbbfejlesztésével (elsősorban ADSL2+, VDSL2 hálózatok kiépítése a meglévő réz érpárokon, kábelhálózatok modernizálása), vagy új infrastruktúra kiépítésével (optikai hálózatok).

Sherf szerint ugyanakkor az élesedő piaci versenyben nem elegendő önmagában a sávszélesség egekbe tornászása, így elsősorban azok a szolgáltatók juthatnak versenyelőnyhöz, akik a már meglévő infrastruktúrán eladható kiegészítő szolgáltatásokat és megfelelő ügyféltámogatást képesek nyújtani -- nem beszélve a versenyképes fogyasztói árakról.

Ilyen kiegészítő szolgáltatás lehet az internetprotokollon alapuló televízió, az IPTV, mely mind az ADSL2+/VDSL2, mind az optikai hálózatokon létesíthető. A Broadband Forum júniusi jelentése szerint az első negyedévben körülbelül 24 millió IPTV-előfizetést regisztráltak világszerte, ebből a legtöbb -- 11,3 millió -- Nyugat-Európához köthető. Bár Kelet-Európa nagyjából 1,1 millió IPTV-előfizetőjével régiós szinten az ügyfélbázis nagyságát tekintve csak az ötödik a sorban, a növekedés negyedéves szinten itt volt a legnagyobb, éves szinten pedig csak a pár tízezer előfizetővel büszkélkedő Latin-Amerika tudta felülmúlni régiónkat.

A Broadban Forum jelentéséből emellett kiderül, hogy a szélessávú kapcsolatok mezőnyében technológiai besorolás szerint világszinten továbbra is a DSL toronymagasan, több mint 64 százalékkal első, utána a kábeltechnológia következik 20 százalékos penetrációval, majd a jövő nagy reménységét jelentő optikai hálózat jön 12,4 százalékkal. Magyarországon az arányok ettől jelentősen eltérnek: a Nezeti Hírközlési Hatóság legutóbbi jelentése szerint az országban létesített 1,6 vezetékes szélessávú előfizetés alig több, mint fele xDSL, a kábeles szolgáltatók pedig fokozatosan erősödnek.

Itthon sem sci-fi már

Itthon az optikai hálózatok még éppen csak a szárnyukat bontogatják: korábban elsősorban kis alternatív szolgáltatók fedtek le viszonylag szűk területet, a nagyok közül elsőként a Magyar Telekom indított optikai kábelhálózaton nyújtott szolgáltatást, mely idén év végére a tervek szerint 200 ezer háztartást érhet el. Közben gőzerővel zajlik a kábelhálózatok továbbfejlesztése az EuroDocsis 3.0 szabványnak megfelelően. A UPC erre a technológiára -- melynek előnye, hogy a meglévő kábelhálózaton nyújt a korábbinál lényegesen gyorsabb elérést -- alapozva indított útjára július elsején Fiber Power nevű szolgáltatását, mely letöltési irányban akár 120 megabit/másodpeces sávszélességet kínál.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.