Szerző: Koi Tamás

2009. június 10. 11:37

Júliustól drágább lesz a külföldi mobilozás

Mostanra gyakorlatilag biztossá vált, hogy az Európai Unió roamingtarifák csökkentését előirányzó törekvései ellenére a magyarok drágábban telefonálhatnak majd külföldről július 1. után. A három hazai szolgáltató közül a Vodafone és a Pannon már közölte, hogy a jövő hónapban emeli a tarifákat, és aligha kérdéses, hogy a T-Mobile-nál is ugyanígy döntenek majd.

Hiába szavazata meg az Európai Bizottság javaslatát áprilisban az Európai Parlament és hiába bólintott rá a törvénytervezetre a Miniszterek Tanácsa hétfőn, Magyarországon a legtöbb uniós tagállammal ellentétben éppen ellenkező hatást vált ki a mobiltelefonos beszédroaming díjának egységes, július 1-től hatályba lépő hatósági csökkentése. A hívásindítási tarifa 7, a hívásfogadás percdíja pedig 15 százalékkal csökken, de csak az eurózónában, miközben a magyarországi szolgáltatók ügyfelei számára a percdíjak csaknem 20, illetve 10 százalékkal nőhetnek majd.

Drágul az euró, drágul a telefonálás

Az áremelkedés kettős okra vezethető vissza: a törvény euróban szabja meg a hatósági árakat, melyeket egy évben egyszer lehet csak átváltani a nemzeti valutára -- a most aktuális tarifákat (127 forint/perc hívásindítás esetén és 60,9 forint/perc hívásfogadásnál) a tavaly nyári, 230 forintos euróárfolyamon határozták meg, így hiába csökken a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 eurócentről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre, mindezt bőséggel kompenzálja az azóta sokat gyengült forint helyzete, illetve a távközlési szolgáltatások ÁFA-kulcsának emelése.

Az árfolyamhatásoktól függetlenül mégsem kizárt, hogy kevesebb összeg kerül végül a számlára, különösen a rövidebb beszélgetések esetén, az új szabályozás ugyanis előírja, hogy a külföldről kezdeményezett hívások harmincadik másodpercétől és a külföldön fogadott hívások első másodpercétől kezdve másodpercalapú számlázást kell alkalmazniuk az operátoroknak. A fogyasztók a percalapú számlázás miatt uniós szakértők szerint jelenleg hozzávetőlegesen 20 százalékkal többet fizetnek kezdeményezett és fogadott hívásaikért, mint amennyit azok tényleges időtartama indokolna.

A három magyarországi operátor közül a Vodafone és a Pannon már közölte tarifáit: a Vodafone július 1-től 151,8 forintos és 67 forintos percdíjat alkalmaz hívásindítás és hívásfogadás esetén, a Pannon percdíjai pedig 151,4 forintra és 66,9 forintra emelkednek. A T-Mobile egyelőre nem nyilatkozott az új díjszabásról, az eddigi gyakorlatot figyelembe véve ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy a három szolgáltató roaming-díjszabása nem tér majd el egymástól július 1. után. A Vodafone-nál a megnövekedett percdíjak ellenére úgy látják, hogy az előfizetők (alighanem a másodpercalapú számlázás miatt) összességében akár 5-15 százalékot is spórolhatnak az Eurotarifával.

Akciók várhatók

A szolgáltatók tehát nem nyelik le a békát és várhatóan kivétel nélkül áthárítják a fogyasztókra az árfolyamváltozásból és a megnövekedett adóterhekből adódó pluszköltségeket, ettől függetlenül várható, hogy különböző promóciós akciókkal igyekeznek majd kárpótolni az ügyfeleket. A Vodafone így például nyári akciót indít, melynek keretén belül július 1-től augusztus 31-ig a külföldön tartózkodó ügyfelek 299 forint/10 perc kapcsolási díjért indíthatnak hívásokat magyarországi hívószámra, külön percdíj felszámítása nélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról